14/11/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Dünyadan ve Türkiye’den 150’nin üzerinde konuşmacıyı ağırlayan İklim Forumu, bugünkü yürüyüş ve basın açıklamasının ardından sona erdi. Kaos GL Derneği, Türcülük oturumu ile foruma destek verdi.

Bizler laf değil eylem istiyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyadan ve Türkiye’den 150’nin üzerinde konuşmacıyı ağırlayan İklim Forumu, bugünkü yürüyüş ve basın açıklamasının ardından sona erdi. Kaos GL Derneği, Türcülük oturumu ile foruma destek verdi.

12-13 Kasım’da Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen iklim forumu tamamladı. Forumda onlarca sivil toplum kuruluşu, sosyal hareket ve kampanya, fosil yakıt teşviklerinden tarıma, emek hareketlerinden kadın hareketlerine, gençlik hareketlerinden LGBTİ hareketine pek çok konunun iklim değişikliği bağlantısını konuştu, adalet talebini dile getirdi.

İklim için biz de varız!

Forumun açılışında Bill McKibben, Jeffrey Sachs gibi önemli isimlerin yanı sıra yerel mücadeleler, gençlik hareketleri, kadın hareketleri ve sosyal adalet hareketlerinden temsilciler de bulundu. Forumda, 13 Kasım’da tüm sosyal hareket, kampanya, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı bir sosyal hareketler buluşması da yapıldı.

Oluşturulan iklim manifestosu 14 Kasım’da saat 14.00’te başlayan yürüyüşün ardından Galatasaray Meydanı’nda okundu.

Kaos GL’den Heteroseksizm ve Türcülük oturumu

Forumun ikinci gününde Kaos GL Derneği, Yeryüzüne Özgürlük derneği ile birlikte Heteroseksizm ve Türcülük oturumu düzenledi. Oturuma Kaos GL Derneği’nden Hakan Özkan, Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nden Güray Tezcan konuşmacı olarak katıldı.

Heteroseksizmin, cinsiyetçilik ve türcülük ile ilişkisinin incelendiği oturumunda, LGBTİ hareketinin ekoloji temelli yaklaşımları konuşuldu.

Ölü bir gezegende ekonomi yoktur

14 Kasım 2015’te Galatasaray Meydanı’nda okunan manifesto şu talepleri içeriyor:

*Ölü bir gezegende ekonomi de yoktur, devletler tarafından önlem alınmalı

*İklim değişikliğini durdurmak ve geleceğimizi kurtarmak için geri kalan fosil yakıtlar yeraltında bırakılmalı

*Paris’te gerçekleşecek iklim buluşmasında hükümetler fosil yakıtları yeraltında bırakma kararı almalı

*Yeni kömürlü termik santral planlarının iptal edilmeli var olan kömürlü termik santralleri de aşamalı olarak kapatılmalı

*Türkiye termik santral planlarını iptal etmeli, kömüre verdiği teşvikleri sonlandırmalı ve kömüre dayalı enerji geleceği planlarından vazgeçmeli

*Eşitsizliklerle mücadele ve toplumsal adalet için fosil yakıtları desteklemek için harcanan kaynaklar iklim değişikliği ile mücadeleye aktarılmalı

*Karbon temelli ekonomik düzen sona ermeli

*Türkiye iklim politikasını bir an önce değiştirmeli

Okunan manifestonun tamamına şuradan ulaşabilirsiniz

 

 


Etiketler: yaşam, ekoloji
İstihdam