31/08/2016 | Yazar: Arda Özen

Toplantıda sosyal ve hukuksal alanda yaşanan sorunlar ve çözümleri için neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Özgür Renkler Derneği ile LGBTİ hak mücadelesi üzerine toplantıda buluştu. Toplantıda sosyal ve hukuksal alanda yaşanan sorunlar ve çözümleri için neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ile Özgür Renkler Derneği 29 Ağustos’ta toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya ilk olarak Hande Kader anılarak başlandı. Sarıbal, 18 Ağustos günü TBMM’de Hande Kader için yapılan basın toplantısına değinip, “Türkiye’de pembe kimlik meselesini aşmak lazım artık” diyerek yaşanan nefret suçları için siyaset alanında gerekli duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

“Yarını düşünerek bugünkü eylemi durduramayız”

Kişilerin sıfatları, eyleme geçmesinde ambargo olduğundan bahsetti. “Eylemler kalıpların dışında, sıcakken yapılmalı” diyen Sarıbal, var olan kimliklerin yapılan siyasete engel olduğunu dile getirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda sahip olduğum kimliklerimden bir tanesi vekillik. Bu kimliği bir şeylere ses çıkarırken geride bırakmak gerekiyor. Yarını düşünerek bugünkü eylemi durduramayız. Meseleye insanlık ve insan hakları üzerinden bakıyorum. Herkes konuşuyor ama uygulama ve fiiliyatta yerine getirmediğimiz çok şey var.”

“Maden işçileri için verilen mücadelede olduğu gibi bu mücadelede aynı kararlılıkla tüm örgütlerce birlikte yürütülmeli!”

Hak mücadelesinin, LGBTİ hareketinin önemine dikkat çeken Sarıbal, “Hiçbir hak talebine kulağımızı tıkayamayız” diyerek, Türkiye’deki LGBTİ’lerin haklarının yasal olarak güvence altına alınması gerektiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Yaşanan sıkıntılar var; sağlık, barınma, eğitim yani LGBTİ’lerin yaşam mücadelesi sıkıntıları, bunlar için birilerini göreve davet etmek lazım. Maden işçileri için verilen mücadelede olduğu gibi bu mücadele de aynı kararlılıkla yürütülmeli. Bunun için mücadele edeceğim.”

Toplantıda sığınma evleri ve misafirhanelerdeki yaşanan sıkıntılar üzerine de konuşuldu. “Gerekli yerlere bu sıkıntıları ileteceğim, kanun değişikliği şart” diyen Sarıbal, kanundaki eksikliklerin üzerinde durdu.

“Yasal eksikliklerden kaynaklanıyor tüm bu olanlar. Çünkü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği tanınmıyor. Bu mücadele şart, örgütlü olmalı” şeklinde ifade etti.

Toplantının sonlarına doğru Sarıbal, Bursa’daki mücadele için de elinden geleni yapacağını belirtti ve yeni bir buluşmanın sözünü verdi. Sarıbal, yerel yönetimlerin LGBTİ dayanışması için önemini kaydetti. Son olarak Sarıbal “LGBTİ hak mücadelesi kişilerin inisiyatifinde olmayacak, sürecin yasal olması için var gücümle çalışacağım” dedi.


Etiketler: yaşam, siyaset
nefret