09/07/2020 | Yazar: Kaos GL

“TERF ne? Neleri kaçırdım? Anlamıyorum!” diyorsanız Natalie Wynn’in, Zeynep Yıldız tarafından Türkçe alt yazısı eklenmiş Gender Critical videosuna göz atabilirsiniz!

ContraPoints’in “Gender Critical” videosunu izlediniz mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Natalie Wynn, geçtiğimiz yıl ContraPoints isimli YouTube kanalında “Gender Critical” isimli bir video yayınladı. Wynn, videoda Trans Dışlayıcı Radikal Feministlerin (TERF: Trans Exclusionary Radical Feminist) trans kişilere karşı “cinsiyet eleştirel” bir yerden dillendirdiğini iddia ettiği transfobik “endişeleri”; “Cinsiyet Metafiziği”, “Cinsiyet Kalıpları”, “Cinsiyeti Ortadan Kaldırmak”, “Erkek Ayrıcalığı”, “Erkek Sosyalleşmesi”, “Doğurganlık Baskısı”, “Kadın Sözdağarcığını Ortadan Kaldırmak”, “TERF Bir Hakaret” başlıkları altında yorumladı.

Henüz Wynn’in kanalındaki versiyonunda Türkçe alt yazısı olmayan videoyu Zeynep Yıldız Türkçeleştirerek 2019’un Aralık ayında yayınladı.

Gelelim videoya…

“TERF ne? Neleri kaçırdım? Anlamıyorum!” diyorsanız Wynn’in şu sözlerine kulak vererek videoyu ister kanaldan orijinal dilinde, isterseniz Zeynep Yıldız’ın çevirisiyle izleyebilirsiniz:

“TERF’lerin kamusal alanda yaptıkları translara karşı feminist eleştiri gibi görünen bir takım söylemler. Mesela hiperfeminen bir trans kadına, kadınları ezmek için tasarlanmış stereotipleri yeniden üretiyorsunuz diye karşı çıkarlar. İlk bakışta bu bazı trans kadınların davranış ve sunum şekilleriyle ilgili bir eleştiri gibi durur. Ancak hemen sonra aynı TERF’ler trans kadınların erkeksi, feminen olmayan, kadınların alanlarına maskülenliklerini sokmaya çalışan sapıklar olduklarını söyleyeceklerdir. Yani eğer feminen trans kadınlar kötüyse ve maskülen trans kadınlar da kötüyse o zaman TERF’lerin kabul edeceği bir trans kadın yok demektir. Aslında TERF’lerin karşı çıktığı, trans kadınların feminen olması ya da maskülen olmaları değildir. Trans kadınların trans kadın olmalarıdır. Başka bir deyişle bütün bu uyduruk ‘endişelerin’ altında yatan temel şey transfobidir. (Yani) basitçe transların varlığına karşı olan bir düşmanlık. Ve bunu bizim hakkımızda konuşma şekillerinden anlamak çok kolaydır.”

“Gender-kritik / cinsiyet eleştirel subredditinde ya da TERF Twitterında görebileceğiniz şey feminist basmakalıp lafların altına gizlenmiş dürtüsel bir tiksinme ve hedef gösteren bir nefrettir. Bu benim bir bakışta anladığım bir tiksinme çünkü kendime karşı yıllarca hissettiğim, hala her gün başa çıkmaya çalıştığım tiksinmeyle aynı.”

Alt yazıyı açmayı unutmayın, iyi seyirler!


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: yaşam
İstihdam