25/05/2012 | Yazar: Kaos GL

Dr. İlknur Hacısoftaoğlu ile Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Betül Yarar’ın çağrısıyla başlatılan kampanyada imzalanacak metin Gençlik ve Spor Bakanlığına gönderilecek.

Cinsiyetçi ve Ahlakçı Soruşturma Geri Çekilsin! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Samsun’daki 19 Mayıs kutlamalarında genç bir kadın ve bir erkek güreşçinin gösterinin bir parçası olarak birlikte güreşmelerine yönelik soruşturmaya karşı imza kampanyası başlatılıyor.
 
Dr. İlknur Hacısoftaoğlu ile Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Betül Yarar’ın çağrısıyla başlatılan kampanyada imzalanacak metin Gençlik ve Spor Bakanlığına gönderilecek.
 
Çağrıda bulunan akademisyenler, “özellikle genç bir kadın güreşçinin ve onun güreştiği erkek güreşçinin başına gelenler, ülkemizde zaten var olan, ama giderek yükselen cinsiyetçi ahlakın tanıdık olduğumuz pek çok sonucundan biridir” açıklaması yaptılar.
 
Akademisyenler, “ilk anda önemsiz gibi görünse de esasen güreş alanında mücadele veren, çoğu yoksul ailelerden gelen kadın güreşçiler açısından” sonuçların vahim olduğuna dikkat çektiler ve bir metin kaleme aldılar.
Samsun’daki 19 Mayıs kutlamalarında genç bir kadın ve bir erkek güreşçi gösterinin bir parçası olarak birlikte güreş yapmış ve bu olaya ilişkin haberler birbirinden sorunlu başlıklarla gazetelere taşınmıştı.
 
Kullanılan cinsiyetçi ve ahlakçı yaklaşımın genç güreşçilerin hayatını nasıl etkilediğini kimsenin düşünmediğinin altını çizen ve imzaya açılan metin şöyle:
 
“Politik bir çatışmadır”
 
“Bu tür politik çatışmalar anlaşılır olmakla birlikte, kirlenmiş bir dil ve tarzla yürütüldüğünden istenmeyen biçimler kazanabilmektedir. Bunlardan biri de Samsun’da törenlerde geçekleşen bir olaydır. Bu törenler sırasında genç bir kadın ve bir erkek güreşçi gösterinin bir parçası olarak birlikte güreş yapmış ve bu olaya ilişkin haberler birbirinden sorunlu başlıklarla gazetelere taşınmıştır. Konuyu bir ahlaksızlık olarak ele alan bir kısım basın mensubu, hükümet partisinin öncülüğünü yaptığı resmi törenlere yeni bir biçim kazandırma girişimlerine saldırmak arzusuyla, özellikle kadın sporcunun ve yapılan işin ahlak düzeyini sorgulamaya kalkışmışlardır. Bütün bu tartışmalar sürecinde politikanın malzemesi kılınan gençlerden özellikle kadın olanını, kullanılan cinsiyetçi ve ahlakçı yaklaşımın onların hayatını nasıl etkilediğini düşünen ise hiç olmamıştır.”
 
“Ahlakçı tavır cinsiyet eşitliğini gözetmiyor”
 
“Basında yer alan haberlerde özellikle kadın sporcu sansasyonel bir dilin nesnesi haline getirilmiş, kadın sporcudan açıklama beklenmiş ve sporcu belli ki defalarca gazetelere beyanat vermek zorunda bırakılmıştır. Sporcunun beyanatları sırasında sportif başarısının ise neredeyse hiç üzerinde durulmamış ve konunun spor açısından değerlendirilmesi hemen hiç yapılmamıştır. Gazetelerde yer aldıktan sonra farklı biçimlerde tepkiler alan olay, sporculara, özellikle kadın sporcuya yönelik bir kınama kampanyasına dönüşmüştür. Gençlik ve Spor Bakanı’nın “Onaylamamız, tasvip etmemiz söz konusu değil. Sorumluluğu olan her kim varsa elbette inceleme sürecinde görüşüne başvurulacaktır" şeklindeki açıklaması ise bağımsız olması gereken spor gibi bir alana doğrudan bir müdahele olarak değerlendirilebilecek bir tavırdır. Ayrıca sporun hangi cinsler tarafından, nasıl yapılması gerektiğine de değinen ve bu konuda hiçbir bilgiye dayanmadığı görülen bu açıklama spor alanında cinsiyet eşitsizliğine ve spor ruhuna hiç uymayan bir ahlakçı tavra da katkıda bulunmaktadır.”
 
“Yargılayan ve soruşturan tavır kadınların güçlenmesine karşıdır”
 
“Bunun sonucunda sporcular olaylardan olumsuz yönde etkilenmiş ve özür dilemek zorunda bırakılmışlardır. Oysa bizzat sporcuların da açıkladığı gibi, müsabakaya tutuşanların birinin kadın bir erkek sporcu olması nedeniyle dikkatleri çeken gösteri türündeki bu olay, yargılanmaya ve soruşturulmaya değmeyecek kadar modern güreşin kapsamında yer almaktadır. 20. Yüzyılda spor bağlamındaki bu tür uygulamaların çağ dışı reaksiyonlar alması şaşırtıcıdır. Güreşin ve özelde kadın güreşinin yukarıda bahsedilen bir biçimde ele alınması ve tartışılması, hem bu branşın gelişimine hem de sporda kadın erkek eşitliğine ve kadınların güçlenmesi mücadelesine zarar vermekten başka bir işe yaramayacaktır.”
 
Soruşturma geri çekilsin!
 
Soruşturmanın geri çekilmesini ve başka bir soruşturma açılmamasını talep eden çağrıda, “bu olayın takipçisi olacağımızı belirtiyoruz” denildi.
 
Sporcuları “özür dilemeye iten ve fazlasıyla cinsiyetçi/ahlakçı medya haberlerini ve kurumsal açıklamaları ise şiddetle kınayan” metni imzalamak isteyenler İlknur Hacısoftaoğlu ilknurhaci@gmail.com ile Betül Yarar’a betyarar@gmail.com mail atabilirler.
 
Gençlik ve Spor Bakanlığına gönderilecek metnin imza kampanyası için web sitesi:
 
Doç. Dr. Betül Yarar Gazi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Ankara

Dr. İlknur Hacısoftaoğlu, Hacettepe Üniversitesi, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Y.O, Ankara

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam