06/03/2020 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımlayan Kaos GL Dergi’de Suriyeli gey mülteci M.J. anlatıyor.

“Bu benim için ‘olmak ya da olmamak’ meselesi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eser: Serpil Odabaşı, Yurtsuz

Türkiye’de yaşayan LGBTİ+ mültecilerin katkılarıyla “Gökkuşağı Sınır Tanımaz” temalı özel bir sayı yayımlayan Kaos GL Dergi’de Suriyeli gey mülteci M.J. anlatıyor.

Editör Notu: Bu metin istismar/kötü muamele/taciz içeren ilişki geçmişi olan bireyler için tetikleyici içerik bulunduruyor olabilir. 

Merhaba, benim kısa hikayem şöyle: 24 yaşındayım, Suriyeli bir üniversite mezunuyum.

2016’da ailem cinsel eğilimlerimi öğrendi ve ben geyim. Çok korkmuştum ve kötü bir şekilde dövüldüm ve evden çıktım, polis beni durdurdu, şaşırmıştım. Bana belgelerimi sordu ve sonra beni tutukladı.

Beni bu kadar şaşırtan bana hiçbir soru sormayan bir sorgu memuru tarafından bir gün boyunca dövülmemdi. 14 gün hapishanede kaldım.

Geylere özel bir uygulama (geyler için tanışma uygulaması) üzerinden bir adamla tanıştım, Türkiye’ye kaçmama yardım etti ve kaçış paramı o karşıladı. Şehre vardığımda bir ev kiralamıştı. Bana harika davranıyordu, bana bir arkadaş gibi, abi, oğul ve aynı zamanda bir âşık gibi davranıyordu. Birlikte en güzel üç ayı yaşadık. Daha sonra deniz üzerinden Almanya’ya gitmeye karar verdik ama fiyat yüksekti, o yüzden o benden önce gitti.

Bir ay sonra bana bir miktar para gönderdi ve ben biraz para biriktirdim. Deniz üzerinden gitmeyi denedim ama Türk polisi beni yakaladı. İki ay sonra tekrar denedim ve yine Türk polisince yakalandım. Üçüncü denememde de beni yine yakaladılar.

Son denememde polis memuru bir kez daha denersem beni Suriye’ye sınır dışı edeceklerini söyledi. Birleşmiş Milletler’e ulaşmaya ve hikâyemi duyurmaya çalıştım ama ne yazık ki başarılı olamadım çünkü herhangi bir yere gitmeye korkuyordum. Almanya’daki arkadaşımı aradım ve tekrar denememin benim için imkansız olduğunu, beni Suriye’ye sınır dışı edeceklerini, ki bu benim için ölüm demek, söyledim.

Suriye toplumu tarafından reddedildim ve Türkiye toplumu da geyleri reddediyor. Psikolojik krizler geçirdim ve buluşmamız imkânsız hale gelse de benden vazgeçmeyen Almanya’daki arkadaşım sayesinde bu krizlerin üstesinden geldim. Fakat kendimi olduğum gibi kabul etmeye devam ediyorum zira bu benim için “olmak ya da olmamak” meselesi.

Bunu okuyanlara tavsiyem insanları oldukları gibi, gey ya da başka bir şey olarak, kabul etmeleri. Çünkü onlar oğlunuz, babanız, arkadaşınız ya da kardeşiniz olabilir ama size bunu açıklamaya korkabilirler.  Bizler eğitimli ve olgun insanlarız, bazılarımız doktor, bazılarımız avukat.

Mücadelemiz için zafer diliyorum.

“Gökkuşağı Sınır Tanımaz” özel sayısına ArapçaFarsça ve İngilizce burada yer alan linklerden erişebilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret