28/12/2015 | Yazar: Umut Güven

anakkale LGBT İnisiyatifi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sosyoloji öğrencileri ve diğer katılımcıları ile Farkındalık Atölyesi kapsamında buluştu.

Çanakkale’de LGBTİ farkındalık atölyesi yapıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çanakkale LGBT İnisiyatifi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sosyoloji öğrencileri ve diğer katılımcıları ile Farkındalık Atölyesi kapsamında buluştu.

Çanakkale LGBT İnisiyatifinin düzenlediği Farkındalık Atölyesi’ne sosyoloji öğrencilerinin yanı sıra İlahiyat ve Mühendislik Fakültelerinden de katılım gerçekleşti.

“Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir”

Atölye kapsamındaki konuşma, LGBT farkındalığının neden herkes için önemli ve gerekli olduğunun tartışılmasıyla başladı. Kaos GL’nin sloganı olan “Eşcinsellerin kurtuluşu heteroseksüelleri de özgürleştirecektir” cümlesi ile de bu konuya ayrıca dikkat çekildi.

Atölye, toplumsal cinsiyet olgusu ve LGBT temel kavramlar ile devam ederken; interseks ve cinsel yönelim tıbbi yönleriyle ele alındı.

Kapitalizmin bir sonucu olan ötekiler

Toplumsal açıdan LGBT hareketinde, farklı zamanların toplumlarında eşcinsellik algısı incelendi. Anaerkil dinler sonrasında baba Tanrıcı inançlara geçişle LGBTİ nefretinin artması, bunun yanı sıra kapitalizmin nüfus arttırmaya yönelik anlayışını toplumlara dayatmasının günümüzdeki ayrımcılık ideolojilerine zemin hazırladığı konuşuldu.

Çevremizdeki homofobinin farkında mıyız?

Atölyenin “Ötekileştirmede Farkındalık” bölümünde, dilimizdeki eril zihniyetin ve bilinçaltımızdaki homofobinin farkında olmadan günlük konuşma dilimize ne derece yansıdığı örneklerle gösterildi.

Çok yoğun bir katılımla gerçekleşen farkındalık atölyesinde, katılımcılar kendi yaşamlarındaki homofobi, bifobi ve transfobiyi anlatarak, bu mücadelede neler yapabileceklerini paylaştılar.

“LGBT hakları insan haklarıdır”

Atölyenin kapanışında ise, inisiyatif üyeleri, “LGBT Hakları İnsan Haklarıdır” diyerek, insan hakları dikkate alındığı takdirde, homofobi ve transfobiyle mücadele edilebileceğine dikkat çekti. Kaos GL yayınlarının dağıtımı ve soru cevap bölümüyle atölye sonlandırıldı.


Etiketler: yaşam
İstihdam