26/05/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek

Sanatçı Demi Lovato, non-binary olarak açıldı: “Bu açılmayı kim olduklarını sevdikleriyle paylaşamayanlar için yapıyorum.”

Demi Lovato non-binary olarak açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerikalı sanatçı Demi Lovato, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi, İnterfobi ve Transfobi Karşıtı Gün haftasında non-binary olarak açıldı. Kullandığı zamirleri de resmi olarak “they/them” (İngilizcede cinsiyetsiz zamirler) olarak değiştireceğini duyuran Lovato paylaşımını, sevdikleri insanlara cinsel yönelim ve cinsiyet kimlikleri konusunda açık yaşayamayanlar için açıldığını söyleyerek “Lütfen kendi gerçeklerinle yaşamaya devam et ve bil ki kendine çizdiğin yola çokça sevgilerimi yolluyorum” notuyla bitirdi:

“Uyandığımız her gün, istediğimiz ve olmayı dilediğimiz kişi olma şansı ve fırsatı veriliyor. Hayatımın çoğunu hepinizin önünde büyüyerek geçirdim… İyiyi, kötüyü ve arasında kalan her şeyi gördünüz. Hayatımı sadece kendim için bir yolculuk olarak değil, aynı zamanda kameranın diğer tarafındakiler için de yaşıyordum.”

“Bugün hayatımı sizlerle biraz daha paylaştığım için çok mutlu olduğum bir gün: Kendimi non-binary olarak tanımlıyorum ve zamirlerimi resmi olarak “they / them” olarak değiştireceğimi duyurmaktan onur duyuyorum. Bu (açılma) pek çok şifa veren ve özdüşünüm çalışmasının ardından geldi. Hala öğreniyorum, kendime açılıyorum ve bir uzman veya sözcü olduğumu iddia etmiyorum. Bunu sizinle paylaşmak benim için yaralanabilirlikte başka bir seviyeyi açıyor.”

“Bu açılmayı kim olduklarını sevdikleriyle paylaşamayanlar için yapıyorum. Lütfen kendi gerçeklerinle yaşamaya devam et ve bil ki kendine çizdiğin yola çokça sevgilerimi yolluyorum.”

Non-binary nedir?

Tr. İkilik dışı, na-binary, “non-binary.” (“Nan-bayn’ri” şeklinde okunur.)

“İki şeyden oluşmayan, iki şeye işaret etmeyen ve iki şeyden ibaret olmayan” anlamına gelen “non-binary” sözcüğü, cinsiyet kimliğini ikili cinsiyet rejiminin sunduğu kadın ve erkek kategorilerinin içinde tanımlamayan insanları kapsayan bir şemsiye terimdir. Bir cinsiyet kimliği olmasının yanı sıra, varlığı itibariyle cinsiyet deneyiminin iki kategoriden oluştuğu düşüncesini de hedef alır. Cinsiyet kimliğinin sabit ve birbirinden ayrılmış kategoriler hâlinde değil, bir spektrum içinde görülmesi gerektiği düşüncesiyle sıkı sıkıya bağlıdır. Dolayısıyla iki non-binary insanın kendi cinsiyetini algılayışı çoğu kez birbirinden farklı olacaktır.

Ayrıntılı bilgi ve daha fazlası için LGBTİ+ Hakları Alanında Çeviri Sözlüğü’nü ziyaret edin.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam