20/10/2020 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün başladığı çeviri dosyasının dördüncü metni Soner Cem Gür ve Yiğit Göktuğ Torun çevirisiyle yayımda: “Cis ve Heteroseksüel Ayrıcalığının Gündelik Yaşamdaki Karşılığı”

BÜLGBTİ+ çeviri dosyası sürüyor: Cis-hetero ayrıcalığının gündelik yaşamdaki karşılığı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü, COVID-19 salgınının LGBTİ+’lar üzerindeki etkilerini görünür kılmak adına çeviri dosyasına başladı. Dosyanın Uğur Yıldırım tarafından Türkçeye kazandırılan ilk metni ILGA-EUROPE’un “7 Açıdan COVID-19’un LGBTİ+’lar Açısından Büyük Etkisi”, ikinci metni Salvador L.R’nin “Kuir Olmanın Bir Seçim Olmaması Bir Şeyi Değiştirir mi?”, üçüncü metni ise Julia Serano’nun “LGBTİ+ Görünürlüğünü Yeniden Düşünmek” çevirisi olmuştu.

Dosyanın dördüncü metni Soner Cem Gür ve Yiğit Göktuğ Torun çevirisiyle Austin Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Merkezi’nin “Cis ve Heteroseksüel Ayrıcalığının Gündelik Yaşamdaki Karşılığı” yazısı oldu.

BÜLGBTİ+, buradan okuyabileceğiniz çeviriyi şu notla yayınladı:

“Bu metin cis ve heteroseksüel bireylerin gündelik yaşamdaki ayrıcalıklarını listeliyor, fakat metinde de bahsedildiği üzere dar bir kapsamda var oluyor ve her cis olmayanın ve her heteroseksüelin olmayanın deneyimlerini tamamıyla içermiyor. Bunun ve aynı zamanda aşağıda yazılan ayrıcalıklara sahip olmak için yalnızca cis olmanın ya da yalnızca heteroseksüel olmanın gerekli olmadığının farkında olarak okuyucuları burada yazılanları bir checklist gibi okumaya davet ediyoruz. Daha sonrasında ise kendi deneyimlerinden yola çıkarak, belki de Türkiye bağlamını da göz önüne alarak, yeni maddeler eklemeyi ve böylece ikinci aşama bir metin oluşturmayı hedefliyoruz. Çalışmamızın bu okuyacağınız ilk aşaması yalnızca yukarıda bahsettiğimiz orijinal metnin çevirisini içermektedir.”


Etiketler: yaşam
İstihdam