03/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi CİTÖK: Bir an önce kulübün açılarak öğrencilerin faaliyetlerini özgürce sürdürmelerinin zemininin sağlanmasını ısrarla talep ediyoruz.

“BÜLGBTİ+ kararını Melih Bulu tek başına vermiş ve üniversitedeki sürecin işlemesini engellemiştir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK), LGBTİ+’lara karalama kampanyaları ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nün kapatılmasına ilişkin açıklama yayınladı.

CİTÖK, sergi ile alakası bulunmayan BÜKAK ve BÜLGBTİ+ odalarında arama yapılması ve devamında yaşanan süreci aktardı. BÜLGBTİ+’nın kapatılması kararın usulsüz bir şekilde alındığını da belirten CİTÖK şöyle dedi:

“Bu antidemokratik ve gayrimeşru süreci ve LGBTI+'ları hedef gösteren her türlü yaklaşımı kınadığımızı belirtiyor ve bir an önce kulübün açılarak öğrencilerin faaliyetlerini özgürce sürdürmelerinin zemininin sağlanmasını israrla talep ediyoruz.”

TIKLAYIN - Boğaziçi’nde hedef gösterme, soruşturma ve LGBTİ+’lara karşı nefret kampanyası

TIKLAYIN - Boğaziçi’nde polis saldırdı, yüzden fazla gözaltı: #AşağıBakmayacağız

TIKLAYIN - İstanbul Valiliği’nden ayrımcı Boğaziçi açıklaması

TIKLAYIN - Melih Bulu, Boğaziçi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nü kapattı!

Açıklamanın tam metni şöyle:

29 Ocak Cuma gece yarısı bir grup öğrencinin Güney meydanda açtığı karma sergi gerekçe gösterilerek sergi ile hiçbir ilgisi bulunmayan BUKAK ve BÜLGBTI+ kulüplerinin ortak kullandığı kulüp odasında savcılık talimatıyla polis arama yapmıştır. Kulüp üyeleri ve kulüp danışmanlarına haber verilmeden Koruma Güvenlik Şube Müdürü'nün nezaretinde bina amiri, güvenlik görevlileri ve polislerce yapılan aramaya ilişkin tutanak düzenlenmiş, soruşturma gizli denerek tutanak kulüp üyelerine ve ilgili kişilere gösterilmemiştir. 1 Şubat Pazartesi günü kulüp odasının kapı kilidinin değiştirildiği ve kulüp üyelerinin odaya girişinin engellendiği öğrenilmiştir.

Aynı gece yarısı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı'nın attığı bir tweet ile atanan rektör Melih Bulu'nun imzasının yer aldığı bir yazı kamuoyu ile paylaşılmış; yapılan aramada kulüpte "yasa dışı yayın ele geçirildiği" ve BÜLGBTI+ Araştırmaları aday kulübünün "izinsiz olarak etkinlik düzenlemesi" nedeniyle kulübün adaylık statüsünün sonlandırıldığı açıklanmıştır. Melih Bulu'nun resmi yazısı kulüp üyeleri ve ilgili kişilere ancak sosyal medya paylaşımından sonra gönderilmiştir.

Öncelikle belirtilmelidir ki, mevzu bahis sergi BÜLGBTI+ kulübü tarafından düzenlenmemiş olmasına rağmen sergideki bir eser içeriği gerekçe gösterilerek iki kulübün ortak odasında haksız bir arama yapılmıştır.

İkinci önemli konu, aday kulüplük statüsünün sonlandırılması kararının, Boğaziçi Üniversitesi'nin yönetmelik, yönerge ve teamülleri uyarınca, bir kulüp hakkında verilecek karar için izlenmesi gereken süreçlerin hiçbirinin takip edilmeden alınmış olmasıdır. Bir kulübün kapısını kilitleyerek faaliyetini engellemekle başlayan ve psikolojik şiddete varan demokrasi dışı uygulamalar, kulübün usulsüz bir şekilde tamamen kapatılmasıyla devam etmiştir. ilgili süreçler gereği, bir kulüp hakkında herhangi bir şikâyet olduğunda veya etkinliklerinde bir kuralsızlık tespit edildiğinde, öncelikle Öğrenci İşleri Dekanlığı tarafından Kulüpler Arası Kurul (KAK) görüşü alınarak söz konusu kulüp hakkındaki şikâyet veya tespit Öğrenci Faaliyetleri Koordinasyon Kurulu (ÖFKK)'na iletilir. ÖFKK tarafından yapılan soruşturma sonucu, Öğrenci İşleri Dekanlığı vasıtasıyla Üniversite Yönetim Kurulu'na (ÜYK) gönderilir. Rektörün de bir üyesi olduğu ÜYK konuyla ilgili nihai kararı verir. Bu komisyon, kurul, yönerge ve yönetmeliklerin her birinin varlığı demokratik, çoğulcu, hesap verilebilir ve şeffaf mekanizmaların çalışabilmesi, üniversite içerisindeki işleyişin tepeden inmeci bir yapı çerçevesinde yürütülmemesi için elzemdir. Oysa yaşanan olayda BÜLGBTI+ kulübü hakkındaki kararı Melih Bulu tek başına vermiş ve üniversitedeki sürecin işlemesini engellemiştir.

Sonuc olarak, Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) olarak, bu antidemokratik ve gayrimeşru süreci ve LGBTI+'ları hedef gösteren her türlü yaklaşımı kınadığımızı belirtiyor ve bir an önce kulübün açılarak öğrencilerin faaliyetlerini özgürce sürdürmelerinin zemininin sağlanmasını ısrarla talep ediyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları, eğitim
İstihdam