12/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Hawaii, reşit olmayanlara yönelik eşcinsel “onarım terapisi”ni yasakladı.

Çocuklar için “onarım terapisi” Hawaii’de yasaklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hawaii, reşit olmayanlara yönelik eşcinsel “onarım terapisi”ni yasakladı.

ABD’nİn Hawaii eyaletinde reşit olmayanlar için “onarım terapisi” yasağı geldi.

Hawaii Temsilciler Meclisi, “18 yaşın altındaki bir kişi üzerinde cinsel yönelimini değiştirmeye girişimlerini” yasaklayan tasarıyı onayladı.

Ardından Senato’ya giden tasarı, 24’e 1 oy ile yürürlüğe girdi. Tek karşı oy, eşcinsel evliliğin yasaklanması gerektiğini savunan ve bunun için kampanya yürüten Geleneksel Evlilik ve Değerler için İttifak lideri Mike Gabbard’dan geldi.

Human Rights Campaign sözcüsü JoDee Winterhof yasakla ilgili “Hawaiili LGBTQ gençleri bu bu tehlikeli uygulamadan kurtarmanın vakti gelmişti. Sözde ‘onarım terapisi’ hayatı tehlikeye atan bir çocuk istismarı biçimidir” dedi.

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi: “Onarım terapisi” bilimsel dayanaktan yoksun ve zararlıdır!

Amerikan Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Akademisi, geçtiğimiz ay bir açıklama yayınlayarak “onarım terapileri”nin; bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahale olduğunu belirtmişti:

“‘Onarım terapileri’ (veya ‘dönüşüm terapileri’), heteroseksüelliği tercih edilmesi gereken bir yönelim olarak göstererek ona teşvik etmek amacıyla bireyin cinsel kimlik ifadesini değiştirmeye yönelik müdahalelerdir. Bu müdahaleler, cinsel kimliklerin patolojik olduğu yönündeki yanlış önerme ile sağlanmaktadır. Dahası, ‘onarım terapileri’nin, gençlik döneminde ruh sağlığının kötü yönde etkilenmesine yol açtığına dair kanıtlar bulunmaktadır.”

“Belirli bir cinsel yönelimin, cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesinin sağlıksız olduğu varsayımıyla sürdürülen herhangi bir ‘terapötik müdahale’ uygulamasını destekleyen kanıta ulaşamamıştır. Dahası, mevcut bilimsel kanıtlara dayanarak, Akademi böyle ‘onarım terapileri’nin (ya da belirli bir cinsel yönelim ve/veya cinsiyetin tercih edilen bir tedavi hedefi olarak teşvik edilmesi niyeti içeren diğer girişimlerin) bilimsel dayanak ve klinik kullanışlılıktan yoksun olduğunu savunmaktadır.”    

Avrupa Parlamentosu “onarım terapisi”ne kınama

Avrupa Parlamentosu, üye devletleri 109 oya karşılık 435 oyla “onarım terapisi”ni yasaklamaya çağırdı. Uzmanlar, cinselliği tedavi etme çabalarının yanlış ve çoğunlukla zararlı olduğu konusunda hemfikir. İnsanları cinselliklerini bastırmaya zorlamak, depresyon, kendine zarar verme ve hatta intiharla sonuçlanabiliyor.   

Parlamento’nun yayınladığı raporda şu ifadeler yer alıyor: “Parlemento, LGBTİ dönüşüm terapilerini, trans kimliklerin hastalık olarak görülmesini yasaklamayı ve tüm üye devletleri cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi özgürlüğüne saygı duyan ve buna benzer önlemleri almaya çağırıyor.”


Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret