21/08/2019 | Yazar: Kaos GL

Trans kadın mahpus Buse’nin yaşadığı hak ihlallerini duyurmak için düzenlenen kampanya bugün İnsan Hakları Derneği’ndeki basın açıklaması ile başladı.

“Buse yaşasın istiyoruz!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans kadın mahpus Buse’nin yaşadığı hak ihlallerini duyurmak için düzenlenen kampanya bugün İnsan Hakları Derneği’ndeki basın açıklaması ile başladı.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi’nde tutulan trans kadın mahpus Buse’nin yaşadığı hak ihlallerini duyurmak için düzenlenen kampanya bugün (21 Ağustos) İnsan Hakları Derneği’ndeki basın açıklaması ile başladı.

Açıklama öncesinde Buse’nin avukatı Eren Keskin, Buse’nin hapishanede yaşadığı hak ihlallerinin sonucu kendisine zarar verdiğini ve şu an Metris Cezaevi’nde Rehabilitasyon Merkezi’nde kaldığını duyurdu.

Beden uyum sürecini başlatabilmek için mücadele eden Buse’nin birden fazla kez açlık grevi yaptığının hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti: “Bu sistematik işkencenin boyutu, Buse için öyle bir hal aldı ki Buse, ameliyat sürecinin bir kez daha sekteye uğratılarak ölüme sürüklenmemesi için 27 Temmuz 2019 tarihinde, Adalet Bakanlığı’nın hakkını keyfi bir tutum sergileyerek gasp etmesine bir tepki olarak, bedenindeki hapishaneden kurtulabilmek için cinsel organını keserek bir eylem gerçekleştirdi ve hastaneye kaldırıldı.”

Açıklamada Buse'nin yaşayabilmesi için bedenindeki hapishaneden kurtulmaya, kurtulmak için de dayanışmaya ve güce ihtiyacı olduğu hatırlatıldı: “Tüm LGBTİ+'ları ve LGBTİ+ fobi karşıtlarını, kuracağımız dayanışma ağına destek vermeye çağırıyoruz.”

“Buse'nin bu işkenceye, hem bedeninin hem de psikolojisinin dayanacak gücü kalmadığını görüyoruz.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

“Bizler, Buse'nin arkadaşları olarak biliyoruz ki Buse'nin maruz bırakıldığı ve 6 yıldır mücadele ettiği bu ayrımcılık dolu süreç, trans kadınların hem hapishanelerde hem de toplumsal yaşamda maruz bırakıldığı şiddetin ilk örneği değil. Adalet Bakanlığı tarafından aylardır uzatılan bu sürecin, güvenlikleri sağlanması gerekirken güvenlik gerekçe gösterilerek tecrit koşullarında tutulan trans kadınlara dönük bütünlüklü bir şiddet politikasının sonucu olduğunu görmek; ve bu şiddet döngüsüne karşı ses çıkartmak gerekiyor. Hapishanelerdeki transfobi ve tecrit koşulları transların psikolojik ve bedensel bütünlüklerini tehdit etmekte ve zarar vermektedir.

“Daha geçtiğimiz yıl Diren Coşkun, bu sene de Esra Arıkan, cezaevlerinde maruz kaldıkları ayrımcılık, şiddet ve işkence yüzünden seslerini duyurmak için çeşitli eylemler yapmak zorunda kaldılar. Buse de beden uyum süreci için uğraştığı 6 yılda ve cezaevinde geçirdiği her anda, defalarca ayrımcılığa maruz bırakıldı, açlık grevi ve ölüm orucu yapmak zorunda kaldı. Adını ve durumunu bilmediğimiz birçok transın da çeşitli ayrımcılıklara maruz bırakıldığını tahmin etmek ne yazık ki zor değil.

“Buse 24 yıldır hapishanede. Bizler Buse yaşasın istiyoruz. Buse'nin yıllardır direndiği bu işkenceye, hem bedeninin hem de psikolojisinin dayanacak gücü kalmadığını görüyoruz. Bu sistematik işkencenin boyutu, Buse için öyle bir hal aldı ki Buse, ameliyat sürecinin bir kez daha sekteye uğratılarak ölüme sürüklenmemesi için 27 Temmuz 2019 tarihinde, Adalet Bakanlığı’nın hakkını keyfi bir tutum sergileyerek gasp etmesine bir tepki olarak, bedenindeki hapishaneden kurtulabilmek için cinsel organını keserek bir eylem gerçekleştirdi ve hastaneye kaldırıldı. Şu anda durumu daha iyi ve Metris Hapishanesi’ne sevki gerçekleşti. 

“Buse'nin yaşayabilmesi için bedenindeki hapishaneden kurtulmaya, kurtulmak için de dayanışmaya ve güce ihtiyacı var. Tüm LGBTİ+'ları ve LGBTİ+ fobi karşıtlarını, kuracağımız dayanışma ağına destek vermeye çağırıyoruz. 

“Buse'nin yaşadığı süreç ilk değil; cezaevlerinde daha fazla trans kadın ayrımcılık ve kötü muameleye maruz kalmasın diye de mücadelemiz devam edecek. Buse'den ve diğer mahpus translardan kamuoyunun haberdar olması için bu çağrıyı yaygınlaştırmanızı rica ediyoruz. 

“Süreci Twitter'da @buseyasasin hesabı ve #BuseYaşasın heştegi üzerinden takip edebilirsiniz. “

İlgili haberler:

Trans kadın mahpus Buse, sağlık hakkına erişim için “ölüm orucunda”!

“Adalet Bakanlığı Buse’nin yasal hakkını gasp ediyor”

Buse’ye mektup yazdın mı?

Trans kadın mahpus Buse ile dayanışma çağrısı!

Bu akşam #BuseyeSesVer!

Trans kadın mahpus Buse, yeniden “ölüm orucunda”!

Trans kadın mahpus Buse için Birleşmiş Milletler’e başvuru

Buse için Sağlık Bakanlığı’na faks çağrısı

Trans mahpus Buse “ölüm orucuna” ara verdi

Trans kadın mahpus Buse için kampanya başlıyor: Buse yaşasın diye!


Etiketler: insan hakları
nefret