01/03/2009 | Yazar: Kahraman Gür

10 yıl önce Çin eşcinsel ilişkiyi suç kabul ediyor ve kendi cinsini sevenleri zorunlu değişim terapisine gönderiyordu. Fakat bugünlerde Çin'de fikirler çok hızlı değişiyor.

Çin'de eşcinsellere bakış değişiyor mu... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

10 yıl önce Çin eşcinsel ilişkiyi suç kabul ediyor ve kendi cinsini sevenleri zorunlu değişim terapisine gönderiyordu. Fakat bugünlerde Çin'de fikirler çok hızlı değişiyor.



Geçtiğimiz hafta sevgililer gününde gey çiftlerin Pekin'deki kutlamaları haberlere başlık oldu. Çin’de şu an için açık bilinen gey ve lezbiyen meşhur isim yok, aynı zamanda gey ve lezbiyenleri koruyan bir yasa da bilinmiyor, ama araştırma sonuçları Çinlilerin gey ve lezbiyenleri kabul oranının Amerikalılarınkinden bile yüksek olduğunu gösteriyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisinden Li Yinghe, Çin'de insanların % 91'inin gey ve lezbiyenlerle çalışmaktan mutlu olduğunu söylüyor. Bu oran bir çok ülkedekinden yüksek. Hatta ABD’de eşcinsel evliliğine pozitif bakış yüzde otuzlara kadar düşüyor. Eğer bu değişim doğru ise nedeni Çin'de batıdakine benzer eşcinsel karşıtı dinci grupların bulunmamasına bağlanıyor. Çin'de yaşamış insanlar da Çinlilerin eşcinsellik hakkında olumsuz olarak hiç konuşmadıklarını, nefret suçunun hiç işlenmediğini, tarihlerinde sodomi benzeri eşcinsellik karşıtı bir yaklaşımın hiç gözlenmediğini belirtiyorlar.

Gerçekten Çin’de böylesine yüksek bir kabul var mı? Birçok insan bu yüksek rakamdan ikna olmuş değil. Çinliler gey evliliği kabul edebilir mi? 24 yaşındaki bir çinli öğrenci ‘Çinde aile çok önemlidir, insanlar eğer eşcinselleri kabul etmiyorsa bunun nedeni eşcinsellerin aile kuramayacağını düşünmelerinden kaynaklanmaktadır. Eğer kalıcı ve uzun süreli aileler kurabilirsek, toplum bizlerin güvenilir olduğunu görecek ve evliliklerimiz genel kabulün bir parçası olacaktır.’ diyor. 

 

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret