22/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Bi+seksüel dijital aktivizm alanı Bitopya’dan yeni çeviri: “Biseksüel Yolculuğunu Doğrusal Olmayan Şekilde ve Kapsayıcı Olarak Düşünmek”

Bitopya’dan yeni çeviri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bi+seksüel dijital aktivizm alanı Bitopya, Sam Schmitt’in “Biseksüel ve Trans: Biseksüel Yolculuğunu Doğrusal Olmayan Şekilde ve Kapsayıcı Olarak Düşünmek” isimli makalesini Türkçe’ye çevirdi.

Schmitt’in makalesinden tadımlık: “The Feminist Wire’da da yazdığım gibi bazı transların, queer’lerin ve toplumsal cinsiyet normlarına uymayanların daha geniş çapta trans-normativite anlatılarına bel bağlamaları ya da görünmez kalmayı  göze almaları bekleniyor. Toplumsal cinsiyet ve cinsiyetin ayrı gerçeklikler olarak alındığı “klasik transseksüel” paradigmasının altında sınıflandırılıyoruz: E(rkek)’den K(adın)’ye veya K’den E’ye geçiş yapıyoruz. Cinsiyete dair bu trans-normatif anlatı, ezberlenmiş ikili cinsiyet dışındaki kategorileri veya bu kategorilere girip çıkabilen cinsiyetleri kolaylıkla tanımaz. Bu yüzden, trans-normativitenin belli yönlerini benimseme ve kategorik denetime boyun eğmenin baskısını hissediyorum. Trans topluluğunun hem içinden hem dışından gelen kutucuklara yerleşme baskısı var: Eril zamirleri kullanmamız ya da (cinsiyet açısından) bir taraf seçmemiz bekleniyor. Ama benim bedenim ve ifadem ile karışık ve çoklu bir ilişkim var. Bu yüzden kendimi belirli cinsiyet kutucuklarına sığdırmaya zorlamak benim için bir seçenek değil.”

Tamamını okumak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

 

 


Etiketler: yaşam
İstihdam