05/05/2014 | Yazar: Kaos GL

Çalışan veganlar sorun ve taleplerini bir bildirgeyle açıkladı.

Çalışan Veganların Sorunları ve Talepleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Çalışan veganlar sorun ve taleplerini bir bildirgeyle açıkladı.
Çalışan veganlar iş yerlerinde yaşadıkları sorunları ve iş yerlerinden, sendikalardan, çalışma arkadaşlarından ve diğer veganlardan beklentilerini kaleme alarak bir bildirge yayınladılar.
 
Bildirge, Diren Vegan oluşumunun düzenlemekte olduğu Gezi Parkı Vegan Forumu kapsamında 1 Mayıs öncesinde gerçekleştirilen bir toplantıda oluşturuldu. Grup ayrıca internet üzerinden toplantıya katılamayacak olan çalışan veganların fikirlerini de aldı.
 
Veganların çalışma hayatında, diğer çalışanların karşılaştıkları sorunlara ek olarak vegan olmalarından kaynaklanan bazı sıkıntılar da yaşayabiliyor olabileceğinden yola çıkan bildirge, çalışan veganları ayrı öz örgütlenmelerini oluşturmaya da davet ediyor.
 
Yemek, Mobbing ve Sendikalar
Bildirgede veganların iş yerlerinde uygun gıdaya ulaşamama konusundaki sıkıntıları dile getiriliyor. Çalışan Veganlar, iş yerlerinde öğle yemeği saatlerinde veganlara uygun yiyecekler de sunulmasını ya da iş yerinin mutfağından faydalanamadıklarında öğle yemeği ücretinin kendilerine ödenmesini talep ediyor. Bunun yanı sıra iş yemeği ve eğitim gibi iş yeri dışındaki yerlerde yemek yemeleri gereken organizasyonlar gerçekleştirildiğinde buralarda uygun gıdaların bulunmasının insan kaynaklarının sorumluluğunda olması gerektiğini belirtiyor. İş yerlerinin vegan çalışanlara vakfettiği veya hediye ettiği eşyalar da hayvansal ürün içermemeli. Vegan çalışanların iş yerlerinde uygun gıdalara ulaşıma hakları olduğu hatırlatılarak bu hakkın sendikaların toplu iş sözleşmesi ve iş kanunu talepleri arasında yer alması gerektiği belirtiliyor.
 
Çalışan Veganların diğer bir sorunu ise mobbing. Bildirgede mobbing şöyle açıklanıyor: “Vegan çalışma arkadaşınızın yeme prensipleriyle dalga geçmek, veganlığı ile ilgili espriler yapmak, hediyeleşmelerde vegan olmayan hediyeler vermek mobbing kapsamındadır.” Bu konuda hem çalışma arkadaşlarının bu durumu göz önünde bulundurmasını hem de sendika ve İK birimlerinin konu hakkında bilgi sahibi olarak diğer mobbing biçimlerinde göstermeleri beklenen duyarlılıkla hareket etmeleri isteniyor.
 
Bildirgede, sendikalarla ilgili olarak “Sendikalar veganlığın ne olduğu ve vegan çalışanların sorunlarıyla ilgili olarak bilgilenmeli, bir çalışan vegan, vegan olması sebebiyle maruz kaldığı mobbing veya işten çıkarma gibi durumlarda sendika sorumlularına veganlığın ne anlama geldiğini en baştan açıklamak durumunda olmamalıdır” ifadesi yer alıyor. Sendikaların vegan çalışanların sorunlarını da gündemlerine almaları ve bu konudaki talepleri sahiplenmeleri gerektiğine değiniliyor.
 
Örgütlenme
Geçmişteki deneyimlerinde hayvan hareketindeki unsurların işten çıkartılan ya da vegan olmalarından dolayı mobbinge maruz kalan çalışan veganlarla dayanışmadıklarına, hatta kurbanı suçlar bir pozisyonda yer alan grupların dahi varlığına dikkat çeken bildirge, çalışan veganları hayvan hareketinden ayrı öz örgütlenmeler oluşturmaya ve dayanışmaya davet ediyor.
 
Veganlık, hayvanların mal ve kaynak olarak görülmesine ve bu sebeple hayvanların acı çekmeme ve hayatlarını sürdürme haklarının ellerinden alınmasına karşı çıkarak, hiçbir hayvansal ürün tüketmemek, yememek, giymemek ve kullanmamak ve hayvan kullanımının her biçimine karşı olmak anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, sağlık sorunları, ekolojik duyarlılık veya başka sebeplerle de vegan beslenen veya vegan yaşayan çok sayıda birey mevcut.
 
Çalışan Veganların Sorun ve Talepleri Bildirgesinin tam metnine şu adresten ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: yaşam, ekoloji
nefret