21/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar
Çankaya Belediyesi Karapınar Çankaya Evi’nde “Benim Çocuğum” belgesel filmi gösterimi gerçekleştirdi.
Çankaya Belediyesi Karapınar Çankaya Evi’nde “Benim Çocuğum” belgesel filmi gösterimi gerçekleştirdi.
Çankaya Belediyesi “Eşitlik ve Farkındalık Ayı" kapsamında Kaos GL Derneği ile birlikte ortak etkinlik düzenlenmeye devam ediyor.
“Toplumsal cinsiyet ve ayrımcılık” etkinliklerinde 20 Mart Salı günü Karapınar Çankaya Evi’nde Yönetmen Can Candan’ın 2013 yapımı “Benim Çocuğum” belgesel filmi gösterildi. Gösterimin ardından Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel ve Dr. Filiz Ak katılımcıların sorularını yanıtladı.
Çankaya Belediyesi Eşitlik ve Farkındalık Bürosu çalışanı Dide Tayfur’un moderasyonunu üstlendiği etkinlikte, Karapınar Mahallesi’nden katılımcıların bulunduğu toplantıda Dr. Filiz Ak, katılımcılardan filmi değerlendirmelerini istedi.
“Kadınlar öğrendikleri bilgiyi paylaşır, zenginleştirir”
Dr. Filiz Ak konuşmasına “Kadınların çok güçlü olduğunu kadın dayanışmasını çok önemli odluğunu düşünüyorum. Kadınlar öğrendikleri bilgiyi paylaşıyor, zenginleştiriyorlar” diyerek başladı.
Filiz Ak, biyolojik cinsiyet tanımlarını, toplumsal cinsiyetin yüklediği rolleri, bu rollerin tarihsel gelişimini anlattı. Dr. Ak biyolojik cinsiyeti yalnızca kadın ve erkek olarak anlatırsak eksik olur diyerek intersekslerden bahsetti. “Daha önce ikili cinsiyet sistemi nedeniyle interseks çocuklar vücut bütünlüğüne zarar veren operasyonlara maruz kalıyordu ancak bugün bilim birçok tartışmanın ardından bu operasyonların yapılmaması gerektiğini söylüyor. Aslında değişmesi gereken çocukların cinsiyeti değil ikili cinsiyet sistemi” diyen Dr. Ak toplumsal cinsiyetin yüklediği rollere değindi.
“LGBTİ’ler çoğu zaman hayata gerçekten yalnız başlıyor”
Dr. Ak’ın ardından Seçin Tuncel, LGBTİ’lerin hayata gerçekten yalnız başladığını, kendilerini ailesinin desteği olmadan keşfetmeye çalıştıklarını söyledi. Tuncel, Kaos GL Derneği’nin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği alanında verdiği danışmanlık hizmetlerinden bahsetti ve katılımcılardan kendi çevrelerinde eşcinsel, biseksüel, trans ya da interseks kişiler varsa onları alanda çalışan derneklere yönlendirmelerini rica etti.
Etkinlik katılımcıların toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyet ve cinsel yönelim ile cinsiyet kimliği temel kavramları hakkında sorularını Dr. Filiz Ak ve Seçin Tuncel’e yönlendirmesi ile sona erdi.
Eşitlik ve Farkındalık Ayı etkinlikleri devam ediyor
Çankaya Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlediği “Eşitlik ve Farkındalık Ayı” etkinlikleri için Nar Kadın Dayanışma, Jose Marti Küba Dostluk Derneği, Kaos GL, Kadın Dayanışma Vakfı, Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Kolektifi gibi dernek ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştı.
“Eşitlik ve Farkındalık Ayı” programının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, kent hakkı