18/04/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, LGBT’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele etmeyen hükümetleri kınadı.

BM Genel Sekreteri: ‘Din ve Gelenekler Temel Hakların Reddi İçin Gerekçe Olamaz’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, LGBT’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele etmeyen hükümetleri kınadı.
 
Oslo’da düzenlenen Uluslararası İnsan Hakları, Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Konferansı’nda konuşan Ban Ki-moon, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde şiddet ve ayrımcılıkla mücadele etme konusunda herkesi konuşmaya teşvik etti.
 
“Din ve Gelenekler Temel Hakların Reddi İçin Gerekçe Olamaz”
LGBT haklarına yönelik olası muhalefeti teslim eden BM Genel Sekreteri, kültür, gelenekler ve din “temel hakların reddi için gerekçe olamaz,” dedi. Sözlerini desteğini sürdüreceğine ant içerek ve LGBT toplumuna “Sizinleyim,” diyerek sonlandırdı.
 
Ban Ki-moon, “Bu önemli konferansta katılımcıları selamlamaktan mutluluk duyuyorum. Sırf lezbiyen, gey, biseksüel ya da trans diye insanlar ayrımcılığa, şiddete ve hatta cinayete uğradıklarında hepimizin öfkelenmesi gerekiyor,” dedi.
 
“Biri sevdiği kişi ya da görünüşü yüzünden tutuklandığında ve hapse atıldığında hepimiz ses çıkarmalıyız. LGBT hakları, çağımızın büyük ve ihmal edilmiş insan hakları mücadelelerinden biridir.
 
“Bu yanlışları düzeltmeliyiz. Hükümetlerin herkesi korumak gibi bir yasal görevi var; ama çoğu hâlâ homofobik şiddet ve ayrımcılığın adaletsizliğini kabul etmeyi reddediyor.”
 
Ban Ki-moon, bu tür ayrımcılıklarla mücadelede farklı ülkelerin çabalarını bir araya getirmeleri yönünde ısrar ederek eğitimin bu konudaki anahtar rolüne dikkat çekti.
 
“Bu sorunu belgeleyip bilgileri düzenli aralıklarla tartışma ve eylem için devletlerle paylaşmalıyız. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı verdiğimiz emekleri kurumsallaştırmalıyız. Genel tutumları değiştirmek için yaygın eğitime ihtiyacımız var.”
 
“Statükoyu Korumak İçin Geleneklere Sarılacaklardır”
“Kimileri bu değişime karşı çıkacaklar. Statükoyu korumak için kültür, gelenek ya da dine sarılabilirler. Bu tür görüşler köleliği, çocuk evliliğini, evlilik içi tecavüzü ve sünnetini gerekçelendirilmek için kullandı. Kültüre, geleneğe ve dine saygı duyarım; ama asla temel hakları inkâr etmek için bahane olamazlar.
 
“İnsanlık ailesinin lezbiyen, gey, biseksüel ve trans üyelerine sözüm şu ki: Ben sizinleyim. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olarak söz veriyorum ki size yönelik saldırıları kınayıp liderlere ilerleme yapmaları konusunda baskı yapacağım.”
 

Ban Ki-moon sözlerini şöyle tamamladı: “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi’yle birlikte küresel bir kampanya yürütüyorum. Diğerlerinin de bize katılmasını bekliyorum. Hep birlikte dünyayı herkes için daha güvenli, daha özgür ve daha eşit bir yer haline getirebiliriz.”  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam