28/08/2017 | Yazar: Seçin Tuncel

‘Açılmak ve kendini bulmak zorlu ama spor ile daha rahat yollar bulunabiliyor’

Cinsiyetçi ve heteroseksist sporun ötesinde: Queer Olympix Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Açılmak ve kendini bulmak zorlu ama spor ile daha rahat yollar bulunabiliyor”

Sporun kitleleri birleştirici gücünün yanı sıra bedeni özgürleştirmenin yollarından biri olarak deneyimlenen Queer Olympix 25 Ağustos Cuma günü İstanbul, Heybeliada’da başladı. İstanbul’dan kalkan ada vapuru ile sporcular heyecan ve gullümlerle Ada’ya vardı.

Fotoğraf: Atletik Dildoa

Altmış kadar bisikletlinin birlikte piknik alanına doğru yola çıktığı Queer Olympix’in ilk gününde, bisiklet turu, tanışma pikniği ve eğitmen Tanja’nın “Yoga Atölyesi” gerçekleşti.

İkinci gün bayrak yarışı ile başladı

Heybeliada’daki ilk günün ardından Queer Olympix, etkinliklerini Kadıköy Belediyesi’nin Kalamış’taki tesislerinde sürdürdü. Olimpiyatların ikinci günü, Kalamış’ta bayrak yarışı ile başladı.

Fotoğraf: Sportif Lezbon

Aynı gün düzenlenen “Kentte Kadın ve LGBTİ+ Olma Deneyimleri” isimli forumda Mersin LGBT 7 Renk Derneği'nden Gizem, “LGBTİ Dostu Kent ve Mekânlar” broşürünü neden çıkardıklarını ve Mersin 3. Onur Haftası deneyimini aktardı.

Sportif Lezbon'dan Selin "futbol borsada değil arsada güzel" sloganının bile aslında kız çocuklarını ve "zayıf erkekleri" kapsamadığını, bu mekânların da cinsiyetçi ve heteroseksist olduğunu belirtti.  

“Sahadayken yönelimimiz veya kimliğimize dair bir fark koymuyoruz, herkes eşit"

Bu forumda yurtdışı deneyimleri de konuşuldu. Bir katılımcı,  "Hollanda’dan üçüncü kuşak Türkiyeli bir aileden geliyor olmak daha fazla baskıya maruz kalmak ve korunaklı alanların içinden çıkmanın zor olması demek. Beni açan ve hayatta kim olduğumu bulmamda yardımcı olan şey spor oldu" ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Sportif Lezbon

İtalya’dan bir katılımcı, "küçük bir kasabadan geliyorum ve ailem hiçbir zaman sokağa çıkıp futbol oynamamdan hoşlanmadı. Ama ben onlara aldırmadan sokağa çıkıp futbol oynamaya devam ettim" derken Sırbistan’dan gelen bir katılımcı "ülkemizde LGBTİ olmak aslında Türkiye’de yaşananlar ile aynı, açılmak ve kendini bulmak zorlu ama spor ile daha rahat yollar bulunabiliyor. Sahadayken yönelimimiz veya kimliğimize dair bir fark koymuyoruz, herkes eşit" cümleleriyle katkıda bulundu.

Etkinliğin ikinci günü uzun atlama ve bir söyleşi ile sürdü. LGBTIQ+ Aileleri ve Yakınları Destek Grubu’nun (LADEG+) söyleşisinde, LGBTİ+lar ve ailelerinin perspektifinden LGBTİ+ların sporda maruz kaldıkları ayrımcılıklar konuşuldu.

Katılımcılar işaret dili atölyesinde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ait kelimeleri öğrendi

Etkinliğin 27 Ağustos Pazar günü gerçekleşen üçüncü gününde, LGBTİ+’ların sahadaki deneyimlerini paylaştığı bir etkinlik, Jelena Chelebic’in kolaylaştırıcısı olduğu “Görünmez Bagaj Atölyesi”, Ebru ile “Frizbi Atölyesi” gerçekleşti.

Jelena Chelebic’in yürüttüğü “Görünmez Bagaj Atölyesi”nde futbolcu bedenine ve kadın bedenine yönelik önyargılar ve beklentiler sebebiyle yıllar içinde yüklenilen bagajlar konuşulurken “Frizbi Atölyesi”nden yeni bir takım çıktı: Swingers

Fotoğraf: Sportif Lezbon

Queer Olympix’in son gününde LADEG+ ile düzenlenen “İşaret Dili Atölyesi”nde katılımcılar işaret dilinde toplumsal cinsiyet, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ait kelimeleri söylemeyi öğrendi.

Mersin’den İrem Kavaslıoğlu ve Gizem Derin’in yürüttüğü “Küfürsüz Tezahürat Atölyesi”  kapsamında bulunan sloganlar, cinsiyetçi şarkı ve sloganların uyarlaması düzenlenen müsabakalarda sıklıkla kullanıldı. Onur Mafyası ve Lezbon’un oynadığı futbol karşılaşmasında en sevilen slogan şöyleydi: “Portakal soyulur mu/Koliye doyulur mu/Lezbon size gol atsa/Digginlik bozulur mu/Al bunu alamaz mısın/Sen ne biçim lubunyasın    “                   

Fotoğraf: Sportif Lezbon

Türkiye’nin pek çok ilinden ve farklı ülkelerden katılımcıların da olduğu Queer Olympix’te plaj voleybolu ve futbol turnuvaları, beden olumlama atölyesi, masa tenisi, yakar top, frizbi, ip atlama, slackline gibi aktiviteler gerçekleşti.

Fotoğraf: Sportif Lezbon

Ankara’dan Sportif Lezbon, Mersin’den Muamma, yurtdışından gelen katılımcıların kurduğu Black Pipas, frizbi takımı Swingers, İstanbul’dan Atletik Dildoa ve Onur Mafyası, karşı lig ve karma takım futbol, voleybol, bayrak yarışı ve uzun atlamada yarıştı.

Tüm katılımcılar şampiyon!

Olimpiyatların bitiminde sloganlarla Kalamış’tan ayrılan ekipler ödül törenine katıldı. Queer Olympix’te tüm takımlar olimpiyat şampiyonu oldu.


Etiketler: yaşam, spor
2024