02/01/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+’lar ile yakınlarına danışmanlık hizmeti veren kurum ve oluşumları tanıtacağımız “Danışabilir miyiz” yazı dizisinde bugün LGBTİ+ mültecilere danışmanlık sağlayan örgütler.

Danışabilir miyiz?-2 Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yaşadıkları baskı ve korku dolu hayattan kaçıp Türkiye’de kendi kimliklerini yaşayabilecekleri bir alan yaratmaya çalışan LGBTİ+ mültecilerin bir yandan yabancı düşmanlığı bir yandan homofobi, transfobi ve bifobi ile mücadele ettiği gerçeğinden hareketle, kapsayıcı bir sosyal hizmet danışmanlığına erişebilmeleri oldukça önemli.

Bu sebeple “Danışabilir miyiz” yazı dizisinin ikinci durağında LGBTİ+ mültecilere danışmanlık sağlayan örgütleri tanıtacağız.

Kaos GL

Kaos GL 2007 yılından bu yana mülteci LGBTİ+’lar ile çalışıyor. 2017 yılında ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ile birlikte “Türkiye’de Yaşayan Mülteci LGBT+’ ların İnsan Haklarını Geliştirmek” isimli projeyi yürütüyor.

Kaos GL’de mülteci LGBTİ+’larla çalışan sosyal hizmet uzmanı yıl boyunca belirli aralıklarla uydu kentlere ziyaretler gerçekleştirip, mülteci LGBTİ+’larla yüz yüze görüşmeler yapıyor. Bu görüşmelerde hukuki ve sosyal danışmanlık sağlanıyor. Uydu kentlerde düzenlenen eğitimlerin ve sosyal etkinliklerin organizasyonunda görev alır. Yapılan görüşmelerin, eğitimlerin ve sosyal etkinliklerin güvenli bir ortamda yapılmasına dikkat edilirken, sosyal hizmet uzmanı uydu kent ziyaretlerinin dışında telefon ve mail yoluyla hukuki ve sosyal danışmanlık da veriyor.

Sosyal hizmet uzmanı, LGBTİ+ mülteciye sığınma prosedürü, uydu kentler, hak ve yükümlülükler, yaptırımlar konularında danışanların bilgiye ulaşmasını sağlar. Hukuki desteğe ihtiyacı olan danışanları başta Kaos GL’nin avukatları olmak üzere avukatlara ve barolara yönlendirir.

Maddi destek talebinde bulunan danışanları sosyal hizmet uzmanı yerellerde maddi destek sağlayan kurumlara yönlendirir. Bu kurumlarda çalışan meslek profesyonelleri ile iletişim kurar.

Bedensel ve ruhsal sağlık konularında Kaos GL ile iletişime geçen danışanları ulaşılabilir, homofobik ve transfobik olmayan hastane ve doktorlara yönlendirmeye çalışır. Farklı şehirlerde sağlık hizmetleri yetersiz ise yeterli olan en yakın şehre yönlendirme yapar. Hastanelerden randevu alma süreçlerinde danışanlarla birlikte hareket eder.

Trans geçiş ve hormon kullanım süreçleri konularında danışanların bilgiye ulaşmasını sağlar. Türkiye’de bu süreçlere hâkim olan çok az sayıda hastane olduğu için yetkin hastanelere yönlendirme yapar. Hormonlara erişimlerinin olmadığı durumlarda gerekli kurumlarla iletişim kurar.

Eğitim hayatına devam etmek isteyen mülteci LGBTİ+’lara sosyal hizmet uzmanı prosedür hakkında bilgi verir. Dil öğrenmek isteyen danışanları yerellerde kurs veren kurumlara yönlendirir.

Kaos GL kendi şehrindeki LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ oluşumları ile tanışmak isteyen danışanların ise o şehirlerdeki aktivistlerle ve LGBTİ toplulukları ile iletişime geçmesine yardımcı olur. Farklı şehirlerde düzenlenen ve danışanların entegre olabileceği etkinlikleri paylaşır.

Tercüme desteğine ihtiyaç olduğu durumlarda bu desteğin sağlanabilmesi için ilgili şehirlerdeki mültecilerle çalışan kurumlarla iletişim kurar.

Mail danışmanlıkları refugee@kaosgl.org adresi üzerinden Türkçe ve İngilizce olarak devam ediyor. Hukuksal alandaki danışmanlık ise hukuk@kaosgl.org.

İnsan Kaynakları Geliştirme Vakfı (İKGV)

İKGV, sığınmacı ve mültecilere 2001 yılından bu yana yasal danışmanlık ve 2002 yılından bu yana psikolojik danışmanlık vermeye başlayan ilk sivil toplum kuruluşu.

Bu pilot çalışmaların ardından 2003 yılından başlayan UNCHR ve İKGV işbirliği ile psikolojik destek hizmetleri İstanbul ve Ankara’da da sürdürülecek şekilde genişletildi ve yaygınlaştırıldı.

2007’den itibaren de sosyal danışmanlık hizmetleri mevcut programa dahil edildi ve danışmanlık faaliyeti İstanbul - Ankara mülteci ofislerinde görev yapan sosyal çalışmacılar, psikolog ve tercümanlar tarafından sürdürülüyor.

Adres: Remzi Oğuz Arık, Atatürk Blv No:219/4, 06550 Çankaya/Ankara

Tel: (0312) 428 30 11

Adres:  Kazım Karabekir, 1001. Sk., 34225 Esenler/İstanbul

Tel: (0212) 293 1605              

e-posta: ikgv@ikgv.org

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD)

SGDD’nin devam eden projeleri arasında “Sığınmacı Kadın ve Kız Çocuklarının Sağlık Hizmetlerine Erişimlerinin Güçlendirilmesi”,  “Birlikte Güçlüyüz”, “SADA-Kadın Güçlendirme ve Dayanışma Merkezi Projesi”, “Türkiye’de Suriye ve Irak  Krizinden Etkilenen Mülteciler için Geliştirilmiş Destek Projesi”, “Göçmen Sağlığı Eğitim Merkezleri Projesi”, “Yaşam Becerilerini Geliştirme Merkezleri Projeleri”, “Kadınlar ve Kız Çocukları için Güvenli Alan Projesi”, “Çok Yönlü Destek Merkezleri Projesi”… Tüm bu çalışmaları ile SGDD, LGBTİ+ mültecilere danışmanlık sağlıyor.

Adres: SGDD-ASAM MERKEZ

Aşağı Dikmen Mah. Galip Erdem Cad. No: 42-44 Çankaya / ANKARA

Tel: 0 312 427 55 83 / 212 60 12

Adres: Battalgazi Mah. Orhan Kemal Cad. No: 136 Altındağ / Ankara

Tel: 0 312 376 53 237

e-posta: info@sgdd-asam.org

Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği

Derneğin mülteci destek hizmetleri, “Kilit Mültecileri Destekleme Projesi” kapsamında oluşturuldu. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye, projeyi 3 uygulayıcı ortak ile birlikte yürütmektedir: Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), Pozitif Yaşam Derneği ve Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği.

Proje kapsamında 5 Mülteci Destek Merkezi ve bir adet Mülteci Destek Hattı kurulmuştur.

Adres: Kızılay, Konur 2 Sok. 44/8, 06420 Çankaya/Ankara

Tel:  (0312) 419 29 91

e-posta: info@kirmizisemsiye.org

Hevi LGBTİ+ Derneği

Hevi LGBTİ+ Derneği LGBTİ+ mültecilere danışmanlık veriyor ayrıca LGBTİ+ mültecilere dair rapor da yayımlıyor.

Adres: Hüseyinağa, Balo Sk. No:1 Kat: 5, D: 5, 34435 Beyoğlu/İstanbul

Tel: (0212) 293 50 85

e-posta: info@hevilgbti.org

Pozitif Yaşam Derneği

Hizmet Birimlerinde HIV ile yaşayan, LGBTİ+  ve seks işçisi mülteciler için toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı psiko-sosyal danışmanlık ve hukuki destek verilmektedir. Şiddete maruz kaldığınızda ya da kendinizi şiddet riskiyle karşı karşıya hissettiğinizde Hizmet Birimlerine doğrudan gelerek ya da Türkiye’nin her yerinden ücretsiz olarak 0850 888 0 539 numaralı Destek Hattını arayarak danışmanlık ve hukuki destek isteyebilir, vaka yönetiminden yararlanabilirsiniz.

Adres:  Barbaros, Buğday Sk. No:2 D:No:5, 06680 Çankaya/Ankara

e-posta: info@pozitifyasam.org

 


Etiketler: insan hakları, yaşam, mülteci, sosyal hizmet
İstihdam