30/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Boğaziçi Üniversitesi’nde sergideki bir kolaj eserin hedef gösterilmesiyle başlayan süreç LGBTİ+’lara şiddet ve “LGBTİ+ derneklerinin kapatılması” çağrılarının da olduğu nefret kampanyasına evrildi.

Boğaziçi’nde hedef gösterme, soruşturma ve LGBTİ+’lara karşı nefret kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Boğaziçi Üniversitesi’nde açık çağrıyla gelene eserlerin yer aldığı sergideki bir kolaj çalışmasının Boğaziçi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) tarafından sosyal medyada hedef gösterilmesiyle başlayan süreç, LGBTİ+’lara dönük nefret söylemi ve hedef göstermelerin arttığı bir kampanyaya dönüştü.

BİSAK yazdı, medya hedef gösterdi, savcılık soruşturma başlattı

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atamasını protesto etmek için başlayan eylemler kapsamında bir haftadır kampüste bir sergi de yapılıyor. Açık çağrı yapılarak toplanan eserlerin yer aldığı sergideki bir kolaja ilişkin BİSAK, sosyal medyada şöyle dedi:

“Üniversitemizde rektör atamasını protesto etme bahanesiyle perşembe günü Güney Meydan’da hiçbir meşru temele dayanmayan, ne idiği belirsiz kişilerce bir resim sergisi açılmıştır.

“Bu sergideki bir resimde İslam’ın en mukaddes mekanı, Müslümanların kıblesi Kabe-i Muazzama haysiyetsizce tahkir ve tahrif edilmiştir. Bu ahlaksızlığın sanat kisvesiyle meşrulaştırılmasını ve üstüne üstlük hadsizce savunulmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.

“Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü olarak üniversitemiz dahilinde İslâmî değerlerimizin fütursuzca alaya alınmasına asla müsaade etmeyeceğiz.”

BİSAK’ın bu paylaşımı ve ardından medyada çıkan haberler üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hızla soruşturma açtı. Soruşturma, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" iddiasıyla açıldı.

5 öğrenci gözaltına alındı

2 öğrenci dün (29 Ocak) akşam saatlerinde okuldan çıkarken gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısının 5’e yükseldiği aktarıldı.

Boğaziçi Dayanışması’nın aktardığına göre gözaltına alınan 5 öğrenciden biri serbest bırakıldı. Diğer öğrencilerin ise Savcılık’taki ifadeleri devam ediyor.

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "4 LGBT sapkını gözaltına alındı!" diyerek LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminde bulundu.

İstanbul Valiliği’nin İçişleri Bakanı’nın ardından bugün yaptığı açıklamada ise 5 kişinin gözaltına alındığı, 2 kişinin ise arandığı söylendi.

LGBTİ+’lara nefret söylemi

İstanbul Valiliği açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Kulübü ve Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nde de arama yapıldığını söyledi. Valilik, Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü’nde “LGBTİ bayrağı” olmasını, “LGBTİ bayrakları ile eylemlerde kullanılan çeşitli afiş ve pankartlar ele geçirilmiştir” ifadeleriyle açıklamasına taşıdı. LGBTİ+ bayrakları, herhangi bir suça ilişkin delil oluşturmaları mümkün olmadığı halde polis tarafından kulüp odasından alındı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Twitter'dan yaptığı açıklamada “Bu saygısızlığı yapanlar hakkında yasal yollara başvuracağız” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü de idari soruşturma başlattı. Üniversiteden yapılan açıklamada, Rektörlük tarafından söz konusu Kabe görseliyle ilgili idari soruşturma başlatıldığı bildirildi. Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve protesto edilen Melih Bulu ise sosyal medya hesabından şöyle dedi:

“Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyetin kutsallarına saldırı hiç bir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de sosyal medya hesabından, “Cenab-ı Hakk'ın emridir; 'evimi her türlü kirden temiz tut.' Gönülleri nefretle paslanmış hadsizlerin kutsalımız Kabe'ye saygısızlığına hukuk göz yumamaz. Bu alçaklığa karşı İstanbul Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış olup failler hakkında gözaltı talimatı verilmiştir” dedi.

Twitter’da #BoğazicindelgbtRezaleti ve #KabeKutsalımızdır etiketleri üzerinden yoğun nefret söylemi, ayrımcılık içeren kampanyalar başladı. Her iki etiket de neredeyse bir gün boyunca Twitter Türkiye TT listesinde yer aldı.

LGBTİ+ dernekleri hedef gösteriliyor

bogazici-nde-hedef-gosterme-sorusturma-ve-lgbti-lara-karsi-nefret-kampanyasi-1

Mil-Diyanet Sen ise bütün bu nefret söylemi içerisinde “LGBT Derneklerinin Kapatılması İçin İçişleri Bakanlığı’na Dilekçe Veriyoruz” diyerek LGBTİ+’ların ifade ve örgütlenme özgürlüğünün engellenmesine çağırdı. Sosyal medyada Mil-Diyanet Sen imzasıyla dolaşan görselle LGBTİ+ dernekleri hedef gösterildi.

LGBTİ+ hakları insan haklarıdır

Öte yandan nefret söylemine karşı Twitter'da #LGBTİHaklarıİnsanHaklarıdır etiketiyle kampanya da başladı. Twitter Türkiye TT listesinde birinci sırada olan kampanya kapsamında atılan çokça tweetle LGBTİ+’ların insan haklarına dikkat çekiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü ise sosyal medya hesabından, "LGBTİ+lara saldıranların karşısında, gözaltına alınan arkadaşlarımızın yanındayız. Kendi öğrencilerini hedef gösteren kayyumları kabul etmiyoruz" dedi.

Boğaziçi’nde ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine, 2015'te AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu'nun atanmasına karşı başlayan protesto eylemleri devam ediyor.

1 Ocak 2021 gece yarısı yapılan bu atamayla 1980’lerden sonra ilk kez Boğaziçi Üniversitesi’ne kurum dışından bir rektörün atanmış olması üzerine “kayyum rektöre” karşı direneceklerini açıklayan öğrenci ve öğretim üyelerinin kampüs içerisinde ve dışarıda eylem ve etkinlikleri devam ediyor.

2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne atanmasını 4 Ocak’ta düzenlenen eylemde protesto eden farklı üniversitelerden öğrenciler 5 Ocak’ta gözaltına alındı. 5 Ocak’ta gözaltına alınanlar arasında LGBTİ+ aktivistleri Yıldız İdil Şen ve Havin de yer alıyordu. Kadınların Kurtuluşu üyesi Yıldız İdil Şen ve Kızıl Okyanus LGBTİ+ üyesi Havin, Boğaziçi’nde protesto eyleminin ardından sosyal medyada fotoğrafları üzerinden yoğun nefret söylemine de maruz bırakılmıştı. Havin ve Yıldız, gözaltında hakaret, fiziksel şiddet, cinsel şiddet ve tecavüz tehditlerine maruz bırakıldıklarını açıkladı.

Bu eylem ve etkinlikler sırasında Boğaziçili LGBTİ+’lar sık sık medyada hedef gösterildi. Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ+ Çalışmaları Kulübü (BÜLGBTİ+), kulüp odasının kapısındaki çıkartmaların söküldüğünü duyurdu.

Son olarak da açık çağrıyla gelen eserlerin yer aldığı serginin hedef gösterilmesiyle başlayan süreç, LGBTİ+ düşmanı bir nefret kampanyasına dönüştü.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim
nefret