04/11/2011 | Yazar: Aslı Alpar

‘Şiddetin bir görünümü olarak taciz’ başlığı altında Yamaner, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce oluşturulan, Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi’ndeki deneyimlerini anlattı.

Çarşamba Seminerlerinde Güzin Yamaner’le ‘Taciz’ Üzerine Konuştuk Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
‘Şiddetin bir görünümü olarak taciz’ başlığı altında Yamaner, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce oluşturulan, Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi’ndeki deneyimlerini anlattı.
 
Kaos GL, Çarşamba Seminerleri kapsamında bu hafta Güzin Yamaner’i ağırladı.
 
‘Şiddetin bir görünümü olarak taciz’ başlığı altında Yamaner, Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce oluşturulan, Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi’ndeki deneyimlerini paylaştı.
 
Güzin Yamaner, Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Biriminin (CTS) kuruluşu, işleyişi ve ilkelerine değindi. Bunun yanı sıra, insanlık tarihinde cinsel tacizin kökenlerinin tam bilinmemesine rağmen, mülkiyet algısıyla beraber gelişen ilk devletlerin tarihine dek inilebileceği vurgusunu sık sık yineledi. Sunumunda tacizin iktidarla olan göbek bağının altını çizen Yamaner, onun bir özelliğine daha yer verdi: Her ne kadar cinsel taciz, kadına yönelik ve karşı cinsten gelen bir eylem olarak algılansa da, erkeklere ve aynı cinsten insanlara karşı cinsel taciz sıklıkla yaşanmakta.
 
CTS’nin kuruluş amaçlarını kısaca, cinsel taciz ve saldırının yaşanmadığı bir akademik ortamın yaratılmasına katkıda bulunmak, cinsel taciz hakkında bilgilendirmek, olası bir cinsel saldırı karşısında destek hizmeti sunmak olarak özetledi. Bu amaçlarla varlığını sürdüren CTS, tacize uğradığını beyan eden kişinin doğrudan başvurabileceği mekanizmaları devreye sokarak, belirli bir yöntemle cinsel tacize karşı mağduru koruyor ve mağdura yapılabilecek yeni tacizlere –misilleme- karşı önlemini alıyor. Yamaner’in aktardığı üzere, CTS, konusunda 7 uzmanın çalıştığı bir birim ve yöntemini şöyle özetlemek mümkün:
 
Mağdurun beyanı esastır şiarıyla arabuluculuk adını verdikleri bir tür yüzleştirme (elbette ki mağdur kabul ederse) ardından sürecin takibi ve bir misilleme ile karşılaşmaları durumunda alınacak yasal tedbirler süreci. Bununla birlikte, herhangi bir bedensel temas olmaksızın yapılan ‘basit taciz’, uyarılara rağmen sona ermeyen ‘sürekli taciz’ ve özellikle çalışma ortamındaki hiyerarşik yapıdan faydalanarak tehdit ya da şantaj yoluyla süregelen ‘ağır taciz’, cinsel saldırı ve cinsel istismar gibi tanımlamalar, CTS’nin süreç içinde ayrı kalemlerde ele alma gereği duyduğu kavramlar.
 
Yamaner, cinsel taciz farkındalığı üzerine seminer katılımcılarıyla paylaştığı çalışmasında, cinsel tacizin tarihi kökenleri, CTS deneyimi ve kazanımlarına da değinerek oldukça geniş tabanlı bir sunum gerçekleştirdi.
 
Katılımın giderek arttığının görüldüğü Kaos GL Çarşamba Seminerlerinin bir sonraki konuğu Murat Cömert olacak. 16 Kasım Çarşamba günü, saat 18:30’da Cömert katılımcılara, “Eşcinsel Arzuyu Adlandırma ve Sınıflandırmaya” ilişkin tarihsel bir perspektif sunacak.
 
 

Etiketler: yaşam
nefret