14/05/2024 | Yazar: Kaos GL

Sivil toplum kuruluşları, Dünya Bankası’nın ve Uluslararası Para Fonu’nun Gana’da gündeme gelen LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı hakkında Gana hükümetine baskı yapabileceğini söyledi.

“Bu yasanın var olduğu bir ülkeye fon sağlamak LGBTQ+’lara karşı ayrımcılığa yol açacaktır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

The Guardian’da yer alan habere göre; sivil toplum kuruluşları, Dünya Bankası’nı ve Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) Gana’da gündeme gelen LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı için baskı oluşturmaya çağırıyor.

17 Mayıs’ta Gana Yüksek Mahkemesi’nde görülecek LGBTİ+ karşıtı “İnsan Cinsel Haklarının ve Ganalı Aile Değerlerinin Desteklenmesi” başlıklı yasa tasarısı, kendisini eşcinsel olarak tanımlayanların üç yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını ve LGBTİ+ haklarını “destekleyenlerin” beş yıla kadar hapsedilmesini öneriyor.

Sivil toplum kuruluşları, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nu Gana hükümetine baskı yapmaya çağırıyor.

Bank İnformation Center Genel Müdürü Elana Berger, Dünya Bankası’nın Gana’yı söz konusu yasa tasarısı hakkında yeniden düşünmeye ikna etmek konusunda önemli bir güç olduğunu söyledi. Berger, Dünya Bankası’nın attığı adımların adil ve kapsayıcı olması gerektiğine inandıklarını belirterek “Bu yasanın var olduğu bir ülkeye fon sağlamak LGBTQ+ kişilere karşı ayrımcılığa yol açacaktır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Gana Ülke Direktörü Genevieve Partington ise Gana’daki LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı hakkında şunları söyledi:

“Tasarı Afrika'daki en acımasız yasa tasarılarından biri ve lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender kişileri daha da suçlu hale getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, ifade ve örgütlenme özgürlüğü hakkını ihlal eden insan hakları savunucuları, tıp uzmanları, gazeteciler, öğretmenler ve ev sahipleri de dahil olmak üzere LGBTİ+’ları destekleyen veya savunan herkesi hapis cezasıyla cezalandırmayı amaçlıyor.”

Dünya Bankası’ndan bir yetkili ise Gana’daki LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Tasarı henüz yasalaşmadı ve genel olarak yasa taslağı hakkında yorum yapmıyoruz. Gana ile uzun süredir devam eden ve verimli bir ilişkimiz var.”

Bir IMF sözcüsü ise şunları söyledi:

“Daha kapsamlı deneyimlerden, daha kapsayıcı kalkınmanın daha başarılı kalkınma anlamına geldiğini öğrendik. Bu durumda, bu tasarıya mahkemelerde itiraz edildiğinin farkındayız; bu sürecin devam etmesine izin vermek önemli.”

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, bu yılın başında Gana'ya yaptığı ziyarette şunları söylemişti:

“Bu noktada, Gana'daki vatandaşların, yasanın anayasaya uygunluğuna itiraz ettiğini biliyoruz. Tasarının detayları hakkında yorum yapmayacağım. Bakalım mahkeme ne diyecek."

Dünya Bankası, LGBTİ+ karşıtı yasanın onaylandığı Uganda’da fonlarının bir kısmını durdurmuştu

Gana Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda yasanın yürürlüğe girmesi halinde ülkenin önümüzdeki beş ile altı yıl içinde Dünya Bankası finansmanından 3,8 milyar dolar kaybetmesine yol açabileceği konusunda uyarmıştı.

Dünya Bankası geçen yıl, Uganda'da kabul edilen LGBTİ+ karşıtı yasa nedeniyle sağlanan fonun bir kısmını durdurmuştu. Dünya Bankası, Uganda’daki fonun bir kısmını durdurma gerekçesi olarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Yaşanabilir bir gezegende yoksulluğu ortadan kaldırma vizyonumuzun ancak ırk, cinsiyet veya cinsel tercihe bakılmaksızın herkesi kapsaması durumunda başarılı olabileceğine inanıyoruz. Bu yasa bu çabaları baltalıyor."


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam