03/06/2021 | Yazar: Kaos GL
17 Mayıs Derneği, Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen uzmanlara eğitimlere başladı.
17 Mayıs Derneği’nin Psikolojik Destek Ağı eğitimleri başladı. Derneğin, Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek programı kapsamında uzman psikolojik danışmanlara yönelik eğitim serisinin ilki 20 Mayıs’ta yapıldı.
17 Mayıs Derneği bünyesinde oluşturulan Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen 17 uzmanın katılımıyla gerçekleşen ilk eğitimde 17 Mayıs Derneği'nden Psikolog Alp Kemaloğlu "Toplumsal Cinsiyet ve LGBTİ+ Temel Kavramlar"ı anlattı.
Kemaloğlu, toplumsal cinsiyetin nasıl potansiyeller barındırdığına odaklandı. Toplumsal cinsiyetin, kadınlara ve erkeklere yüklenen roller ve sorumluluklar bağlamında oluşan bir sosyal beklentiler yumağı olduğuna değindi.
“LGBTİ+ Temel Kavramlar” bölümünde ise Kemaloğlu, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsel yönelim kavramlarına ve farklarına odaklandı. Ardından LGBTİ+ spektrumda yer alan ve sıkça rastlanılan cinsiyet kimliği, cinsel yönelim ve cinsiyet ifadesi çeşitlerine değindi. Kavramların ele alınmasının ardından eğitimde LGBTİ+’lara dönük fobiye odaklanıldı.
Ayrımcılık ve damgalama
İkinci eğitim ise 27 Mayıs’ta yapıldı. Klinik Psikolog Murat Yüksel, "Mitler, Heteronormativite ve Heteroseksizm & İçselleştirilmiş Homofobi/Bifobi/Transfobi" üzerine konuştu.
Psikolojik Destek Ağı'nda yer almak isteyen 21 uzmanın katıldığı etkinlikte, Yüksel, “Bir yaşamı iyi, güzel, doğru yapan şey nedir?” sorusuyla başladı. LGBTİ+ varoluşlara dair mitler, heteroseksizm, heteronormativite, cisseksizm, homofobi transfobi bifobi ve cinsel çeşitlilik başlıklarına odaklandı.
LGBTİ+ psikolojinin teorik çerçevesini dönüştürme tedavisinden olumlayıcı terapiye giden eksende ele alındığı eğitim; psikolojik danışmanların LGBTİ+ danışanlarla çalışmalarına dair kısa bir egzersizle devam etti.
Egzersizin ardından Yüksel, LGBTİ+ danışanlarla çalışırken dikkat edilmesi gereken iki önemli noktanın altı çizdi. Bunlardan ilki olan “Ayrımcılık ve Damgalanma” nedenleri ve sonuçları ile ele alınarak; psikolojik problemler, kronik stres ve toplumsal damgalama arasındaki derin bağa değinildi. İkinci önemli nokta olan “Dayanıklılık ve Hayatta Kalma Stratejileri” ise LGBTİ+’lar bağlamında çok boyutlu bir biçimde ele alındıktan sonra LGBTİ+’larla çalışan terapistlere önerilerle devam etti.
Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı hakkında
2021 yılının Mart ayında danışmanlık faaliyetlerine başlayan 17 Mayıs Psiko-Sosyal ve Hukuki Destek Programı başvuruda bulunan LGBTİ+’ların; psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hukuki danışman aracılığı ile hizmetlere ve haklara erişime dair ilk temasın kurulması, sorun tespitlerinin yapılması ve sürecin takip edilmesi hedefliyor.
Etiketler: insan hakları, sağlık