23/04/2018 | Yazar: Cem Öztürk

30. yılını kutlayan Küba Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi (CENESEX), homofobi, transfobi ve cinsel şiddet farkındalık etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

CENESEX: Daha kapsayıcı bir toplum için 30 yıl! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

30. yılını kutlayan Küba Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi (CENESEX), homofobi, transfobi ve cinsel şiddet farkındalık etkinliklerine ev sahipliği yapıyor.

Küba'nın önde gelen LGBT hakları savunucusu kuruluşu Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi'nin (CENESEX) 30. Yıl dönümünün kutlandığı bu sene, merkez aynı zamanda homofobi, transfobi ve cinsel şiddet hakkında farkındalık yaratmaya yönelik birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Bu etkinliklerden birisi de Mayıs ayı boyunca sürecek olan Küba Homofobi ve Transfobi Karşıtı Günleri. “Homofobi ve transfobisiz okullar için ben de varım” sloganıyla düzenlenecek etkinlik, bu sene on birinci kez düzenleniyor ve okullarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve zorbalık gibi konulara odaklanıyor.

CENESEX'in yardımcı direktörü ve koordinatörü Manuel Vázquez Seijido, etkinliğin tanıtımı için düzenlenen basın konferansında etkinlik programında akademik toplantıların, öğrenciler ve uzmanlar arasında yapılacak tartışmaların, sanat sergileri ve artık Küba'da sosyal aktivizmin bir formu haline gelerek gelenekselleşen, onur yürüyüşlerini hatırlatan “Homofobi ve Transfobi Karşıtı Conga” gibi etkinliklerin yer alacağını açıkladı.

Vázquez Seijido ayrıca katılımcıların bu sene  90. Oscar sunucusu olan Şilili trans oyuncu Daniela Vega ile bir araya gelme şanslarının olacağını söyledi. Muhteşem Kadın filmindeki performansıyla uluslararası ödüllere layık görülen ve aynı zamanda Oscar sunan ilk trans olan Vega, CENESEX'in Homofobi ve Transfobi Karşıtı Günleri’ne düzenli olarak katılıyor.

Her yıl Küba’nın farklı bir eyaletinde düzenlenen etkinliğe bu sene Pinar del Rio ev sahipliği yapacak. Etkinliğin galası ise her yıl olduğu gibi Havana'daki Karl Marx Tiyatrosu'nda yapılacak.

CENESEX’in ajandası

Basın konferansına katılan CENESEX uzmanı Ada Caridad Alfonso Rodríguez, 8. Küba Cinsel Eğitim ve Yönelim Kongresi'nin 25-29 Haziran'da başkentteki Kongre Sarayı'nda düzenleneceğini açıkladı. Alfonso Rodríguez, ayrıca Şubat’tan Haziran’a kadar süren ve ebeveynlerin çocuklarının özerklik hakkını desteklemeye teşvik edildiği Annelik ve Babalık Günleri ile bu senenin son etkinliği olan ve her 10 Aralık'ta kutlanan İnsan Hakları Günü'ne rastlayan Cinsel Şiddet Karşıtı Günler'e dair ayrıntılar verdi.

CENESEX'in bu seneki ajandası Dünya Cinsel Sağlık Günü kapsamında Temmuz’dan Eylüle kadar sürecek olan ve çocuklarda, ergenlerde ve gençlerde cinsel sağlığa odaklanan etkinliklerle tamamlanıyor. Bu sene erken yaşta hamilelik tartışmasını masaya yatıracak olan CENESEX, aynı zamanda Küba'da okullardaki cinsel sağlık ve eğitim müfredatının hazırlanmasıyla görevli.

Daha adil ve kapsayıcı bir Küba

CENESEX direktörü Mariela Castro Espín, merkezin aralık ayında bitireceği 30. yaşı ile ilgili olarak, Küba'yı daha adil ve kapsayıcı bir ülke yapmak için çok şey yapan kurumun tarihini belgelemek için araştırma ve derleme çalışmalarının yapılacağını söyledi.

Castro Espín, babası Raúl Castro Ruz'un devlet başkanlığı görevinin sona erdiği 2018 genel seçimlerinde Halk İktidarı Ulusal Meclisi'ne yeniden Havana'dan milletvekili seçildi. Sosyalist demokrasiyle yönetilen Küba'nın yeni devlet başkanı Miguel Díaz-Canel, LGBT hakları için de çalıştığı bilinen bir isim. Bu gelişmeler yeni dönemde Aile Yasası'nda yapılması planlanan reformlarla birlikte Küba'da evlilik eşitliğinin gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu akıllara getiriyor.


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret