12/02/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

2014 David Kato Ödülü, 75 yaşındaki Kamboçyalı trans aktivist Sou Sotheavy’ye verildi.

David Kato Ödülü Kamboçyalı Trans Aktiviste Verildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2014 David Kato Ödülü, Kamboçyalı trans aktivist Sou Sotheavy’ye verildi. 75 yaşındaki Sotheavy, son 20 yıl boyunca ülkedeki lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ) örgütlerini bir araya getiren bir ağ oluşturmak için çalıştı. Ödül, Cuma günü Berlin Uluslararası Film Festivali kapsamında Teddy Ödülleri töreninde verilecek.

“Hayalini Kurduğum Hayatı Yaşıyorum”
Sotheavy, 1975 ile 1979 arasında 1,5 milyondan fazla kişinin hayatına mal olan Kızıl Kmerler döneminde pek çok LGBTİ gibi zulüm görerek bir kadınla evlenmeye zorlandı, işkence gördü ve defalarca tecavüze uğradı.

Kamboçyalı aktivist, kendisine verilen ödülden duyduğu sevinci şu sözlerle paylaştı: “Hayatım boyunca göğüs gerdiğim işkence ve acıları düşünüyorum. Bugün, her zaman hayalini kurduğum bir hayatı yaşadığım için şanslıyım. Bir hayat ki, pek çok ailede ve Kamboçya toplumunda var olan işkence, hor görme ve ayrımcılıktan kaçmaları için Kamboçyalı LGBT’lere yardım etmemi sağlıyor.”
 
David Kato Vision & Voice Ödülü, homofobik bir nefret cinayeti sonucu hayatını kaybeden Ugandalı aktivist David Kato’nun anısına her yıl zor koşullarda LGBT haklarını savunmada öncülük eden bir kişiye veriliyor. Kaos GL’nin kurucularından Ali Erol da geçen yılki ödüle değer bulunmuştu.  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam