28/09/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Romanya’da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bağlayıcı kararına rağmen eşit evliliği tanımıyor.

“Demokratik bir devlette ayrımcılığın yasalarla sürmesinin haklı hiçbir nedeni olamaz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Romanya’nın başkenti Bükreş’ten 9 Haziran 2018'de gerçekleşen Pride, Bogdan Cristel/EPA/EFE

Romanya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bağlayıcı kararına rağmen eşit evliliği tanımıyor. 

Euractiv’den Cătălina Mihai’nin haberine göre iktidardaki Sosyal Demokrat Parti’nin (PSD) lideri Lucian Romașcanu dün yaptığı  açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararının kapsamlı bir şekilde analiz edilip, topluma açıklanması gerektiğini söyledi ve ayrımcılıkta ısrarını AB üyesi olmanın koşullarını yerine getireceklerini ancak Avrupa ülkeleri ve Romanya arasındaki kültürel farklılıklarla gerekçelendirdi: “Bizim de söyleyecek sözlerimiz var.”

Başbakan Marcel Ciolacu partisinin eşit evliliğe karşı muhalefetine dair yorum yapmaktan kaçındı. Ülkedeki sağ parti AUR’un başkanı George Simion ise Avrupa mahkemesinin Romanya'daki evlilikler hakkında karar verme yetkisi olmadığını ileri sürdü.

Romanya'yı AİHM'ye götüren 21 aileden biri olan Florin Buhuceanu ve Victor Ciobotaru, “Demokratik bir devlette yasalarla ayrımcılığın sürmesini haklı gösterecek hiçbir neden olamaz” dedi.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam