02/04/2008 | Yazar: Bawer Çakır

Eşcinsel hareketi 2006'dan bu yana ivme kazandı. Şimdi Türkiye'nin dört bir yanında LGBTT örgütleri var: Gökkuşağı, MorEl, Kaos GL, Piramid GL, Pembe Hayat, Legato, Cins Kulüp...

Eşcinsel hareketi 2006'dan bu yana ivme kazandı. Şimdi Türkiye'nin dört bir yanında LGBTT örgütleri var: Gökkuşağı, MorEl, Kaos GL, Piramid GL, Pembe Hayat, Legato, Cins Kulüp... Eskiden buna inanmak ister ama inanamazdım. Kaos GL muhabiri Bawer Çakır’ın kaleminden.

Birileri bana 2006'nın Ekim ayında Türkiye'de, hem bir sürü farklı şehirde Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transeksüel (LGBTT) örgütlenmeleri olacak deseydi inanmak ister ama inanamazdım.

Oysa ki çok değil, son 1,5 yıldan beri yaşadığımız ülkede LGBTT hareketi ciddi anlamda ivme kazandı. Sadece İstanbul ve Ankara'da değil, yurdun dört bir yanında insanlar bir araya gelmeye ve kendi şehirlerinde önemli işler yapmaya başladılar.
Bu sevindirici gelişmelerin elbette ki bir geçmişi, bu fitilini ateşleyen uzun ve meşakkatli bir süreç var. Kimsenin lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel kelimelerini ağzına dahi almaya cesaret edemediği yıllarda İstanbul'da Lambdaistanbul, Ankara'da da Kaos GL adıyla toplanmaya başlayan ve bir iken 10, 10 iken 100, 100 iken 1000 olan insanlar bugünkü manzara karşısında kocaman bir sevinç duyuyorlar hiç kuşkusuz…
Bu yazı bir nevi Türkiye LGBTT örgütlülüğüne giriş olsun istiyorum ben de. İstiyorum ancak dünü değil, bugünü anlatmak, bugün yapılan icraatları sizlerle paylaşarak ilerleyen günlerde yazacaklarıma ciddi bir referans sağlamak amacım. Kim, nerede, nasıl örgütleniyor? Neler yapılıyor?

İlerleyen satırlarda bu soruların cevabı ve günümüz LGBTT hareketinin kısa bir envanterini bulacaksınız. Haydi, buyrun memleket semalarında açan gökkuşaklarına bakmaya…

Antalya Gökkuşağı
Sıcak Antalya'nın uzun yıllardır bir şekilde varlığını sürdüren topluluğu. Her ne kadar bazı bazı aksasalar da bir şekilde şevkleniyor ve yeniden bir araya gelerek çeşitli çalışmalar yapıyorlar. Akdeniz LGBTT Kütüphanesi topluluğun şimdiye kadar yaptığı en önemli işlerden.

Türkiye LGBTT Platformu çalışmasında da yer alan topluluk, Lambdaistanbul ve Kaos GL'nin düzenlediği büyük organizasyonlarda da bayraklarıyla yer alıyorlar.
Grubun kendilerine ait bir web siteleri yok ancak antgokkusagi@mynet.com adresinden iletişim kurulabilir.

MorEl Eskişehir
Adından da anlaşılacağı gibi Eskişehir'de faaliyetlerini sürdüren MorEl oldukça çalışkan bir grup. LGBTT platform çalışmaları sürecinde kurulan grup Eskişehir'de sayısız eyleme katıldı, etkinliklerde stand açtı, Anadolu Üniversitesi'nde etkinlik düzenledi.
Neredeyse her gün güzel haberler alıyoruz kendilerinden ve heyecanla takip ediyoruz. Seyahat eden bir topluluk olan MorElciler, İstanbul'da onur haftasında, Ankara'da Homofobi Karşıtı Buluşma'da konuşmacı olarak da yer aldılar. İlk basın açıklamalarını yakın bir zamanda gerçekleştirerek kendi başlarına da sokağa çıkan topluluğun enerjisi daim olsun diyorum.

http://morel.blogspot.com kendilerine ulaşabileceğiniz ve faaliyetlerini takip edebileceğiniz adres. Hazır ulaşmışken "morel fanzin"den de istemeyi unutmayın.

Kaos GL İzmir
Kardeş Kaos GL. Kaos GL'den aldıkları ilhamla yola çıkan topluluk uzun süre "stand by" moda kaldıktan sonra harekete geçti ve kültürel çalışmalarını sürdürecekleri bir mekan kiraladılar. İzmirlilerin yıllardır ihtiyacı olan atraksiyona imza atan ve öncekilerinin aksine uzun soluklu olacaklarına dair işaretler veren topluluk şimdiye kadar İzmir Fransız kültür Merkezi'nde "Linç Kültürü, Şiddet, Homofobi ve Transfobi" başlıklı bir söyleşi, Ege Üniversitesi'nde de "Homofobi ve Türkiye'de Eşcinsel Hareket" başlıklı oturumlar düzenledi ve oldukça büyük kalabalıklara seslendiler. Ayrıca kültür merkezi faaliyetlerine de devam eden topluluk Ege'nin gökkuşağı… www.kaosglizmir.com

Piramid GL Diyarbakır
Hareketin batı merkezli olması bir sorundu elbette. Ve nihayet Piramid GL bu suyun akışını değiştirdi ve ilk büyük aktivitesini de binlerce insanın buluştuğu newroz alanında gerçekleştirdi. Gökkuşağı bayraklarıyla alana çıkan topluluk olumsuz tepkiler alsa da kocaman bir buz duvarını kırdıkları aşikar.

Topluluğun newroz deneyimini anlattığı metin Kaos GL sitesinde ilginç yorumlar aldı. Mail gruplarına düşen bu newroz çıkartması yurdun dört bir yanındaki lgbttleri büyük bir heyecana gark etti. Etmeye de devam ediyor. Ben de "daha"sını umuyor, Diyarbakırlı arkadaşlara canı gönülden tebriklerimi iletiyorum.

www.piramidgl.blogspot.com topluğun iletişim adresi.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği
Ankara'nın ikinci güzelliği. 2006'da kurulan ve dernekler masasına başvurarak dernekleşen topluluk, Kaos GL gibi kapatılma istemiyle yüz yüze kalsa da bu süreçten başarıyla çıkmayı bildi ve harıl harıl çalışmaya koyuldu. Kültür merkezlerinde özellikle travesti ve transseksüel arkadaşlara yönelik çalışmalar sürdüren topluluk aynı zamanda bir ilke de imza atarak bir tiyatro topluluğu kurdu.

Pembe Hayat tiyatro topluluğu "Pembe Gri" adını verdikleri ve seks işçilerinin hayatlarından kesintiler anlatan oyunlarıyla birçok kez "kapalı gişe" oynadılar ve basında da yer aldılar. Seks işçilerine yönelik sağlık ve bilgilendirme çalışmaları da yürüten topluluk "Lubunya" adında bir de bülten yayınlıyor.

www.pembehayat.org

Bursa Gökkuşağı LGBTT Dayanışma Derneği
6 ağustos 2006 günü şehirlerinde düzenlemek istedikleri ve diğer şehirlerden de katılımcıların kente gelerek destek vermek istediği yürüyüşleri Bursasporlu taraftarlarca engellenen ve linç girişiminde bulunulan topluluk, o günden beri şehirde sayısız sorunla karşılaştı.

Kurucuları şu an cezaevinde olan topluluk aktif olarak faaliyetlerini sürdüremese de yeniden hareketleneceğini umuyoruz.

Bilgi Gökkuşağı LGBT Kulübü
Türkiye'nin ilk resmi öğrenci kulübü kurulur kurulmaz sayısız habere konu oldu. Velilerin okul yönetimini arayıp kulübü kapatın demelerinden tutun da, diğer üniversitelerin rektörlerinin okullarında kurulacak benzeri bir kulübe ne tepki vereceklerine dair sinir bozucu bir sürü hadise ile uğraşmak zorunda kalan kulüp, basına ve okul yönetimine yanıt vermekten etkinlik yapamaz oldu.

Ancak kurulmaları diğer birçok okulda benzeri toplulukların oluşmasına zemin hazırladı. Okul bünyesinde kültürel etkinlikler düzenleme gayesinde olan topluluğa ulaşmak için kullanabileceğiniz adres bilgi.lgbt@gmail.com.

BÜ – LEGATO
Uzun adı Boğaziçi Üniversitesi Lezbiyen & Gey Araştırmaları Topluluğu olan grup kurulduğu günden beri okul çevresinde oldukça ses getiren etkinlikler düzenledi. Film gösterimlerinden LGBTT içerikli söyleşilere uzanan etkinlik zinciri bu yıl da sürmekte. Diğer kulüplerle de ortak çalışmalar yapan topluluğa legato_bogazici@yahoo.com adresinden ulaşılabilir.

Cins Kulüp
Doğrudan LGBTT çalışmaları yapan bir kulüp olmasa da LGBTT içerikli önemli faaliyetler düzenleyen ve okul çağında ses getiren etkinlikleriyle hatırı sayılır bir isim yapan topluluk film gösterimleri, Esmeray'ın gösterisi derken okulun resmi yayını SU Dergi'de de makaleleriyle yer almaya ve daha da görünür olmaya başladılar. cins@su.sabanciuni.edu iletişim bilgileri.

Gördüğünüz gibi yerimiz dar, anlatacaklarımız çok. Bu nedenle şimdilik kısa bir ara veriyor ve Türkiyeli LGBTT envanterimize bir sonraki sayıda kaldığımız yerden devam etmeye söz vererek satırları nihayetlendiriyorum. Herkesin dahil olduğu o hayali oyunda görüşmek üzere…(BÇ/GG)

· Bawer Çakır, bawercakir@gmail.com

Etiketler: yaşam
İstihdam