17/09/2019 | Yazar: Tunca Özlen

Londra’nın ilk Trans Onur Yürüyüşü 14 Eylül’de gerçekleşti.

“Bugün kendimizi kimsesiz hissetmediğimiz yegane gün” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Londra'nın ilk Trans Onur Yürüyüşü 14 Eylül’de gerçekleşti.

14 Eylül'de binlerce trans ve transfobi karşıtı, İngiltere tarihinde ilk kez gerçekleştirilen Trans Onur Yürüyüşü için Londra sokaklarını doldurdu.

Londra'daki ilk Trans Onur Yürüyüşü’ne katılan 1,500 kişinin Hyde Park’ta başlattıkları yürüyüş Soho Meydanı'nda son buldu.

“Gün ışığında sokaklara çıkarak hak ettiğimiz alanlara sahip çıkmanın zamanının geldiğini fark ettik”

Yürüyüşün trans varoluşunu kutlamaktan ibaret olmadığının altını çizen katılımcılar, İngiltere'de yaşayan translara sunulan sağlık hizmetinde yaşanan sorunları, trans mültecilerin öldürülebilecekleri ülkelere iade edilmelerini, sosyal konut ihtiyacını, LGBTİ+’lara yönelik eğitimi ve basında dafa fazla temsil edilme sorunları üzerine daha fazla konuşmak istediklerini belirttiler.

Akvisitler, “Yürüyüşümüzü burada bitirmiyoruz; tüm LGBTİ topluluğunun kendisini güvende ve eşit hissetmesi için önümüzde daha uzun bir yol var” diyor.

Yürüyüşün örgütleyicilerinden Lucia Blayke, “Güneş tepemizde ve gökyüzü mavi, eğer insanların yüzüne bakarsanız sadece büyük bir gülümseyiş görürsünüz” diyor ve ekliyor: “Translar için halk içinde açık olmak çok farklı bir deneyim. Genellikle korkarız, insanlar yüzümüze karşı bir şeyler bağırır, küçük düşürülürüz ve utanırız. Translar için sosyalleşmek her zaman rahatlatıcı değildir. Dolayısıyla bugün aslında kamusal alanda birlikte olmakla, birbirimizi güçlü ve güvende hissettirmekle ilgili. Bugün kendimizi kimsesiz hissetmediğimiz yegane gün.”

Trans Onur Yürüyüşü fikri nasıl ortaya çıktı?

Londra’daki Trans Onur Yürüyüşü düzenlenme fikri, geçtiğimiz yıl gerçekleşen LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde transfobik bir grubun pankart açmasının ardından çıktı.

Geçtiğimiz yıl bir grup trans dışlayıcı lezbiyen, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün önüne geçerek korsan pankart açmış ve yürüyüş komitesinin duruma müdahale etmemesi eleştirilmişti.

Kaynak: PinkNews

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam