25/10/2011 | Yazar: Kaos GL

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Van depreminin ardından halkın gösterdiği dayanışmaya dikkat çekti, "Çaresizliğin alternatifi dayanışmadır" dedi.

Demirtaş: ‘Enkazın altında kalan devlet olmuştur’ Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Van depreminin ardından halkın gösterdiği dayanışmaya dikkat çekti, "Çaresizliğin alternatifi dayanışmadır" dedi.
 
"Halk bu sınavı vermiştir" diyen Demirtaş, "Enkazın altında kalan yine devlet olmuştur" diye konuştu. Halkın ihtiyaçlarını karşılayamadığı için hükümeti eleştiren Demirtaş, Van Valisi Münir Karaoğlu’nun da ayrımcılık yaptığını söyledi, "Belediye Başkanımızın işbirliği çağrısına hala yanıt vermemiştir. AKP il başkanı gibi davranıyor" dedi.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın grup toplantısında gündeminde Van depremi yer aldı. "Aylardan bu yana Türkiye toplumu olarak yaptığımız en büyük faaliyet toplu cenaze törenleri oldu" diyerek sözlerine başlayan Demirtaş,"Acıları ortaklaştırmaya bu acılar vesilesiyle ortaya çıkan toplumsal kırılmaları önlemeye çalışıyoruz. Toplu ölümlere tanıklık ediyoruz. Bütün bu acıların yarattığı travma hiç de hafife alınacak bir travma değil. Van’da da ilk saniyelerden itibaren büyük bir travma yaşandı" dedi.

Depremin ardından halkın gösterdiği dayanışmaya dikkat çeken Demirtaş, şunları söyledi: "İnsanların doğanın gücü karşısındaki çaresizliğinin en büyük göstergelerinden biri, doğal afetler ve depremdir. Çaresizliğin ise tek alternatifi dayanışmadır. Tek yapılacak şey afet sonrasında gösterilecek dayanışmadır. Böylesi anlarda dayanışabilmek saygın bir tutumdur. Böyle anlarda insanlar ikiye ayrılır, insan olanlar, insan olmayanlar. İnsan kalarak dayanışma gösteren herkese teşekkürler."

"Bu ülkede barış, kardeşlik ve özgürlük adına ne inşa edeceksek, dayanışma üzerinden inşa edeceğiz" diyen BDP eş Başkanı Demirtaş, depremin ardından gelen kimi ırkçı yorumlara anımsatarak, şunları söyledi: "Irkçı anlayış, faşizan duruş, neyse ki, toplumun geneline hakim değildir. Bu topraklarda asla yaşam bulamayacaktır. Bu kişiler, dileyelim ki, bir daha televizyon kanallarında, gazete köşelerinde yer bulamasın. Halkın dayanışma duygusu, böylesi zihniyetleri de pratikte mahkum etmiştir. Halk bu sınavı da başarıyla vermiştir."

’Devlet Yine Enkaz Altında Kaldı’
Halkın dayanışmasının siyasetin diline egemen olması temennisinde bulunan Demirtaş, hükümetin gereken yardımı bölgeye göstermediği gerekçesiyle eleştirdi. "Enkazın altında ilk kalan yine devlet olmuştur" diyen Demirtaş, şöyle konuştu: "Başta Kızılay olmak üzere, devletin tüm kurumlarının ne kadar yetersiz olduğu her seferinde ortaya çıkıyor. Yine çıkmıştır. İşte bu kısmı kader değildir. Van’da da deprem sonrası klasiği yaşandı. Yardımların dağıtılması ve acil ihtiyaçların giderilmesinde beceriksizlik yaşandı."

Halkın, depremin üzerinden 48 saat geçmesine karşın neden hala devlet yardımlarının halka ulaşmadığını sorma hakkı olduğunu belirten BDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan’ın depremin ilk günü bölgeye gittiğini ancak ziyaret sırasında organizasyon kaosunun daha da arttığını söyledi, "Çünkü bütün kamu görevlileri, Başbakan ve bakanların rahatını, güvenliğini sağlamakla görevliydi" dedi.

’Vali Hala Ayrımcılık Peşinde’
Demirtaş, Van Belediyesi’nin Valilik ile işbirliği içinde çalışma talebinin de karşılanmadığını belirterek, "Van halkı enkaz altında. Vali ise hala ayrımcılık peşinde. AKP il başkanı gibi davranıyor. Belediye Başkanı’yla hala görüşmüş değil.

Belediyeye gelen bütün yardımlara el koyuyor. Faturayı ise Van halkı ödüyor. Böyle bir ayrımcı zihniyeti asla kabul etmeyiz. Eğer Van’ın yarısının Valisi ise istifa etsin, AKP’ye geçsin. Polis, depremden 48 saat önce çıkan, cenazelerini gömen insanlara saldırıyor. AKP, halka karşı her zamanki gibi davranıyor" diye konuştu.

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi, konteynırların hemen dağıtılması gerektiğini belirtti. Meclisin de bu süreçte görevi olduğunu belirten Demirtaş, "Bu işin takibini Meclis yapmalı" dedi.

’Gereken Hazırlık Yapılmadı’
Demirtaş son olarak, 2007 yılında Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın deprem ve afetlerle ilgili verdiği önergeyi okudu, "Bu önergeye her zamanki gibi ’yapılacaktır’ şeklinde yanıtlar verildi. Gereken hazırlık ise yapılmadı" diye konuştu. (anf)

Etiketler: yaşam
İstihdam