15/11/2012 | Yazar: Bülent Kale

AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve Siyah Pembe Üçgen İzmir (SPÜ) ve Equal Right Trust /Londra (ERT) tarafından yürütülen ‘Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele’ projesi kapsamında bölgede faaliyet gösteren STÖ’lerin bir araya geldiği Bölgesel Eşitlik Forumu’nun ilk toplantısı İzmir’de yapıldı.

Bölgesel Eşitlik Forumu İzmir’de Toplandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
AB Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve Siyah Pembe Üçgen İzmir (SPÜ) ve Equal Right Trust /Londra (ERT) tarafından yürütülen “Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele” projesi kapsamında bölgede faaliyet gösteren STÖ’lerin bir araya geldiği Bölgesel Eşitlik Forumu’nun ilk toplantısı İzmir’de yapıldı.
 
Bölgesel Eşitlik Forumu (BEF); Bursa’dan Morsalkım Kadın Dayanışma ve Ka-der, Çanakkale’den İHD, İzmir’den Sokak Sanatçıları Derneği, İHD, Kürdi-Der, Pozitif Yaşam Derneği ve İzmir’deki yeni LGBT gençlik örgütlenmesi Gergedan’dan toplam 50 kadar aktivistin katılımıyla Siyah Pembe Üçgen İzmir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 
Proje kapsamında düzenlenen bu ilk Bölgesel Eşitlik Forumu, geçtiğimiz Ekim ayında İzmir ve Bursa’da düzenlenen 3’er günlük atölye çalışmalarının değerlendirilmesiyle açıldı. Daha sonra, projeyle beraber farklı ayrımcılık alanlarında ve bölgenin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren STÖ’ler arasındaki ilişkilerdeki gözle görülür iyileşmelere dair örnekler verildi.
 
Geçtiğimiz Ekim ayında Avcılar Meis Sitesi sakini Trans bireylere karşı yürütülen linç kampanyasına karşı İzmir’de örgütlenen yürüyüş ve basın açıklamasına yüksek katılım olması ve halihazırda Siyah Pembe Üçgen’in Kürdi-Der’in katkısıyla internet sitesinin Kürtçe bir versiyonunu hazırlaması bu iyi ilişkilerin kendini gösterdiği örnekler olarak öne çıkarıldı.
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Yavuz Cingöz ve Berkant Çağlar’ın LGBT bireylerin gündelik hayatta sürekli karşılaştığı klişe soruları aktarıp irdelediği sunumun ardından, ulusal basından seçilen LGBT bireylere dair haber kupürleri üzerinden mevcut medyanın saldırgan ve ötekileştirici dili ele alındı, nefret suçlarıyla olan akrabalığı ifşa edildi.
 
Öğleden sonra ise, başrol oyuncularından biri de Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Demet Yanardağ olan ve bu sene Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi İlk Belgesel” ödülü alan Zeynep Oral imzalı “Sen, Ben, O” isimli kısa film gösterildi.
 
Filmin ardından, Siyah Pembe Üçgen İzmir’den Trans aktivistler Demet Yanardağ ve Deniz Solmaz, filmden yola çıkarak bir Trans birey olarak bu ülkedeki deneyimlerinden ve Translara yönelik saldırılardan bahsettiler.
 
İzmir’den SPÜ ve Londra’dan ERT örgütleri tarafından yürütülen “Ege ve Marmara Bölgelerinde Ayrımcılıkla Mücadele” projesi kapsamında toplanan bu ilk Bölgesel Eşitlik Forumu birbirinden haberdar olmanın ve işbirliği yapmanın önemi vurgulanarak sonlandırıldı.
 
Siyah Pembe Üçgen, tüm katılımcı STÖ’lere ilişkileri geliştirme ve işbirliği çağrısı yaparken, diğer şehirlerden gelen STÖ’lere yaşadıkları şehirlerde LGBT bireylere yönelik her türlü insan hakkı ihlalini kendilerine bildirmelerini, mağdurlara SPÜ’ye ulaşmaları konusunda yardımcı olmalarını istedi.
 
Ayrıca komşu şehirlere ve kendi şehirlerinde farklı alanlarda çalışan STÖ’leri proje konusunda bilgilendirmeleri ve Bölgesel Eşitlik Forumu’na dahil olma konusunda yardımcı olmaları hususunda anlaşıldı.
 
Bölgesel Eşitlik Forumu’nun bir sonraki ayağının Aralık ayında yine İzmir’de gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Toplantı programı Aralık ayı başında ayrıntılı olarak duyurulacağı bildirildi.

Etiketler: yaşam
İstihdam