17/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube, 18 Haziran’da ‘Eğitimciler soruyor, çocuk cezaevlerinde ne oluyor’ başlıklı panel düzenleyecek.

Çocuk cezaevlerinde neler oluyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube, 18 Haziran’da ‘Eğitimciler soruyor, çocuk cezaevlerinde ne oluyor’ başlıklı panel düzenleyecek.
 
Çocuk cezaevlerinin kapatılmasına yönelik çalışmalarını sürdüren İstanbul Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Komisyonu yarın (18 Haziran Perşembe) saat 15’de TMMOB Makina Mühendisleri odasının Taksim’deki binasında “Eğitimciler soruyor; Çocuk cezaevlerinde neler oluyor” konulu panel düzenleyecek.
 
Komisyonun düzenleyeceği panele Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Başkanı Zafer Kıraç, Toplum İçin Psikologlar Derneği’nden Banu Çolak, Sosyal Hizmet Uzmanı Cihan Aydın ve Adli Tıp Uzmanı Ümit Biçer konuşmacı olarak katılacak.
 
“Çocukla cezaevi nasıl yan yana gelir?”
 
Panel öncesinde KaosGL.org’a konuşan komisyon üyesi Ayşe Panuş, çocuk cezaevlerinin gündemlerine yeni girmediğini ve uzun süredir kapatılması için çalışma yürüttüklerini belirterek, “Çocukla cezaevi yan yana nasıl gelir? Türkiye’de çok uzun zamandır çocuklar bu cezaevlerinde tacize, cinsel istismara, şiddete ve işkenceye maruz kalıyor. Çocukların en baştan cezaevinde olması problemli bir durum. Biz çocuk cezaevlerinin kapatılmasını talep ediyoruz” dedi.
 
Cezaevindeki çocuklarla ilgili kapsamlı bir direnişin geliştirilemediğini, ancak şiddet olayları sonrası anlık tepki verilebildiğini hatırlatan Panuş sözlerine şöyle devam etti:
 
“Çocuğa duyarlılık lafta kalıyor”
 
“Çocuğa çok duyarlı gibi gözüküyoruz ancak bu duyarlılık lafta kalan bir şey. Pozantı Cezaevi’nde yaşananlar hâlâ hafızamızda. Şu anda 2 binin üzerinde çocuk cezaevinde. Siyasi tutsak çocuklarla ilgili az da olsa bir kamuoyu oluşurken adlî suç diye tabir edilen suçlardan ötürü cezaevinde olan çocuklarla ilgili kamuoyunda yeterli duyarlılık yok. Komisyonumuzun amacı çocukları işledikleri iddia edilen suçlara göre ayırmak değil; bir bütün olarak çocukların haklarını savunmak ve çocuk cezaevlerinin kapatılmasını sağlamak.”
 
Panuş son olarak çocuk cezaevlerinin eğitim emekçilerinin temel gündemlerinden biri olması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Bizim işimiz zaten çocuk. Ve bu konunun en büyük muhataplarından birisi de eğitim emekçileri ve meslek örgütleridir.” 

Etiketler: insan hakları
nefret