03/07/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Birleşmiş Milletler’e Türkiye’de LGBTİ’lere ayrımcılık yapılmadığını iddia eden Bülent Arınç’ın homofobik açıklamalarına bir yenisi daha eklendi: ‘Birileri bunu onur haline getiriyor.’

BM’de demokrat, Türkiye’de homofobik: Bülent Arınç Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Birleşmiş Milletler’e Türkiye’de LGBTİ’lere ayrımcılık yapılmadığını iddia eden Bülent Arınç’ın homofobik açıklamalarına bir yenisi daha eklendi: “Birileri bunu onur haline getiriyor.”
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Mardin’deki ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
LGBTİ Onur Yürüyüşü’ne ilişkin bir soru üzerine, farklı cinsel yönelimlerin toplumun inanç, gelenek, örf ve adetlerinde hoşlanılan işler olmadığını öne süren Arınç şunları ifade etti:
 
“Maalesef özellikle hanım kardeşlerimizin bulunduğu bir yerde söylemekten haya ediyorum ama birileri bunu onur haline getiriyor.
 
“Bunların güpegündüz çırılçıplak hale gelip, İstanbul’un göbeğinde meydan okumaları eğlenmeleri ve ne yazık ki CHP ve HDP’li milletvekillerinin bunlara destek olması fevkalade üzüntü vericidir.
 
“Bunlar hakkındaki takdiri milletimize sunuyorum. Milletimiz bunu beğeniyor, alkışlıyorsa arkalarından gitmeye devam etsinler. Milletimiz bunları yanlış biliyor, eleştiriyorlarsa sandıkta gereğini yapsınlar.”
 
Arınç’ın homofobi tarihi
 
Bülent Arınç’ın bu açıklaması homofobik nefret söylemi içeren ilk sözleri değil. Arınç, 2011 yılında internet yasağına ilişkin katıldığı bir TV programında internet sansürüne karşı tepki gösterenlere “pornocu” diyen Arınç, gösteri yapanların “garip insanlar” olduğunu söyledi ve “Kaos GL”nin adını da “affedersiniz” diyerek telaffuz etti.
 
Arınç, Aralık 2014’te ise Meclis kürsüsünden alaycı bir ifadeyle, “Mahmut Tanal Bey, translarla basın toplantısı yaptı, arkadaşımız, onların hakkını savundu. Yani Meclis kürsüsüne veya basın toplantısına herkesi çıkarmak mümkün ama böylesi cesaret ister” dedi.
 
Arınç’ın siyasi rakiplerine karşı homofobik ve transfobik nefret söylemine başvurduğu bir diğer konuşması da Ocak 2015’te gerçekleşti. Arınç yine alaycı bir ifadeyle, “HDP lezbiyenler, biseksüeller, translar da dahil olmak üzere farklı seçmen gruplarının oylarını da almıştır” dedi.
 
Ülke içerisinde homofobik nefret söylemini yaygınlaştıran ve hedef gösteren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cenevre’deki Evrensel Periyodik İnceleme Ocak 2015 Türkiye oturumunda LGBTİ’lere yönelik ayrımcı bir mevzuat olmadığını iddia etti. Arınç, LGBT’lere yönelik özel bir düzenleme olmamasının haklarının yok sayıldığı anlamına gelmediğini öne sürdü. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam