05/12/2023 | Yazar: Kaos GL

“Uluslararası toplum Rusya’daki LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma içinde olmalı”

Af Örgütü: “LGBT hareketini” aşırılık yanlısı olarak tanımlayan karar feci sonuçlar yaratacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 2020, Shamil Zhumatov / Reuters

Rusya Yüksek Mahkemesi “kamuya açık uluslararası LGBT hareketi”ni aşırılık yanlısı olarak tanımlayan ve kamusal alanda gerçekleştirilen tüm LGBTİ+ faaliyetlerini fiilen yasaklayan kararına Uluslararası Af Örgütü’nden tepki geldi.

Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers, “Bu utanç verici absürt karar, Rusya yetkililerinin LGBTİ+ topluluğuna karşı yürüttüğü politikalarda yeni bir aşamaya işaret ediyor” dedi ve ekledi:

“Karar, LGBTİ+ örgütlerine yönelik genel bir yasakla sonuçlanarak örgütlenme, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarının yanı sıra ayrımcılıktan muaf olma hakkının da geniş çaplı ihlallerine yol açabilir. Karar sayısız kişiyi etkileyecek ve tek kelimeyle feci sonuçlar yaratacaktır.”

TIKLAYIN - “LGBT haklarına saldırı, Rusya'nın evrensel insan haklarını reddetmesinin bir sembolü”

Struthers, “Kararın LGBTİ+ aktivistlerine yönelik zulme ve onlarca yıllık cesur ve özverili çalışmalarının boşa çıkarılmasına yol açacağı kuşkusuz” diyerek bu adımın, Rusya genelinde LGBTİ+’lara karşı tamamen yeni boyutlarda bir şiddeti körükleme ve meşrulaştırma riski taşıdığını da belirtti.

Struthers sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Rusya yetkililerini bu kararı acilen gözden geçirmeye çağırıyoruz. Uluslararası toplum Rusya’daki LGBTİ+ topluluğuyla dayanışma içinde olmalı, bu baskıcı adımlara son verilmesini ve herkes için eşitlik, özgürlük ve adalet ilkelerinin korunmasını talep etmelidir.”

TIKLAYIN - Rusya’da polis gey barları bastı

Rusya ceza kanununa göre aşırılıkçı bir örgüte katılmak veya onu finanse etmek 12 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor. Bu tür grupların sembollerini sergilemekten suçlu bulunan kişi, ilk suçta 15 güne kadar, tekrarlanan suçlarda ise 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yetkililer, “aşırılıkçı bir örgütle bağlantısı olduğundan şüphelenilen kişileri” ülke çapındaki “aşırılıkçılar listesine” dahil edebilir ve bu kişilerin banka hesaplarını dondurabilir.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden Tanya Lokshina ise 30 Kasım Perşembe günü yaptığı açıklamada, “LGBT haklarına yönelik saldırı, Rusya'nın evrensel insan haklarını reddetmesinin bir sembolü haline geldi; çünkü hükümet, Rusya'yı 'kolektif Batı'ya' karşı sözde geleneksel değerlerin savunucusu olarak konumlandırıyor. Rus LGBT’lerinin desteğe her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” dedi.


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam