07/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Paris Is Burning belgeselindeki ikonik anlarıyla hafızalara kazınan Carmen Xtravaganza hayatını kaybetti.

Carmen Xtravaganza, 62 yaşında hayatını kaybetti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD New York’taki drag balo ve LGBTİ+ alt kültürünü anlatan kült belgesel Paris Is Burning’in yıldızlarından Carmen Xtravaganza hayatını kaybetti.

Şarkıcı, model ve ikon; ömrünün son döneminde akciğer kanseriyle mücadele ediyordu. Kurucusu olduğu Xtravaganza Evi, ölümü şöyle duyurdu:

“Carmen Xtravaganza'nın vefat haberini büyük bir üzüntüyle paylaşıyoruz. Bugün, onu seven herkese en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Onun anısını kalbimize yakın tutarken, ünlü sözü '... ama o ses hâlâ orada' yeni bir anlam kazanıyor ve Carmen'in ruhunun geride bıraktığı sevgi ve anılarla yaşayacağını hatırlatıyor.”

Carmen’in 1990 tarihli Paris Is Burning adlı dönüm noktası niteliğindeki belgeselde, Brooke Xtravaganza ile sahildeki sohbetleri trans neşesinin sembollerinden birine dönüşmüştü. Bu bölümde ikili, geçirdikleri uyum süreçleri ve operasyonlar hakkında sohbet ederken, Carmen araya girerek, “Ama o ses hâlâ orada” diyordu. Carmen’in bu cümlesi daha sonra birçok kez alıntılandı.

İkili bu sohbetten sonra Gloria Gaynor'ın "I Am What I Am" şarkısını söyleyerek trans kardeşliği, dayanıklılığı ve kendi kaderini tayin etmenin beyaz perdedeki en ikonik anlarından birine hayat verdi.


Etiketler: kültür sanat, yaşam, tarihimizden
İstihdam