26/08/2015 | Yazar: Hakan Özkan

"Sadece bir dönemden geçtiğini düşünüyorum""Daha çok eşcinsel misin? Heteroseksüel mi?" "Bağlılıktan mı korkuyorsun?" gibi sorulara her daim maruz kalan Biseksüellere neler sıklıkla söyleniyor?

Biseksüellerin duymaktan sıkıldığı 12 şey Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

"Sadece bir dönemden geçtiğini düşünüyorum" "Daha çok eşcinsel misin? Heteroseksüel mi?" "Bağlılıktan mı korkuyorsun?" gibi sorulara her daim maruz kalan Biseksüellere neler sıklıkla söyleniyor?

Daha önce Gözde Demirbilek'in de "yıkılamayan görünmezlik: biseksüellik" yazısında yazdığı gibi "Görünürlük kaygısını son derece ön planda tuttuğumuz şu günlerde aslında hepimizin artık farkına varmanın ötesinde harekete geçmesini gerektiren bir biseksüel görünmezliğiyle karşı karşıyayız. Bu görünmezlik LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) kavram netliği açısından da çok problematik bir yerde duruyor. en basitinden kafalarda hâlâ kabul edilmemiş eşcinsellik, eşcinselliğin kabulünde ilk adım gibi gözükmeye devam ediyor."

Belki bifobiyi doğuran, biseksüel görünmezliği yaratan, bazen aslında pek de mantık çerçevesine oturmayan önermeleri topladık. "Yaldır yaldır biseksüel"lerin duymaktan sıkıldığı 12 şey:

Biseksüellik diye bir şey yoktur!

Hala biseksüelliğin olmadığını mı iddia ediyoruz? En iyisi tekrarlayalım Biseksüellik, hem erkek hem kadınlara yönelik romantik çekim, cinsel çekim veya cinsel davranış, ya da herhangi bir cins veya cinsiyet kimliğinden kişilere duyulan romantik veya cinsel çekimdir. Heteroseksüellik, Eşcinsellik gibi bir cinsel yönelimdir. Vardı, varlar, var olacaklar.

Biseksüeller sadece bir dönemden geçmektedir

Biseksüeller her iki cinsten hoşlanabildikleri için hem eşcinseller hem de heteroseksüeller tarafından kararsızlık ve geçiş süreciyle suçlanabiliyor. Hatırlatmak gerekirse; biseksüel olarak açılan ve hala kendini bu şekilde tanımlayan insanlar mevcuttur.  Bir insan biseksüel olduğunu beyan ettiğinde hala “Daha çok heteroseksüel misin?”, “Daha çok eşcinsel misin?” sorularına da maruz kalabilmektedir.

Biseksüeller seksüel olarak aç gözlüdür

Bir insanın birden fazla cinsiyete ilgi duyması onu açgözlü yapmaz. Tatmin olmak için bütün cinsiyetlere ihtiyacı yoktur. Bu hem cinsel yönelimlerin sadece cinsel pratiklere indirgenmesi demektir. Bu cinselliğin diğer unsurlarının inkârıdır. Cinsellik, biyolojik cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolü ve cinsel yönelim unsurlarından oluşur. Diğer cinsel yönelimlerle aralarında aç gözlülük karşılaştırması yapmak yine yanlıştır.

Woddy Allen’ın kullandığı “Biseksüellik cumartesi gecesi için şansınızı yüzde elli artırır” önermesi pek de bilimsel değildir.

Biseksüeller aldatır

Birden fazla cinsiyete ilgi duymak, doğrudan aldatma sonucunu doğurmaz. Bu bir biseksüelin “sürekli birden fazla cinsiyete ihtiyacı olduğu” argümanı üzerinden kurulmaktadır ki, yanlıştır. Aldatmanın heteroseksüeli, biseksüeli, eşcinseli yoktur. Cinsel yönelimin aldatma ile ilgisi hiç yoktur.

Tüm biseksüeller poliamoriktir

“Poliamori” sözcüğünin kökü Yunanca ve Latinceye dayanır. Yunancada poli “çok”, Latincede amor “aşk” anlamına gelir. Bu anlamda poliamori sözcüğünü “çoklu aşk” olarak çevirmek mümkündür.

Bu tanımdan hareketle poliamorik olan ve poliamorik olmayan biseksüeller vardır!

Biseksüeller bağlılıktan korkar

Bağlılık kişisel bir karardır. Geçelim! :)

Tüm kadınlar biseksüeldir

Endüstriyel porno sektörünün yarattığı algılardan bir tanesi. Bunun yanında merkeze “heteroseksüel erkek”in arzularını alan yanlış bir önerme.

Biseksüeller hareket eden her şeye ilgi duyabilir

Bu yargının nasıl ortaya çıktığını, nasıl bi mantığa oturduğunu bilmiyoruz. İnsanların arzu nesneleri farklı farklıdır veya hiç olmayabilir de.

HIV’i yayan biseksüellerdir

İlginç bir suçlama. Biliyoruz ki, cinsel ilişkide korunma iki taraflı alınan bir karardır. Her insan kendini ve karşısındaki insanı korur. Bu nedenle HIV salgınına neden olanları biseksüeller olarak suçlamak yerine, Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve korunma hakkında farkındalığı artıralım. HIV'den değil önyargılardan korkalım.

Biseksüeller grup seks için yaşar

Grup seks seven biseksüeller olduğu gibi teke tek takılmayı seven veya tek takılan biseksüeller de olabilir :)

Biseksüel görünmezliği sadece bir mittir

Hem heteroseksüellerden hem LGT’lerden gelen bir görünmezlik sorunu mevcut. Bir biseksüel hayatına sadece hemcinslerini aldığı zaman  "eşcinsellik bastırma" yaftasıyla karşı karşıya kalıp, üstüne de "biseksüelim diye kendini avutma" ile cümleleri ile karşılabiliyor. Biseksüellerin unutulduğu tartışmalar, kişinin beyanının esas alınmadığı durumlar, kanıt bekleyişi… İşte bunlar hep biseksüel görünmezliği…

Biseksüeller küçük bir topluluktan ibarettir

Sloganımız geliyor: “Okulda, İşte, Mecliste; Biseksüeller her yerde”


Etiketler: yaşam
nefret