15/04/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi gönüllüsü, Avukat Zeynep Yavuz son gelişmeleri KaosGL.org’a anlattı.

Bornova Sokak’ta trans kadınlara yönelik saldırıların ardından 6 kişi gözaltına alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

10 Nisan Çarşamba günü İzmir Alsancak’ta Bornova Sokak’ta yaşayan trans kadınların evlerine saldıran ve bir trans kadını darp eden gruptan 6 kişi gözaltına alındı.

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi gönüllüsü, Avukat Zeynep Yavuz son gelişmeleri KaosGL.org’a anlattı.

Yavuz, Bornova Sokak’ta trans kadınlara yönelik saldırıyı gerçekleştirenlerin gözaltına alındığını ve adliyeye getirildiğini belirtti.

Yavuz, şunları söyledi:

“Dosyada 6 kişi var, 4’ü suça sürüklenen çocuk. İki tanesi 18 yaşından büyük. Dosya henüz fiziki olarak savcıya gelmediği için savcı da kendisine aktarılan bilgiyi aktarabildi. Şu anda çocuklar için yürütülen bir soruşturma dosyası yok. Ama 18 yaşından büyük 2 kişi için bir soruşturma söz konusu.”

Dosyanın hızlı açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu aktaran Yavuz, “Şu anlık herhangi bir adli kontrol veya tutuklama bilgisi yok. Dosyanın bu kadar hızlı açılması iyi bir şey. Arkadaşlarımız bunun kamuoyu baskısı nedeniyle olduğunu söylüyor. Darp edilen arkadaş da kişileri teşhis etmişti. Zaten açıkça yüzlerinin görüldüğü videolar var. Savcının elindeki delillerle dosyayı açacağını düşünüyorum” dedi.

Ne olmuştu?

10 Nisan Çarşamba günü İzmir’in Konak ilçesine bağlı Bornova Sokak ve çevresinde bir grup, trans kadınlara saldırdı.

Yaşananların kameralara yansıdığı olaylarda bir trans kadın, saldırgan grup tarafından darp edilirken telefonu ve cüzdanı da gasp edildi. Grup, daha sonra Bornova Sokak’ta yaşayan trans kadınlarının evlerine taş atarak saldırdı.

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi’nden Ani yaşananları şöyle anlatmıştı:

“Evlere saldırma olayı planlı ve örgütlü bir olay. Sara nöbeti geçiren bir adama yardım eden trans kadınların adamı öldürdüğünü sanmışlar. Büyük bir arbede çıktı. Kızlar da önünü alamayacağını anladığında evlerine çekildi. Herkes sokağa bir saldırı yapılacağını anladı. Kızlar evlerine çekilince sokakta saldırmak için trans kadınlar aradılar. Açelya da her zaman gittiğimiz kuaförden çıkarken saldırıya uğruyor ve gasp ediliyor.”

Bornova Sokak’ta yaşayan Helin ise şu ifadeleri kullanmıştı:

“Normalde bekçilerin saat 9’da sokakta olması lazım. Ama hiçbiri yoktu. Bekçiler, olduğu zaman da bir noktada duruyorlar ve ara sokaklarda ne olduğundan haberleri bile olmuyor. Saldırgan gruplar da bekçi olan yerlere girmiyor ve ara sokaklara girerek oradaki translara saldırıyor. O gün de birisi sokakta sara nöbeti geçirmiş, kızlar da adama yardım etmeye çalışmış. Sokağa giren erkekler de kadınlara saldırmış. Polis 15-20 dakika sonra geldi ama olan oldu. Bu sorunlarla sık sık karşılaşıyoruz. Toplu çalışan kızların evleri hep taşlanıyor. Bekçiler çok etkisiz kalıyor. Ben kendi sokağıma tek kaldım. Sokağa çıkmaya korkuyorum çünkü benim olduğum sokakta bekçi yok. İki gecedir köpeğimi sokağa çıkaramadım. Kolluk ve bekçiler görevini yerine getirse bunları konuşmuyor olacaktık.”

Tıklayın- “Soylulaştırma projesi, polislerin ve bekçilerin tavrı şiddeti bu noktaya getirdi”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam