02/11/2022 | Yazar: Ali Erol

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı”nda LGBTİ+ yurttaşlara yer yok.

Cumhurbaşkanı, Ekim ayını LGBTİ+ ile açtı LGBTİ+ ile kapadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İlçe Müftüleri İstişare Toplantısı’nda müftülere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meksika’nın bütün eyaletleriyle evlilik eşitliğini tanımasını “sapkın süreç” ifadesiyle eleştirdi.

Kadın erkek arasındaki birlikteliklerin “meşruiyete dayalı” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “sapıklık, ahlaksızlık ve çarpık ilişkiler bilinçli şekilde özendirilmektedir” sözleriyle devam etti. Ekim ayının son günü, İlçe Müftüleri İstişare Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “güçlü aile, güçlü millet” söylemiyle LGBTİ+’ların eşit hak taleplerini Meksika’daki gelişme üzerinden hedef aldı.

Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar’ın, “Bütün ülke kocaman bir gökkuşağıyla parlıyor. Yaşasın tüm insanların onuru ve hakları. Aşk aşktır” paylaşımıyla twitter hesabından duyurduğu evlilik eşitliği gelişmesinden ötürü Meksika’yı da anan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “sapkın ilişkiler” ifadesini kullandı:

“Güçlü aile, güçlü millet. Güçlü aileleri kurduğumuz anda milletimiz daha da güçlenecektir. Ama bu sapkın ilişkiler ki bugün öğrendim, mesela Meksika'da tamamıyla bu sapkın süreç yasal olarak zemine oturtulmuş, ülkemizde de bu çalışmayı yürütenler var ama bu çalışmaların karşısında bizler sonuna kadar dimdik duracağız ve bu Müslüman topluluğu birilerine yedirmeyeceğiz.”

“Sapıklık, ahlaksızlık ve çarpık ilişkiler”

Batılı ülkeleri eleştiren Erdoğan, müftülere hitaben yaptığı konuşmasına “sapıklık” söylemiyle devam ederken, “İnşallah Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki akıl, vicdan, feraset sahibi tüm milletvekillerimizin de güçlü desteğiyle bu hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum” sözleriyle Anayasa değişiklik tekfinin hedefini de paylaştı.

“Yine bu ülkelerde insanlığın taşıyıcı sütunu olan aile kurumu anlamını yitirmekte, toplum birkaç marjinalin adeta oyuncağı hâline dönüşmektedir. Kadın erkek arasındaki meşruiyete dayalı birliktelik hor, hakir görülürken, sapıklık, ahlaksızlık ve çarpık ilişkiler bilinçli şekilde özendirilmektedir… Şayet şimdiden harekete geçip vakitlice önlem almazsak Allah korusun ileride daha beter sıkıntıları bizim de yaşamamız kuvvetle muhtemeldir. Önümüzde günlerde Meclisimizin takdirine sunacağımız Anayasa değişikliği teklifini bu yönde atılmış önemli bir adım olarak görüyorum. Bu değişiklik önerisiyle bir yandan başörtüsüne anayasal güvence kazandırırken, diğer taraftan da sapkın akımlar tarafından giderek daha fazla tehdit edilen aile müessesini korumayı hedefliyoruz.”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 140 bini aşan personeline “aile kurumuyla ilgili” büyük iş düştüğünü sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “sadece camide mihraptan değil, minberden de her cuma aile konusunun işlenmesi gerektiğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma videosundan, Meksika’nın tüm eyaletlerinde evlilik eşitliğinin yasal olarak tanınmasına ilişkin sözlerini paylaşan Takvim gazetesi, twitter hesabında, “LGBT AÇIKLAMASI - Başkan Erdoğan: “Bu Müslüman toplumu birilerine yedirmeyeceğiz”” ifadesine yer verdi.

“LGBT ve Anayasa değişikliği mesajı” ifadelerini kullanan aHaber’in twitter paylaşımı ise “Başkan Recep Tayyip Erdoğan: "(Anayasa değişikliği) Başörtüsüne anayasal güvence kazandırırken, sapkın akımlar tarafından tehdit edilen aile müessesesini de korumayı hedefliyoruz” oldu.

Türkiye Yüzyılı: “Aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacağız”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen “AK Parti "Türkiye Yüzyılı" Tanıtım Toplantısı”ndaki konuşmasında “sapkın” ifadesini tekrar etti.

“Türkiye Yüzyılı programımızla Cumhuriyet'imizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz” diye konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir anayasa değişikliği” sözlerini yineledi. Cumhurbaşkanı, ardından, “güven, huzur, özgürlük ve kardeşlik iklimi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye Yüzyılı, kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkar siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır. Türkiye Yüzyılı, hakiki icraatları samimi kabullerle buluşturmanın, insani değerleri ideolojik fanatizmin önüne geçirmenin, hakkı teslim etmeyi bağnazlığa yeğ tutmanın, gerçeklere sırtını dönenlerin yönünü hakikate çevirmenin, böylece, hep birlikte daha büyük hedeflere yöneleceğimiz yeni bir başlangıcın adıdır.”

“İnsan fıtratını hiçe sayan, sapkın akımlar günden güne yayılıyor”

Cumhurbaşkanı, “sapkın akımlar” söylemini, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programı ile Uluslararası Hafızlık ve Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Ödül Töreni'nde de tekrar etti.

Ekim ayının ilk haftasında, Mevlid-i Nebi Haftası Açılış Programında konuşan Erdoğan, “insan fıtratını hiçe sayan, sapkın akımların küresel güçlerin de teşvik etmesiyle günden güne yayıldığını” söyledi, “aile müessesesinin tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar büyük bir saldırı altında olduğunu” ekledi:

“Bizim aile yapımızı şu anda tehdit etmeye çalışmıyorlar mı? Çalışıyorlar. Milletleri millet yapan güçlü ailelerdir. İşte bu güçlü aile yapımızı korumak suretiyle Allah'ın izniyle aile yapımızı sarsmak isteyenlere en güzel cevabı bu mübarek gecede veriyoruz. Böyle çirkin, garip, gureba akımlar karşısında siz dik durdukça Allah'ın izniyle bu milleti kimse yıkamayacaktır. Öyle ki, gelişmiş denilen pek çok ülkede evlilik kurumu işlevini neredeyse tamamen yitirmek üzeredir. Çocuklara şefkat ve merhamet, yaşlılara hürmet gibi bizi diğer canlılardan ayıran insani vasıflarımız yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Bu tehditlere istikbalimizin teminatı olan gençlerimiz maalesef çok maruz kalıyorlar. Genç nesiller, tüm kötülüklerin anası olan içki ve alkolden uyuşturucuya, ekran bağımlılığından nihilizme kadar çok ciddi sorunlarla boğuşuyor. Eşref-i mahlukat olan insan yaratılış gayesinin farkına varamadığı için bunalımların girdabında sürüklenmekten kendini kurtaramıyor. İnsanlığı içine düştüğü karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan yegane reçete din-i mübin-i İslam'ın ve Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa'nın çağlar üstü mesajlarıdır.”

“Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuz”

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısında, CHP’nin başörtüsü teklifine tepkiyle başladığı konuşmasına “aile” ile devam etti:

“Kadının ve erkeğin birlikteliğinden oluşan aile kurumumuzu da güçlendirerek geleceğimize güvenle bakmamızı sağlayacak ilave değişiklikler de yapalım.”

Erdoğan, hayalinin, “yeni, sivil, özgürlükçü anayasaya” olduğunu da sözlerine ekledi.

Antropolog-Yazar Tayfun Atay, sosyal medyada, “Erdoğan CHP'nin kanun teklifine karşı, başörtüsü düzenlemesini anayasa düzeyinde yapmayı önerirken "Gelin aile kurumunu güçlendirecek ilave değişiklikler de yapalım" dedi. Yani?.. Başörtüsüne özgürlüğü yasal güvenceye alırken Gökkuşağı'na yasağı da yasal garantiye mi alacaksınız?” paylaşımı yaptı. Atay, “lgbti hakları insan haklarıdır” paylaşımıyla devam etti.

“Topluma LGBT’yi soktular, aile yapımızı dejenere etmenin gayreti içine girdiler”

Cumhurbaşkanı, Prag'da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısının ardından yurda dönüşü sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “konu” gene “başörtüsü” ile “LGBT”ye geldi.

Anadolu Ajansı’nın “canlı” geçtiği, “Son zamanlarda topluma LGBT’yi soktular, aile yapımızı dejenere etmenin gayreti içine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız” sözleri, “Aile yapısıyla ve ailenin korunmasına yönelik değişikliklerle ilgili bir hazırlık var mıydı? Onun kararını hemen mi verdiniz?" sorusuna cevap olarak geldi: “Aile kavramı bizim olmazsa olmazımız zaten. Çünkü güçlü bir millet, güçlü aileden olur. Şimdi bizim bunun çalışmasını da yapmamız lazım. Çünkü son zamanlarda topluma LGBT’yi soktular. LGBT ile birlikte de bizim aile yapımızı bunlar dejenere etmenin gayreti içerisine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız. Biz kimlerin LGBT’ci olduğunu biliyoruz zaten. Ama bunu da aile olarak gelip oraya koyalım. Burada da çıksın bakalım neresinden savunacak onu da görelim.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Avrupa Birliği ve batılı ülkeler LGBT’yi, bölücülüğü fonluyorlar. Medyada bir millîlik meselesi var. Dezenformasyon yasasıyla ilgili kanaatiniz nedir?” sorusu ise bir diğer gazeteciden geldi: “Dezenformasyonla mücadele yasasıyla ilgili 14 madde Meclis Genel Kurulu’ndan geçti. Bu yasanın çıkışıyla beraber inşallah bunları ciddi manada frenleyeceğiz ve gereği de neyse onu da inşallah yapacağız. Yasa bu noktada zengin, güçlü bir yasa.”

Hükümet medyasından Hürriyet, twitter’da, “Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışı... Farkında olmadan bize pas verdi, golü atmamız lazım” paylaşımını tercihe derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “LGBT” sorularına verdiği cevaplar sosyal medyada şöyle seyretti…

Takvim gazetesi, twitter paylaşımı: “Başkan Recep Tayyip Erdoğan Çekya dönüşü konuştu: Kimlerin LGBT'ci olduğunu biliyoruz! Kılıçdaroğlu pas verdi gol atmamak olmaz” Takvim devam ediyor, twitter paylaşımlarına: “Başkan Erdoğan: "Son zamanlarda topluma LGBT’yi soktular, aile yapımızı dejenere etmenin gayreti içine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız.”

Yeni Şafak twitter paylaşımı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan: LGBT’yle birlikte bizim aile yapımızı bunlar dejenere etmenin gayreti içerisine girdiler. Öyleyse biz olması gereken ne ise onu yapacağız. Biz kimlerin LGBT’ci olduğunu biliyoruz zaten.”

TGRT Haber twitter paylaşımı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilgili yapılacak anayasal düzenlemeyle ailenin korunması için LGBT’ye karşı önlemlerin de dahil edileceğini söyledi”

Türkiye Gazetesi, “Ailenin tarifi yeniden yapılacak” başlığı altında, AKP’nin, “LGBT’ye karşı tedbir” alacağını yazdı: “AK Parti, başörtüsü meselesini çözmek için ‘Anayasa’nın 10’uncu maddesinde değişiklik önerecek. Düzenlemede kimsenin kılık kıyafeti sebebiyle ayrımcılığa tabi tutulamayacağına vurgu yapılacak. Aileye yönelik yeni bir madde de gündemde. LGBT’ye karşı tedbir alınacak. ‘Eşler’ yerine ‘kadın-erkek’ denilecek.”

Erdoğan’ın başörtüsü ile ilgili Anayasa değişikliği getireceklerini açıklamasından sonra, AKP’nin hukukçu kurmaylarının toplandığını duyuran Türkiye Gazetesi, “Anayasada LGBT Tedbiri” ara başlığıyla devam etti: “AK Parti’nin hukukçu kurmayları, bu konuda henüz bir netlik olmadığını ancak değişiklik yapılmasına karar verilmesi durumunda anayasadaki aile tarifinin yeniden yapılacağını kaydetti. Mevcut anayasada ‘Aile, Türk toplumun temelidir ve eşler arasındaki eşitliğe dayanır’ hükmünde, ‘eşler’ ifadesi yerine ‘kadın ve erkek’ ifadesinin kullanılabileceği, böylece LGBT ve eş cinsellik gibi sapkın yapılara karşı bir anlamda tedbir alınacağı belirtiliyor. AK Parti kurmayları “Ailenin tarifi herhangi bir farklı yere çekilmeyecek şekilde net olarak yapılacaktır. Aile dendiğinde ailenin, kadın ve erkekten oluşan bir yapı olacağı netleştirilecek.”

DW Türkçe'ye konuşan hukukçular ise “insan haklarına aykırı” diyor: “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS)… Evliliğin sadece kadın ve erkekler arasında olabileceğini düzenleyen Rusya'ya ilişkin verdiği kararda (Fedotova v. Russia), bu tür fiili birliktelik içinde olanların haklarını düzenleyen yasal bir statü ihtiyacı olduğunu belirtmekte ve bu eksikliğin 8'inci maddedeki özel yaşam hakkının ihlali anlamına geldiğini tespit etmektedir. Dolayısıyla Anayasa'ya LGBTİ bireylere yönelik, onların özel yaşamlarını sınırlayacak sonuçlar doğuracak değişik getirmek insan hakları ile çelişir, Anayasamızın değiştirilmesi mümkün olmayan 2'nci maddesindeki 'insan haklarına saygılı devlet' ilkesine aykırı olur. Ayrıca hak ve özgürlükleri genişletmek için ortaya atılan 'kadının giyimine müdahale edilememesine yönelik' bir yasa değişikliği teklifinin, Anayasadaki hak ve özgürlükleri daraltmak için adeta bir 'fırsata' dönüştürülmek istenmesi, anayasacılığın anlamı ile de çelişir. Anayasacılığın gelişim tarihi, bireylerin hak ve özgürlüklerinin korunması mücadelesine dayanır, Anayasa'nın telos'u (ana ereği) hak ve özgürlükleri korumaktır, eğer bir Anayasa'nın telos'u özgürlükleri daraltmak ise ona modern dünyada Anayasa denemez.”

Gazeteci İrfan Değirmenci, tepkisini, twitter hesabından, “Lgbti+ hakları insan haklarıdır. İnsan hakları, kimsenin ayağında pas, gol, top olacak bir konu değildir ve konu tartışmaya kapalıdır. Kimsenin ailenize filan saldırdığı yok. Her aile de sizinkine benzemek zorunda değil. Millet aç aç. Ekonomiyi düzelt, düzeltebiliyorsan. Nokta.” paylaşımıyla gösterdi.

“LGBT” konusu, bir kez daha, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi'nden dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken gündeme geldi: “Aile maddesi, LGBT'nin muhalefet partileri tarafından siyasallaştırılmasına ön alma gibi bir şey içerecek mi?" sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öyleyse demek anlamışlar. Güçlü aile, güçlü milleti oluşturur." karşılığını verdi.”

“LGBT diyorlar. Güçlü bir ailede LGBT diye bir şey olabilir mi? Olamaz”

Malatya'da, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve Sektör Temsilcileri Buluşması'nda yaptığı konuşmada, “Her birey birinci sınıf vatandaşımızdır. Bize oy versin veya vermesin 85 milyonun tamamını sosyal veya siyasi rengine bakmadan kucaklamanın gayreti içerisinde olduk” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı, sözü gene “LGBT”ye getirdi: “Güçlü bir ailede LGBT diye bir şey olabilir mi? Olamaz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kılık kıyafet özgürlüğünü anayasal güvenceye alırken aynı zamanda toplumun temel direği olan aile kurumunu daha da güçlendirelim” sözlerinin ardından gene “güçlü aile, güçlü millet” söylemiyle devam etti: “İşte şu anda Türkiye genelinde görüyorsunuz LGBT diyorlar. Güçlü bir ailede LGBT diye bir şey olabilir mi? Olamaz. Bunun kimlerle nasıl iş tuttuğunu zaten biliyorsunuz. Hangi siyasi partiler bunlarla iş tutuyor, bunları da biliyorsunuz ama AK Parti'nin böyle bir derdi yok. Bize güçlü aile lazım. Çünkü güçlü milleti biz ayağa kaldıracağız. Millî iradenin temsilcileri sıfatıyla milletimizi sapkın ve sapık akımların saldırılarından beraberce koruyalım. Böylece farklı siyasi partiler olarak, 2023 seçimleri öncesinde tarihi bir uzlaşmaya hep beraber imza atalım” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanı’nın “milletimizi sapkın ve sapık akımların saldırılarından beraberce koruyalım” sözlerini alıntıladığı videoyu twitter hesabından paylaştı: “Tevhidi, kıblesi, peygamberi, ezanı bir olan milletimizin bölünmesine, kimlik ve köken üzerinden birbirine düşürülmesine fırsat vermeyeceğiz.”

Cumhurbaşkanı’nın Malatya konuşmasını, İHA, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan muhalefete LGBT çağrısı: "Milletimizi sapık akımlardan beraberce koruyalım"”, DHA ise “Güçlü bir ailede LGBT diye bir şey olabilir mi? Olamaz” ara başlığıyla aktardı.

Cumhurbaşkanı, Eylül ayında, öğretmenlere yönelik konuşmasında da, “yeni medya araçlarıyla servis edilen sapkın hayat tarzlarının çocuklarımıza sirayet etmesinin önüne geçmeliyiz” sözlerini sarf etmişti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset
İstihdam