16/04/2012 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır’daki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) hakları oluşumu olan Hebûn LGBT Oluşumu, Bölge’deki LGBT bireyleri örgütlemeyi, bilinçlendirmeyi ve toplumdaki cinsiyetçi algıyı aşmayı amaçlıyor.

Çözüm Daha Fazla Örgütlülük Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır’daki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) hakları oluşumu olan Hebûn LGBT Oluşumu, Bölge’deki LGBT bireyleri örgütlemeyi, bilinçlendirmeyi ve toplumdaki cinsiyetçi algıyı aşmayı amaçlıyor. Trans bireylerin tecavüze maruz kaldıklarına, namus cinayetlerine kurban gittiklerine, linç girişimleriyle karşı kaşıya kaldıklarına dikkat çeken Hebûn aktivisti Öykü Sezer, “Hem Kürt hem de LGBT olduğumuz için sorunlar yaşıyoruz. Cinsiyet kimliğinizden dolayı dört duvar arasına hapsoluyoruz. Facebook sitesi üzerinden açmış olduğumuz sayfamız hacklendi. Adımız Kürtçe. Sitemizi hackleyenlerin adı ‘Ayyıldız Timi’ idi. Bu faşist bir saldırıydı” şeklinde konuştu.
 
Yaşamımızı alıyorlar
Bölge’deki LGBT bireylerin bilinçsizliklerinden dolayı hak ihlalleri yaşadığını söyleyen Öykü, yaşanan sorunların aşılması için örgütlenmeye ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. Öykü, batıda etnik kimlikten dolayı, Bölge’de ise cinsel kimlikten dolayı ayrımcılığa uğradıklarını belirtti. İki kimliği birden sahiplenemediklerine vurgu yapan Öykü, LGBT ve Kürt birey olduğu için ‘öldürülme ihtimalinin’ her zaman olduğuna dikkat çekti.
 
‘Medya yanlı haber yapıyor’
Türkiye ve dünyada medyanın yanlı haber yaptığını söyleyen Öykü, hiçbir LGBT ölümlerinin, işkencelerinin ve bu konulara ilişkin yaptıkları yürüyüşlerin medyada yer almadığını ifade etti. Basının LGBT’nin eylemlerini önemsemediğini dile getiren Öykü, “Bazı gazeteler çok küçük bir haber olarak geçiyor. Oysa çok büyük bir olay bu” dedi. Ayrıca LGBT bireylere eğitimler vermeye çalıştıklarını fakat yetersiz kaldıklarını aktaran Öykü, avukat ve psikolog sıkıntısı yaşadıklarını belirtti.
 
Her yerde dernekler olmalı
LGBT bireylerin günlük yaşamda sürekli travmalara varan boyutta yaklaşımlara maruz kaldığına işaret eden LGBT aktivisti Ümit Manay, sokakta yürürken küfürlü konuşmalar, dalga geçmeler, ötekileşme yaşadığını belirtti. LGBTT derneklerinin her yerde olması gerektiğini ifade ederek örgütlenmeye her yerde ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
 
İğrenç belgeleme
LGBT’lerin askerlik sorununa dikkat çeken Ümit, eşcinsel bireylerin cinsel yönelimlerini kanıtlamak için yaşadıkları problemleri dile getirdi. Askere alınmamak için TSK’ye eşcinsel olduklarının belgelerle kanıtlanmasının istenildiğini söyleyen Ümit, ayrıca cinsel ilişki esnasında çekilen fotoğraflarda, yüzünde gülümseyen ifade olması şartının olduğunun altını çiziyor. Yeni yasa ile birlikte ‘Çocuğunuz eşcinsel midir?’ diyerek ailenin de işin içine katıldığını ifade eden Ümit, “Çoğu LGBT kimliğini ailesinden gizliyor. Bu nedenle LGBT birçok arkadaşım kötü şeyler yaşadı” dedi.
 
Öncelikle kadın özgürlüğü
Toplumda cinsiyetçi algının ortadan kalkması için öncelikle kadının özgürleşmesi gerektiğine dikkat çeken Ümit, toplumda kadının ikinci planda olduğunu dile getirdi. Kadın ve erkek eşitliği konusunda erkeğe büyük rol düştüğünü söyleyen Ümit, “Kadın özgürleşirse cinsiyetçi algıyı ortadan kaldırabiliriz” dedi. (Gülşen KOÇUK/Jinha)

Etiketler: yaşam
İstihdam