23/05/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

Bornova Sokak ve çevresinde iki kişi, trans kadınların evlerine pompalı tüfekle saldırdı. 20 Kasım Trans+ İnisiyatifi’nden Ani, KaosGL.org’a yaşananları anlattı.

Bornova Sokak ve çevresinde trans kadınların evlerine pompalı tüfekli saldırı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda dün gece (23 Mayıs) Bornova Sokak ve çevresinde trans kadınlara ve evlerine yönelik pompalı tüfekli bir saldırı gerçekleştiğini aktardı.

İnisiyatif’ten Ani yaşananları KaosGL.org’a anlattı.

Ani, olayın dün gece 03.50 sularında gerçekleştiğini belirtti. Ani, yaşananlar hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Yani sokaktan geçen bir şahıs trans kadınlardan birine sözlü tacizde hakarette bulunmaya başlıyor ve doğal olarak trans kadın da olayın büyüyeceğini anlayıp oradan kaçmaya çalışıyor. Genelde sokaktaki kızlar olaya müdahil olmak istemiyorlar. Kriminalize oluyorlar. Emniyet onlara haklı bulmuyor. Trans kadın evine sığınmaya giderken bu şahıs bunu takip ediyor. Hızlı bir şekilde ve diğer taraftaki arkadaşlar da araya girmeye çalışıyorlar. Şahıs, arkadaşımızın boğazını sıkıyor ve sen benim kim olduğumu biliyor musun diyerek tehdit etmeye başlıyor.   Ardından “Bekle şimdi pompalı tüfeğimi alıp geleceğim” diye gidiyor ve pompalı tüfekle geliyor.”

Trans kadınların hepsinin olayın ardından evlerine kapandığını ifade eden Ani, “Kızlar, evlerine kapanınca bu insanlar da iki kişi olmuşlar. Pompalı tüfek getiren iki tane insan var. Bu insanlar, evlere pompalı tüfeklerle saldırdı. Bornova Sokak ve çevresinde sokaklarda hem trans kadın aradılar hem de birkaç yere daha pompalı tüfekle saldırdılar. Bu durum takribi 30 dakika sürdü. Geçtiğimiz gece o sokakta bir trans kadın olsaydı korkunç şeyler olacaktı” dedi.

“Saldıran kişinin çeşitli suçlardan araması var, bu sokakta her gün GBT yapılıyor”

Ani, geçtiğimiz aylarda Bornova Sokak ve çevresinde gerçekleşen saldırıları hatırlatarak saldırıların boyutunun gün geçtikçe değiştiğini belirtti. Ani, sözlerine şunları ekledi.

“Şimdi de pompalı tüfekle sokağa girdiler. Kızlar çok korkmuş durumda. Birçok trans kadın bu sokakta mülk sahibi. Bu sokağa neredeyse her gün saldırı oluyor. Bu sokakta her gün bir şiddet her gün bir saldırı var. Caydırıcı bir politika olmadığı için insanlar bu sokağa elini kollunu sallaya sallaya giriyor.  Saldıran kişinin çeşitli suçlardan aranması varmış. O sokakta her gün GBT yapılıyor. Bu kişi o GBT’leri atlatıp nasıl olur da hiç kimsenin dikkatini çekmez.”

Tıklayın- “Soylulaştırma projesi, polislerin ve bekçilerin tavrı şiddeti bu noktaya getirdi”

20 Kasım Trans İnisiyatifi’nin sosyal medya hesaplarından yaptığı aktarım şöyle:

“23.05.2024 tarihinde gece 03:50 sularında, Bornova Sokak ve çevresine bir kaç pompalı tüfekli şahıs saldırmıştır. Bu şahıslar uzun bir süre trans kadın arkadaşlarımızın evlerine ateş ederek, çeşitli sokaklarda da öldürmek için trans kadin aramışlardır. Bu şahıslar uzun süredir sokaktaki arkadaşlarımızı rahatsız edip, sürekli sözlü ve fiziksel tacizde bulunmaktadırlar. Çok yakın bir tarihte aynı sokaklarda bir trans kadın arkadaşımız fiziksel saldırıya maruz kalmıştır. Bu şiddetin geldiği, beslendiği ve tekrar tekrar kendini yinelediği ideolojiyi tanıyoruz ve biliyoruz. Çeşitli suçlardan aranması olan bir failin, adım başı bekçi ve kolluk tarafından GBT yapılan bir yerde, bu kadar bu saldırıyı gerçekleştirebiliyor olmasının da nereden geldiğini gayet iyi biliyoruz. Bizler buradan kolluk kuvvetlerine tekrardan görevlerini hatırlatmak istiyoruz. Asıl görevleri burada yaşayan trans kadınları kriminalize etmek yerine, arkadaşlarımızın ve orada yaşayan semt sakinlerinin güvenliğini sağlamaktır. Bizler yıllardır yaşadığımız ve çeşitli rant meseleleri yüzünden terk etmeye zorlandığımız sokağımızı bırakmıyoruz. Burada yıllardır verdiğimiz mücadeleyi büyüterek devam ettiriyoruz. Korkmuyoruz, bizleri varoluş mücadelemizden vazgeçiremeyeceksiniz.”

"Ne yazık ki bir önceki saldırıdan da hatırladığımız bir kare ile karşı karşıyayız"

20 Kasım Trans+ İnisiyatifi, yaşanan olaya ilişkin bir basın açıklaması da yayınladı. Açıklama şöyle:

"23.05.2024 Perşembe günü gece 03:50 sıralarında sokakta yürüyen bir şahıs trans kadın arkadaşımıza hakarette bulunarak saldırmaya çalıştı. Arkadaşımız bu saldırıdan kendini korumak için olay yerinden kaçarak uzaklaştı. Arkadaşımız kaçarken, şahsın darp etme girişimine karşı diğer trans kadınlarda araya girip, arkadaşlarını koruma altına almaya çalıştılar. Fakat şahıs arkadaşımıza saldırarak bir arbede yaratıp boğazını sıkmaya başladı. Ardından şahıs hakaretler ederek "pompalı tüfek" ile gelip, öldüreceğini belirtti. Kısa süre sonra iki kişi olan şahıslar ellerinde pompalı tüfeklerle trans kadınların evlerine ateş etmeye başladılar. Arkadaşlarımız evlerine saklanıp, canlarını zor kurtardılar. Bornova Sokak ve çevresinde pompalı tüfek ile gezerek etrafa ateş eden ve öldürmek için sokaklarda trans kadın arayan bu şahısların nereden beslendiklerini biliyoruz. Yaklaşık 3 gündür sokağa giren şahıslar arkadaşlarımızı rahatsız etmekte ve gücünü nereden aldığını bildiğimiz bir noktadan saldırmaya çalışmaktalar. Bizler daha önceki saldırılardan da hatırlıyoruz. Barınma alanlarımızı, evlerimizi, yuvalarımızı durmadan tehdit eden bu faillerin cezasız kalmaması için hiç yılmadan mücadele ediyoruz. Ne yazık ki bir önceki saldırıdan da hatırladığımız bir kare ile karşı karşıyayız. Bir önceki saldırılarda "yuvalarımız” taşlanırken, bu saldırı da pompalı tüfeklerle can ve mal güvenliğimiz tehlikeye atılmaktadır. Giderek artan bu şiddet karşı susmayacağız ve mücadele etmekten bir an bile vazgeçmeyeceğiz. Bekçilerin ve polisin yoğun istilasına maruz kalan bu sokaklarda "başka suçlardan aranması" olmasına rağmen, elini kollunu sallayarak trans kadınları "pompalı tüfekle” öldürmeye teşebbüs edilmesinin ne olduğunun farkındayız. Öyleyse tüm sorumlulara soruyoruz: "Nasıl olurda aranması olan bir şahıs yanında işbirlikçileri ile "pompalı tüfek” taşıyarak İzmir'in merkezi bir konumunda insanların hayatlarını tehlikeye atabilir?" Pek tabii konu trans kadınlar olunca susan, güvencesiz yaşamlarımızın tehlikede kalmasına sebep olan sistemin, zorbalığını, transfobisini, şiddetini çok iyi biliyoruz. Geçtiğimiz günlerden hatırlıyoruz ki sistem bizi ölümle karşı karşıya kalırken yok sayıp, görmezden gelmeye; bilhassa grupların, çetelerin, toplulukların sokağımıza girip canlarımıza ve mallarımıza tehdit unsuru oluşturacak hareketlerine müdahale etmemeye devam etmektedir. Bizler ölünce dahi cezalarda indirim uygulayan, evlerimiz taşlanırken kulaklarını tıkayan, gasp edildiğimizde ya da şiddete maruz kaldığımızda failleri cezasız bırakan, bugünde ölümle burun buruna geldiğimizde görmezden gelen bu sistemden her gün direnerek ve dayanışarak hesap soracağız. Şunu iyi biliniz ki artık bizim tek bir arkadaşımızı dahi kaybetmeye tahammülümüz yok. Bizler varlığımızı sürdürdükçe dayanışıp, mücadele edeceğiz. Bornova Sokak ve çevresinde yaklaşık 50 yıl önce filizlenen dayanışmamızı ve mücadelemizi daha da büyüterek devam edeceğiz."


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma
İstihdam