11/09/2020 | Yazar: Kaos GL

Pozitif Yaşam’ın raporuna göre çalışma hayatının doğrudan zarar gördüğü COVID-19 salgın dönemi HIV ile yaşayan kişiler bakımından “oldukça yaralayıcıydı”.

“COVID-19 salgınında HIV’le yaşayanların uğradığı hak ihlalleri yoğunlaştı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pozitif Yaşam Derneği Ankara Destek Merkezi’nin kendilerine gelen başvurular üzerinden hazırladığı “Hak İhlalleri Raporu”nun üçüncüsü yayınlandı.

2020 Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan rapor, HIV ile yaşayan kişilerin COVID-19 salgınında yoğun hak ihlalleri ile karşı karşıya kaldığını ortaya koyuyor.

İşe girişte hukuka aykırı HIV testi istenmesi arttı

Rapora göre işsizliğin arttığı ve çalışma hayatının doğrudan zarar gördüğü bu dönem HIV ile yaşayan kişiler bakımından “oldukça yaralayıcı” oldu. Raporda, problemler şöyle sıralanıyor:

“Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile beraber alınan karara göre, kronik hastalığı olan kamu çalışanlarının idari izne ayrılma imkanının olduğu açıklandı. Ancak kamu çalışanı olan HIV ile yaşayan bireyler bu taleplerini çalıştığı kuruma iletmek konusunda büyük bir ikilem yaşamışlardır çünkü sağlık raporu ve kronik hastalığın kuruma ibraz edilmesi işyerinde HIV statülerinin açıklanmasını anlamına gelecektir.

“Bir diğer problem ise özel sektör ile ilgili hiçbir düzenleme yapılmamasıydı. Olağan dönemde de yapılmaması gerekliliğini vurguladığımız “işe giriş sürecinde HIV testi uygulaması” salgın döneminde daha yaygın hale gelmiştir. Oysa işe girişte HIV testi uygulamasının hiçbir yasal dayanağı bulunmamaktadır.

“Bunun yanında, salgın döneminde sıklaşan HIV tedavisinde kullanılan ilaçlara ücretsiz erişim problemi yaşanmıştır. Yabancı uyruklu HIV ile yaşayan kişiler bu süreçte ülkelerine gidiş geliş yapmak imkanı olmadığı için ilaç temini konusunda çok ciddi problemlerle karşılaştılar.

“Salgın dönemi ile ilgili olarak HIV ile yaşayan kişilerin hassasiyeti ve koruma altında olması gerekliliği göz ardı edildi. Halbuki düzenlemelerde bu kişilerin durumu ile ilgili de bir düzenleme yapılması gerekirdi.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı, sağlık
nefret