02/04/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi seçim bildirgesini açıkladı. Bildirgede, LGBTİ+’lara ayrımcılıkla mücadele ve nefret suçlarına karşı Ceza Kanunu’nda düzenleme yapılması da yer alıyor.

“Cinsel yönelim ve kimlik temelli nefret suçlarını engellemek için TCK’da düzenleme yapacağız” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 14 Mayıs seçimlerine listelerinden gireceği Yeşil Sol Parti Kadın Meclisi, seçim bildirgesini açıkladı. Hafta ortasında açıklanan genel seçim bildirgesinin ardından Kadın Meclisi’nin bildirgesi bugün (2 Nisan), Ankara’da açıklandı.

Toplantı salonuna “Kayyım rejimine karşı buradayız, kadınlarla değiştireceğiz”, “Ji bo azadiya jinan dîsa em”, “Buradayız, eşbaşkanlık sistemiyle değiştireceğiz”, “Seba azadîye reyna cenîye reyna cuye”, “Ekolojik toplum için buradayız”, “Yeni yaşam için buradayız”, “Hemverê qırkerdişî reyna cenîye reyna cuye”, “Kadın düşmanı iktidara karşı buradayız”, “Ji bo aştiye dîsa jin dîsa jiyan” ve “İstanbul Sözleşmesi için buradayız” yazılı pankartlar asıldı.

Kadınların yoğun katılım gösterdiği program Yeşil Sol Parti’nin seçim müziği ve halaylarla başladı. Program başlamadan salonda bir araya gelen kadınlar sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı.

“Bizim olan ne varsa geri almak için geliyoruz”

Türkçe-Kürtçe sunulan toplantı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın konuşmasıyla başladı. Depremde hayatını kaybedenleri anarak konuşmasına başlayan Buldan, “Kadın partisi olan HDP’nin fikriyatını seçimlerde Yeşil Sol Parti’ye taşıyarak geliyoruz” dedi ve ekledi:

“Kadınların emeğini ve yaşamını güvence altına almak için geliyoruz. Kazanılmış tüm haklarımızı korumak ve geliştirmek için geliyoruz. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamaya koymak için geliyoruz. Bizim olan ne varsa geri almak için geliyoruz. Onları, biz kadınlar göndereceğiz.”

Buldan sözlerini “Jin, jiyani azadî” sloganıyla bitirdi. Salondaki kadınlar Buldan’a “Dünyayı yerinden oynatacağız” sloganıyla karşılık verdi.

“Şimdi kadınlara özgürlük zamanı, buradayız kadınlarla değiştireceğiz!”

Buldan’ın ardından Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar sahneye çıktı. Uçar, “Bizler ırkçılığa, ayrımcılığa, kadına yönelik şiddete, nefret suçlarına, kırıma, yıkıma karşı süren bu yürüyüşte her zaman en öndeydik, önde olmaya devam edeceğiz” dedi. Uçar’ın konuşmasına salondaki kadınlar “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla eşlik etti.

Uçar, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz kadınlar ne kadın düşmanı Cumhur İttifakı’na ne de eril restorasyoncu muhalefete mahkum değiliz. Demokratik cumhuriyeti nihayete kavuşturmak ve kadınların özgür yaşayacağı yüzyılı birlikte inşa etmek istiyoruz. Savaşın, sömürünün karşısında dimdik durup halkların mücadelesini büyütmeye geliyoruz. Az kaldı, tek adam rejimini birlikte göndereceğiz. Şimdi kadınlara özgürlük zamanı, buradayız kadınlarla değiştireceğiz!”

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, cezaevindeki kadın siyasetçiler adına mesajı okunurken salondaki kadınlar pankartlarını kaldırdı. Tutuklu siyasetçiler Sebahat Tuncel ve Leyla Güven’in mesajlarına ise salondaki kadınlar “Yıkılsın zindanlar, tutsaklara özgürlük” sloganı attı. Ardından Kadın Meclisi’nin seçim müzikleri tanıtıldı.

Nefret cinayetleri, ayrımcılık ve eşitsizliğe karşı adımlar

Kadın Meclisi’nin seçim bildirgesinde LGBTİ+ hakları da ayrı başlıklar altında yer aldı. Bildirgeden öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

*22 yıllık “tek adam” rejimi, en fazla kadın cinayetinin yaşandığı dönem olarak tarihe geçti. Kadın katillerine cezai indirim sağladı.

*Partimiz ile meclis; kadınların, emekçilerin, halkların, gençlerin, LGBTİ+’ların, engellilerin, çocukların, kültürlerin, inançların, tüm ezilenlerin meclisi olacak.

*Kadınlarla ilgili tüm sorunlara doğrudan kadınların ve kadın örgütlerinin çözüm geliştirdiği Kadın Bakanlığını kurmaya geliyoruz!

*Mahkeme salonları şiddet faillerini ve katil erkekleri yargılayan yerler değil, kadınları yeniden şiddete maruz bırakan yerler haline geldi. Kadınları katleden erkeklere tahrik ve iyi hal indirimleri veriliyor.

*Ekoloji eksenli bir toplumu savunmaya ve Demokratik Cumhuriyet’i bu ilkeyle inşa etmeye geliyoruz!

*Güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’ni geri getireceğiz ve 6284 sayılı yasa ile birlikte etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayacağız. Kadın örgütleriyle birlikte denetleyeceğiz.

*İşyerlerinde farklı anadile, kimliğe, inanca veya kültüre sahip olan kadınlara, LGBTİ+’lara, ve mültecilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için gerekli önlemleri alacağız.

*Nefret cinayetleri ile şiddeti teşvik eden ve cezasızlığı doğuran yasaları değiştirecek, şiddet gören kadınların korunması için gerekli yasal önlemleri alacağız.

*Cezaevlerindeki işkence, tecrit, infaz yakma, çıplak arama, görüş yasakları, sürgün gibi temel insan hakları ihlallerine son vereceğiz.

*Toplumsal, kültürel ve siyasal alanda LGBTİ+’lara karşı başta nefret cinayetleri olmak üzere, her türlü eşitsizliği ve ayrımcılığı ortadan kaldıracağız.

*Medyada şiddet içeren dizi film ve programlar ile ayrımcı, ötekileştirici, kutuplaştırıcı, düşmanlaştırıcı dilin son bulması için gerekli adımları atacağız.

*Milliyet, din, dil, inanç, inançsızlık, cinsel yönelim ve cinsel kimlik, mültecilik temelli nefret suçlarını engellemek için TCK’da yeni düzenlemeler yapacağız.

*Yaşanan afetlerin en ağır sonucunu ise biz kadınlar yaşıyoruz. Kadınlar, engelliler, mülteciler, LGBTİ+’lar ayrımcılığa ve şiddete maruz kalırken devletin koruyucu mekanizmaları çalışmıyor.

*Cinsiyet kimliklerinin ihtiyaç amaçlı olan sağlık giderlerinin ücretsiz karşılanmasını sağlayacağız.


Etiketler: insan hakları, kadın, mülteci, nefret suçları, sağlık, siyaset
İstihdam