28/09/2015 | Yazar: Yıldız Tar

DİHA editörü Çağdaş Kaplan KaosGL.org’a, ‘Kürdistan’da işledikleri suçların üstünü örtmeye çalışıyorlar’ dedi.

Davutoğlu ‘basın özgür’ dedi, polis DİHA’ya baskın yaptı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Başbakan Davutoğlu’nun BM’de basın özgürlüğünden bahsettiği dakikalarda Diyarbakır’da 32 gazeteci darp edilerek gözaltına alındı. DİHA editörü Çağdaş Kaplan KaosGL.org’a, “Kürdistan’da işledikleri suçların üstünü örtmeye çalışıyorlar” dedi.

Diyarbakır’da DİHA, Azadiya Welat, Aram Yayınları ve KURDİ-DER’in bulunduğu binaya silahlarla baskın düzenleyen polis “makul şüphe” gerekçesiyle bu kurumlarda çalışan 32 kişiyi gözaltına aldı.

Gazeteciler polis tarafından binanın en alt katına indirilerek kimliklerine ve telefonlarına el konuldu ve şiddet uygulandı.

Medyaya dönük savaş sansürünün ana hedeflerinden biri olan ve 20 kez erişime engellenen DİHA’ya polis baskınına ilişkin haber ajansı, polisin elinde herhangi bir arama izni bulunmadığını belirtti.

Kimler gözaltına alındı?

Gözaltında bulunanlardan isimleri öğrenilebilenler şöyle:

Müjdat Can, Dicle Müftüoğlu, Reşit Bayram, Ömer Çelik, Devren Toptaş, Mazlum Dolan, Nurettin Akyıldız, Siyabend Yaruk, Ercan Bilen, Ferah Kılıç, Meltem Oktay, Ramazan Ölçen, Zafer Tüzün, Zeynel Abidin Bulut, Besalet Yaray, Ferit Köylüoğlu, Mahmut Rubanas, Aziz Oruç, Ayşe Nevroz, Suzan Toprak, Nazemin Çap, Diyar Balkaş, Mehmet Alî Ertaş.

Saat 01.30 itibariyle gözaltına alınan 32 kişi serbest bırakıldı.

“İşledikleri suçların üstünü örtmeye çalışıyorlar”

Polis baskınını KaosGL.org’a değerlendiren DİHA editörü Çağdaş Kaplan, savaş konsepti devreye sokulduğundan beri ajanslarının 20 kez kapatıldığını hatırlattı ve yaşananları şöyle anlattı:

“Savaş konsepti devreye sokulduğu günden bu yana Kürdistan’da işlenen ve işlenmesi muhtemel tüm devlet katliamlarının üstünün örtülmesi için üzerimizde devlet baskısı vardı. 20 kez kapatıldık. Muhabirlerimiz özel harekat polislerinin hedefi oldu, saldırılara maruz kaldı. Bugün de hiçbir gerekçe olmadan, arama kararı olmadan ajansımızın bulunduğu binaya girildi. Ajansımız ve Azadiya Welat çalışanı 32 gazeteci gözaltına alındı.”

Kaplan, polis baskınının basın ve ifade özgürlüğü açısından kabul edilemez olduğunu da belirterek, “Kürdistan’da işledikleri suçların üstünü örtmeye çalışıyorlar ancak özgür basın geleneği susmaz, susturulamaz. Özgür basın daha önce bombalandı ancak gerçekler açığa çıktı. Şimdi de gerçekleri susturamayacaklar” dedi.

DİHA: Savaşı teşhir ettiğimiz için hedef seçildik

Operasyona ilişkin yazılı bir açıklama yapan DİHA, “Bugüne kadar ‘Gerçeklerden asla taviz verilmez’ şiarı ile Türkiye halklarının gerçek gündemini belirleyen DİHA, son dönemlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP'nin başlattığı iktidar savaşını ve katlettiği çoğu çocuk onlarca kişiyi teşhir ettiği için hedef seçildi” dedi.

DİHA’nın son dönem haberleri

Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceklerini belirten DİHA, bugüne kadar yaptıkları hak temelli habercilik örneklerinden bazılarını şöyle sıraladı:

“28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak'ın Uludere (Qilaban) ilçesi Roboski köyünde, "Yapılan hava bombardımanı ile 34 PKK'li öldürüldü" denilen haberde katledilenlerin sivil köylüler olduğu ajansımız tarafından servis edilen haberler ile açığa çıktı.

“11 Nisan 2015 tarihinde Ağrı'nın Tendürek Dağı’nda askerleri ölüme gönderen AKP'nin gerçek yüzü ajansımız tarafından halkın yaralı askerleri taşıdığı görüntüleri servis ederek halkların önüne serildi.

“8 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir şantiyeyi basan özel harekat polislerinin amirinin "Size Türk'ün gücünü göstereceğiz" dediği görüntüleri ajansımız servis etti.

“12 Ağustos 2015 tarihinde Ağrı'nın Diyadin ilçesinde “PKK'li” denilerek katledilen Orhan Aslan (16) ve Muhamed Aydemir (15) adlı çocukların, sivil ve fırın çalışanı olduğunu DİHA açığa çıkardı.

“7 Eylül 2015 tarihinde Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde HPG'lilerin yaptığı eylemde yaşamını yitiren askerlerin cenazelerinin halk tarafından taşındığını gösteren görüntüler DİHA tarafından servis edildi.

“9 gün süren Cizre ablukasında aralarında 35 günlük Muhamed'in de bulunduğu öldürülen 21 sivil, Silopi, Varto, Sur, Silvan, Nüsaybin ve daha birçok yerde polisler tarafından öldürülen siviller DİHA tarafından kamuoyuna duyuruldu.

“26 Eylül 2015 tarihinde Şırnak'ın Beytüşebap ilçesinde ambulans şoförünün polisler tarafından katledildiği yine ajansımız tarafından halka duyuruldu.”

Davutoğlu basın özgürlüğü derken operasyon!

Çok sayıda gazetecinin darp edilerek gözaltına alındığı dakikalarda Başbakan Ahmet Davutoğlu New York’taki Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında konuştu:

“Türkiye demokratik bir ülkedir. Gazeteciler faaliyetlerini yürütebilirler, bunun sınırı ve kısıtlaması yoktur. Ama eğer gazetecilikle ilgili olmayan bazı faaliyetler olursa veya bazı terörist propagandalara ait olunursa buna karşı davranırız. Terörizmle mücadele terör örgütlerinin propagandasına müsamaha edemeyiz. Gazetecilik bu değildir. Bazı gazeteciler açık bir şekilde bu propagandayı yapmıştı. Ama gazetecilik faaliyetleriyle ilgili bir kısıtlama kesinlikle yoktur.”

İlgili haberler:

Savaşın 40 günlük basın bilançosu

Gazetecilerden DİHA’ya 13. sansüre tepki


Etiketler: medya
İstihdam