14/06/2021 | Yazar: Anjelik Kelavgil

17 Mayıs’ın Psikolojik Destek Ağı eğitimlerinde SPoD’tan Klinik Psikolog Görkem Aypar konuştu: Getirilen meseleleri görmezden gelmeden ilerleyebilmek; kurtarıcı rolünden kurtulmak güven ortamını oluşturmada önemli.

“Danışmanların LGBTİ+ hareketine hakim olması güven ortamı oluşturmada önemli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği’nin Psikolojik Destek Ağı eğitimleri devam ediyor. Derneğin, Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek programı kapsamında ruh sağlığı uzmanlarına yönelik eğitim serisinin dördüncüsü 12 Haziran’da yapıldı.

Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen uzmanların katıldığı etkinlikte SPoD’tan Klinik Psikolog Görkem Aypar LGBTİ+ danışanlarla çalışma deneyimlerini paylaştı.

Tüm danışanlarla aynı şekilde çalışılmalı

Tüm danışanlarla aynı şekilde çalışılmalı diyerek sözlerine başlayan Aypar, danışmanların randevu alınışından itibaren hitap ve söylem de dahil her şeyi düşünmesinin önemini vurguladı. Tüm terapi çalışmasının öncelikle danışanla kurulan güven ilişkisi üzerine kurulmasının altını çizen Aypar, her danışanın terapiye açılmış bir şekilde gelmediğini ve danışanların terapide hiç açılmayabileceğini, çok uzun süre sonra açılabileceğini ve kendisini terapistlerinden gizleyebileceğini belirtti.

Danışmanların terapide açılmaya alan açmasını ve güven ilişkisi oluştuktan sonra yönelim ve kimlikle ilgili konuşmaya da alan açılmış olabileceğini söyledi. Aypar, her danışanın kimliği ve yönelimiyle ilgili konuşmaya gelmeyebileceğini; danışmanların bu varsayımdan kaçınması gerektiğini belirterek; LGBTİ+ danışanların yaşamlarına dair çeşitli beklentilerin olmasının kendisinin de ayrımcılık içerebileceğini özellikle vurguladı.

Aypar, seanslarda dışlanma ve ayrımcılıkla ile ilgili temalar yoğunluktaysa; seanslarda istenmeme, görülmeme ve sevilmeme talebini çalıştıklarını belirtti. Danışmanların kişilere sordukları sorularda özenli ve dikkatli olmasının önemini vurgulayan Aypar; danışanların önceki terapi deneyimlerinin bıraktığı izlerle kişilerin terapiye başlamayı ertelemesi durumuyla çok sık karşılaşıldığını söyledi.

Danışmanların LGBTİ+ danışanlarla çalışırken heteroseksüel ya da natrans danışanlarla çalışılandan farklı soruların akıllarına gelip gelmediğini soran Aypar; danışmanların bu durumun üstüne giderek süpervizyon almalarının önemini vurguladı.

Değerlendirme görüşmelerinde dikkate alınacak noktalar

“Danışanlar ayrımcılık, dışlanma gibi şeylerden bahsediyorsa sosyal ilişkileri konuşmak önemli oluyor” diyen Aypar; bu süreçte danışanın intihar teşebbüsü var mı, yakın zamanda kayıp yaşamış mı, aile ilişkileri nasıl, açılma süreci yaşamış mı, önceki ruh sağlığı deneyimleri nasıl, güvenli bir ilişki kurabilmiş mi, terapiden beklentilerini ele almanın önemini vurguladı.

Aypar, terapistlerin ve danışanların içselleştirilmiş fobileriyle çalışmalarının öneminin altını çizerek; danışmanların danışanların kaygılarıyla paralelleşmelerinin önemini vurguladı.

Danışmanlar açısından süpervizyon almak, LGBTİ+ hareketine hakim olmak, sorumluluk almak ve getirilen meseleleri görmezden gelmeden ilerleyebilmek; kurtarıcı rolünden kurtulmak ve ikincil travma konusunda dikkat etmenin güven ortamını oluşturmada önemini belirten Aypar; terapistlerin “LGBTİ+larla çalışmıyorum, deneyimim yok” diyerek yönlendirme yapabiliyor oluşunun meslek adına sorgulanması gerektiğini söyleyerek, bu durumun danışmanın kendisine sınır koyması ve sorumluluk almaması anlamına geldiğini belirtti.

17 Mayıs Psikolojik Destek Ağı hakkında

17 Mayıs Derneği’nin Psikolojik Destek Ağı eğitimleri başladı. Derneğin, Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek programı kapsamında ruh sağlığı uzmanlarına yönelik eğitim serisinin ilki 20 Mayıs’ta yapıldı. 17 Mayıs Derneği bünyesinde oluşturulan Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen 17 uzmanın katılımıyla gerçekleşen ilk eğitimde 17 Mayıs Derneği'nden Psikolog Alp Kemaloğlu "Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ+ Temel Kavramlar"ı anlattı. Kemaloğlu, toplumsal cinsiyetin nasıl potansiyeller barındırdığına odaklandı. Toplumsal cinsiyetin, kadınlara ve erkeklere yüklenen roller ve sorumluluklar bağlamında oluşan bir sosyal beklentiler yumağı olduğuna değindi.

İkinci eğitim ise 27 Mayıs’ta yapıldı. Klinik Psikolog Murat Yüksel, "Mitler, Heteronormativite ve Heteroseksizm & İçselleştirilmiş Homofobi/Bifobi/Transfobi" üzerine konuştu. Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen 21 uzmanın katıldığı etkinlikte, Yüksel, “Bir yaşamı iyi, güzel, doğru yapan şey nedir?” sorusuyla başladı. LGBTİ+ varoluşlara dair mitler, heteroseksizm, heteronormativite, cisseksizm, homofobi transfobi bifobi ve cinsel çeşitlilik başlıklarına odaklandı.

Üçüncü eğitim ise 3 Haziran’da gerçekleştirildi. Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen uzmanların katıldığı etkinlikte Transist’ten Hayat Çelik geçiş sürecini; Kaos GL’den Yıldız Tar ise anomalileştirmek için üretilen bilgiden ‘beynelmilel homoseksüel komplo’ya uzanan süreci anlattı.

2021 yılının Mart ayında danışmanlık faaliyetlerine başlayan 17 Mayıs Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı başvuruda bulunan LGBTİ+’ların; psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hukuki danışman aracılığı ile hizmetlere ve haklara erişime dair ilk temasın kurulması, sorun tespitlerinin yapılması ve sürecin takip edilmesi hedefliyor.

Kaynak: 17 Mayıs


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam