17/12/2019 | Yazar: Ali Erol

Mersin Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle dağıtılan prezervatifleri “toplumun örf ve adetlerine uygun” bulmadı!

“CHP'li belediye okulda prezervatif dağıttı: ‘edepsizlik’ ‘ahlaksızlık’ ‘terbiyesizlik’” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi, Sağlık Bakanlığı’nca sağlanan prezervatiflerin dağıtımını “toplumun örf ve adetlerine uygun” bulmadı!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Aralık Ayı Toplantısı 2. Birleşimi’nde, “bir genç olarak” söz alan AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt, belediyenin prezervatif dağıtmasını eleştirdi.

AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt’un sarf ettiği, “Sağlık Daire Başkanlığımız sağ olsun gitti, Mersin Üniversitesi'nin içinde prezervatif dağıttı. Bu bizim toplumumuzun örf ve adetlerine uygun mudur?" sözlerine karşı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, çalışmaların Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülen proje kapsamında yapıldığını belirtti.

CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in isteğiyle belediye meclis üyelerini bilgilendiren Sağlık Daire Başkanı Dr. Hülya Atila, Dünya AIDS Günü vesilesiyle yapılan çalışmaların Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ile Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin birlikte yürüttüğünü proje kapsamında gerçekleştirildiğini açıkladı.

AKP’li Meclis Üyesi’nin eleştirilerine, “o zaman bütün memleketi HIV virüsü kaplasın, mücadele etmeyelim” tepkisi gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “cahil geçiyor klavyenin başına her şeyi söylüyor; siz meclis üyesisiniz, sizin sorumluluğunuz var” dedi. 

“‘edepsizlik’ ‘ahlaksızlık’ ‘terbiyesizlik’”

Haberi, “CHP'li belediye okulda prezervatif dağıttı” başlığı altında “'edepsizlik' 'ahlaksızlık' ve 'terbiyesizlik'” olarak veren nethaber.com adlı internet sitesin “haber”ini sosyal medya hesabından paylaşan AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Emin Kurt, “Sözümün arkasındayım dağıtacağın yer Üniversite değil...” nakaratını tekrar etti.

“Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 'prezervatif' tartışması” başlıklı DHA ve İHA’nın geçtiği habere konu “tartışma”, Başkan Vahap Seçer’in sosyal medya hesabından verilen Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2019 Yılı Aralık Ayı Toplantısı 2. Birleşimi canlı (1.23’ten itibaren) yayınlandı.

chp-li-belediye-okulda-prezervatif-dagitti-edepsizlik-ahlaksizlik-terbiyesizlik-1

 Mersin Büyükşehir, Gönüllü Test ve Danışmanlık Merkezi olan 6 belediyeden biri

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, HIV/AIDS Farkındalık Haftası kapsamında Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi işbirliğiyle yürüttüğü “Büyükşehir’den “HIV’de Tanı Ve Doğru Bilgilendirme Çalıştayı” ve Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri (GDTM) için “İşbirliğini Geliştirme ve Danışmanlık Desteği Çalıştayı” başlıklı çalışmalar Belediye’nin sosyal medya hesapları ile internet sitesinden paylaşıldı.

HIV test hizmetlerinin sunulması ve tedavi için uygun merkezlere yönlendirme yapılabilmesi amacıyla Dünya AIDS Günü çerçevesinde çalıştaylarla birlikte Mersin Üniversitesi’nde stant açıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde AKP’li üyenin “toplumun örf ve adetlerine uygun” bulmadığı söz konusu prezervatifler, Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Mersin Üniversitesi’nde açılan stant çalışmasında farkındalık amaçlı materyallerle birlikte dağıtıldı. ‪

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezi (GDTM) olan 6 belediyeden biri. Türkiye’de Mersin Büyükşehir Belediyesi, Şişli Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Çankaya Belediyesi, Konak Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi’nde Hızlı Test Merkezi ve Gönüllü Danışmanlık Merkezi bulunuyor. Merkezlerde kimlik vermeden gizlilik ilkelerine uygun şekilde ve ücretsiz olarak Gönüllü Danışmanlık ve test hizmeti veriliyor.

“CHP eskiye dönüşü özlüyor. 1970'li yıllarda ortaokullarda bile prezervatif uygulaması vardı”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in “klavyenin başında her şeyi söylüyorlar” dediği sözler, “Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 'prezervatif' tartışması” haberine yer veren internet sitelerinin okurları ve sosyal medya takipçileri yorumlarında karşımıza çıkıyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden AKP’li Üye Mehmet Emin Kurt’un paylaştığı nethaber.com sitesi takipçilerinden biri, “CHP eskiye dönüşü özlüyor. 1970'li yıllarda ta ki ortaokullarda bile bu prezervatif uygulaması vardı.” yorumu yaptı.

Belediyelerdeki AKP muhalefeti, “Belediye Meclisi'nde 'prezervatif' tartışması”ndan önce de “gökkuşağı” takıntısı ile kendini göstermişti.

Yerel seçimlerin ardından AKP muhalefetinin belediye meclislerinde siyaset aracı haline getirdiği “gökkuşağı” renkli “logo tartışmaları”, “Maltepe Belediyesi “LGBT”ye mi hazırlanıyor!”, “Bu renkler konusundaki ısrar nedir?”, “Belediye Meclislerinde “LGBTİ+” tartışma sırası İzmir’de!”, “LGBT’ler de bizim kardeşimiz. Ancak…” ve son olarak “Nefret Suçları: LGBTİ+’lara yönelik varoluşsal bir tehdit!” başlıklarındaki gelişmelerle seyretti.

Sağlık Bakanlığı, “HIV/AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlardan korunmak için kişilerin güvenli seks uygulamalarını benimsemesi gerekmektedir” diyor ve ekliyor: “Cinsel temas sırasında kondom kullanılmasının koruyuculuğu, doğru ve devamlı kullanılması, yırtık veya delik olmaması kaydıyla ispatlanmıştır.”

HIV/AIDS ile mücadele amacıyla Bakanlığın 2019-2024 dönemi için oluşturduğu “Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı” ise işbirliği yapılacak kurumlar arasında üniversiteler ile belediyeleri de sayıyor.

 

 


 



Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı, cinsellik
İstihdam