24/07/2021 | Yazar: Kaos GL

17 Mayıs Derneği Instagram canlı yayınlarında sıra kuşak kuşak lubunyalıkta. 27 Temmuz saat 20.00’de yapılacak yayında Umut Güner ve Yıldız Tar, kuşaklar meselesine madikoli atacak!

Canlı yayın: 27 Temmuz’da Kuşak Kuşak Lubunyalık! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

X kuşağı, milenyaller, Z kuşağı, alfa kuşağı… OK boomer, Tiktokçu Z’ler, arada kalmış gariban milenyaller… Kuşaklara bölüne bölüne bir hal olduk. Bir de şovşak, manti, nafta, balamoz, puri balamoz derken kafalarımız iyice allak bullak.

Tam bu karmaşayı daha da karıştırmak, “Kuşak ne ayol” demek için 17 Mayıs Derneği’nin canlı yayın serisi devam ediyor. “Balamoz Şugardır” Instagram canlı yayınlarının dördüncü konukları Umut Güner ve Yıldız Tar.

27 Temmuz Salı günü saat 20.00’de 17 Mayıs’ın Instagram hesabından canlı yayınlanacak “Kuşak Kuşak Lubunyalık” söyleşisinde Güner ve Tar; birlikte yaşlanmayı, kuşaklar arası iletişimi, binbir emekle kurduğumuz aileleri, o ailelerin hem şugarlıklarını hem de madiliklerini, lubunya annelerin neden aile örgütlenmelerinde yer al(a)madıklarını, annesinin kolisine alıkan kızları, kızlarından önce koliyi kesen anneleri ve daha fazlasını konuşacak.

“Balamoz Şugardır” hakkında

40+ Lubunya İnisiyatifi, 2019 yılında çalışmalarına başladı. “Yoksun Kalmamak, Yoksullaşmamak ve Yalnızlaşmamak için…” mottosuyla çalışmalarını sürdüren inisiyatif, 17 Mayıs Derneği çatısı altında LGBTİ+’ların korkularından biri olan yaşlanma, beraberinde yalnız kalma korkusunu yenmek için örgütleniyor ve mücadele ediyor.

17 Mayıs Derneği, bu bağlamda ‘Yaşlı LGBTİ+’lar: Türkiye’de ve Dünyadaki Durum’ raporunu yayınladı. ‘Yaşlı LGBTİ+’lar’ projesi kapsamında alanda bilgi üretmek ve yaşlı LGBTİ+ alanındaki çalışmalara yön vermek amaçlı bir dizi çevrimiçi etkinlikler düzenledi. Proje kapsamında elde edilen tüm bilgiler ‘Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler’ isimli bir kitapta yayınlandı.

Bu çalışmaların ardından 17 Mayıs Derneği 40+ Lubunya İnisiyatifi, Kaos GL işbirliği ve Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciliği’nin destekleriyle “Balamoz Şugardır” diyerek bir dizi canlı yayın ve etkinliğe başladı. Seri boyunca yaşlanmak, hafıza, mekan, yaşlı LGBTİ+’ların yaşadıkları, LGBTİ+ hareketinin tarihi ve kuşaklararası iletişim başlıklarında canlı yayın ve yaşlı LGBTİ+’ları güçlendirme toplantıları yapılıyor. Etkinlikler için takipte kalın!

Bugüne kadar hangi yayınlar yapıldı?

Balamoz Şugardır kumpanyası perdelerini ünlü sanatçı Seyhan Arman ile açtı. Gazeteci Yıldız Tar, sordu; Seyhan Arman yanıtladı. Tar ile Arman; yaş almayı, yaş aldıkça nelerin değiştiğini, dünden bugüne LGBTİ+ hareketini ve daha bir sürü meseleyi biraz gullüm biraz madikoli eşliğinde konuştu.

Yaşlanmanın farklı açılardan ele alındığı “Balamoz Şugardır” canlı yayın serisinin ikinci bölüm konuğu Berkant Çağlar’dı. Derneğin Sosyal Hizmet Uzmanı Rıza Yılmaz’ın sorularını cevaplayan Çağlar; kuşaklar arası iletişim, devlet baskısının etkileri ve değişen toplumsal cinsiyet kültüründe nasıl yollardan geçildiğinden bahsetti.

Serinin üçüncü konuğu ömrünü LGBTİ+, seks işçiliği ve hayvan hakları aktivizmine adamış Belgin Çelik’ti. 17 Mayıs Derneği’nin Yaşlılık Alan Koordinatörü Özge Gökpınar’ın sorularını cevaplayan Çelik; Türkiye’deki LGBTİ+ aktivizminin dünü, bugünü, yarını ve kuşaklararası kesişimsellikler üzerine konuştu.


Etiketler: yaşam
İstihdam