29/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

Gözaltında tutulan eşcinsel kardeşler Salekh Magamadov ve Ismail Isaev, açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Çeçenya’da gözaltına alınan gey kardeşler açlık grevine başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Salekh Magamadov ve Ismail Isaev kardeşler, yerel bir LGBTQ+ hakları grubu Wednesday aracılığıyla, bir yargıcın davalarını başka bir bölgeye taşıma taleplerini reddetmesinin ardından, açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

2020’de yarı özerk Rus bölgesinden kaçmışlar ancak terörle bağlantılı suçlamalarla yeniden zorla Çeçenya’ya gönderilmişlerdi. Gençler, suçlu bulunmaları durumunda 15 yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar. Yerel aktivistler, suçlamaların uydurma olduğunu söylüyor.

Rus LGBT Ağı tarafından, Kuzey Kafkasya SOS programı aracılığıyla, açlık grevinin başladığını ilan eden bir bildiri yayınlandı. Yayınlanan bildiride:

“Magamadov ve Isaev, 10 aydan fazla bir süredir Çeçenya’nın Grozny şehrindeki 1 No’lu Gözaltı Merkezi’nde tutuluyor. Bu süre zarfında işkence gördüklerini bildirdiler ancak Araştırma Komitesi, işkenceyi araştırmayı ve ceza davası açmayı reddetti. Magamadov ve Isaev kendilerine baskı yapıldığını ve hukuki desteği reddetmeye zorlandıklarını anlattılar” ifadeleri yer aldı.

Kuzey Kafkasya SOS ayrıca kardeşlerin, Çeçen televizyonunda uzak akrabalar tarafından namus davası kisvesi altında ölümle tehdit edildiğini belirtti. 

Grup, Çeçen yetkililerin zaten kardeşlerin suçlu olduğuna hüküm vermeleri, avukatların onlara erişiminin reddedilmesi ve zorla geri gönderilmeleriyle ilgili koşullar gibi pek çok neden sıraladı ve tamamı göz önünde bulundurulduğunda davanın başka bir bölgeye taşınması için yeterince sebep oluştuğunu anlattı. 

Çeçenya’da polisler, kardeşlerin ebeveynlerini bulmak amacıyla, Mart ayında 20 akrabalarını iki saat boyunca gözaltında tuttu. Anneleri, Rusya’nın insan hakları delegesine, çocuklarının serbest bırakılmasını talep eden ve yetkilileri suç uydurmakla itham eden bir video çekmişti.

Çeçenya hükümeti, bölgedeki LGBTQ+ yurttaşlara şiddet uygulamakla ve ölümcül muamele etmekle suçlanıyor. Dünyanın dört bir yanından pek çok ülke Çeçenya’nın LGBTQ+ karşı tutumunu kınarken, Rusya baskı iddialarını inkar ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müttefiki Çeçenya’nın baskıcı lideri Ramazan Kadirov, Çeçenya’nın “sadece heteroseksüellere ev sahipliği yapan bir ülke” olduğunu defalarca iddia etmişti. 

Kaynak: The Advocate


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları, aile, dünyadan
İstihdam