22/10/2019 | Yazar: Ali Erol
İstanbul belediyelerindeki AKP muhalefeti, her “renkli” CHP logosunda “gökkuşağı” görüyor…
İstanbul belediyelerinde AKP ile CHP arasındaki siyaset, yerel seçimlerin ardından “gökkuşağı” renkli “logo”lar aracılığıyla sürüyor.
Maltepe Belediyesini, 2020 Stratejik Plan kapağının “gökkuşağı” renklerinden oluşmasına karşı “Maltepe’yi daha fazla LGBT’ye hazırladığı”nı ileri süren İstanbul Maltepe Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Avukat Mehmet Can Erdündar’ın ardından bu kez de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP’li Murat Türkyılmaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “İBB TV’nin LGBT renkleri”ne ilişkin soru önergesi verdi.
Pendik Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi AKP’li Murat Türkyılmaz, Başkan İmamoğlu’na verdiği “soru önergesi”nde, “sosyal medya hesaplarından cami logosunu kaldırmak üzerinden ve maalesef LGBT renklerinin logoya işlendiği şeklinde bana göre ağır ve yersiz tezviratlara maruz kaldınız” dedi.
“Kırlangıç özgürlüğün de simgesidir”
Peki, siyasetin “LGBT logosu” tartışmaları nerden çıktı ve nasıl seyretti…
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üyelerin “muhalefet” için gündemde tuttuğu “gökkuşağı” renki “logo” tartışmaları Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemine kadar gidiyor.
Gökkuşağı renkli “Kırlangıç”, İstanbul Beylikdüzü halkı tarafından 2014 senesinde yeni “logo” olarak tercih edildi. Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçilen Kırlangıç logosunun Beylikdüzü’nü ifade ettiğini söylemiş, “ele avuca sığmayan kırlangıç özgürlüğün de simgesidir. Renkli ve enerjik yapısıyla bu logo Beylikdüzü’nün değerleriyle kırlangıcın özelliklerini bütünleştiriyor” diye konuşmuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ile başlayan süreçte LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi gene Ekrem İmamoğlu’na yönelik olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından geliştirildi ve yayıldı: “Beylikdüzü Belediye Başkanlığına geldiğinde ilk yaptığı işlerden birisi ne biliyor musunuz? Belediyenin logosunu, LGBT’nin logosuna döndürmek. İstanbul’un başına bir oyun, bir tezgâh kuruluyor.”
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li Meclis Üyeleri tarafından “İBB TV’nin LGBT renkleri” nitelemesiyle bir kez daha gündeme getirilen “LGBT logosu” ifadesini ilk kullanan İçişleri Bakanı, Hükümet adına 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi için seçim çalışmaları yürüttüğü süreçte yöre dernekleriyle mahalli buluşmalar dahil konuştuğu her yerde hep aynı "küresel kokteyl" söyleminde bulundu ve "LGBT"yi de telaffuz etti: “İmamoğlu’nun ilk işi belediyenin logosunu LGBT’nin logosu yapmak oldu.”
31 Mart yerel seçimleriyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’na yönelik saldırıların cinsiyetçi ve homofobik nefret söylemli hattını ise Akit açtı. “Cami gitti, LGBT renklerini andıran renkler geldi” diyen Akit, İBB TV’nin “renkli logo” değişiklik haberini homofobik nefret söylemiyle verdi: “İBB TV'nin logosunda bulunan camiden rahatsız olan HDP destekçisi İmamoğlu LGBT renklerine benzer bir logoyu İBB TV’ye koydu.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yayın kanalı İBB TV'nin “logo” değişimini Independent Türkçe, “Daha önce cami figürü kullanılan logonun yeni halinde renkli bir figür kullanıldı.” ifadesiyle verdi.
Yeni Şafak ise “İBB TV'nin yeni kaçak logosu: Minare gitti, 'renkli' duman geldi” başlığı attı. “Yeni logoda, ‘minare’ figürünün yerini ‘renkli’ duman figürünün aldığı dikkat çekti.” ifadesiyle devam eden Yeni Şafak, sözü, “gökkuşağı renkli logo” tartışmasının başladığı noktaya geri taşıdı ve Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde Beylikdüzü Belediyesi AK Parti grup başkanı olan Mücahit Birinci’ye verdi: “Beylikdüzü Belediyesi’nin logo”sunun değişikliği için teklif getirdiler. LBTG renklerini yansıttığı için itirazımız oldu.” “Bu renkler konusundaki ısrar nedir?” diye soran Binici, “LGBT renkli kırlangıçtaki ısrar nedendir? Bunu anlamaya çalışıyorum.”
Tüm bu “soru”ların cevabı, ortak yaşam alanlarındaki saygı,
çeşitlilik ve kapsayıcılık ilkelerini temel alan “Gökkuşağı Şehirleri Ağı”’ndan gelsin: “LGBTİ vatandaşlarının yaşadıkları
şehirlerde hiçbir ayrımcılığa veya şiddete maruz kalmayacakları sorumluluğunu
benimsemek!”
Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı