30/05/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Avrupa insan Hakları Mahkemesi, eşit evliliği yasalaştırmayan Romanya’nın LGBTİ+’ların haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

AİHM’den, Romanya kararı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yaşadıkları hak ihlallerini AİHM’e taşıyan ilk başvurucular Victor Ciobotaru (solda) ve partneri Florin Buhuceanu’nun 20 Eylül 2018'de Bükreş'te çekilen fotoğrafları, Daniel Mihailescu /AFP

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 23 Mayıs’ta verdiği kararla Romanya’yı LGBTİ+’ların haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

Dava, eşit evliliğin yasal olmadığı Romanya’daki yirmi bir queer çiftin başvurusuyla görüldü.

Başvurucular, ilişkilerini resmî olarak tanımayan ülkede evli çiftlere sağlanan bazı haklara erişemediklerini ve cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa uğradıklarını söyledi.

Romanya Anayasası ve Medeni Kanunu değerlendiren Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesinin ihlal edildiğine hükmetti. Sözleşmenin sekizinci maddesi “Özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı” başlığını taşıyor.

AİHM kararında, “Eşcinsellerin evlenmesi heteroseksüellerin evlenmesini engellemeyeceği için eşcinsel birlikteliklerin tanınması evlilik kurumunu baltalamaz” dedi. 

LGBTİ+’lar ‘tarihi karar’ diyor, hükümet yetkilisi “toplumun eşcinselliği onaylamadığını” ileri sürüyor

Romanya’da LGBTİ+ hakları için mücadele eden sivil toplum kuruluşu ACCEPT kararı, “Bu tarihi bir karar. Romanya queer aileleri tanımalı ve korumalı” diyerek karşıladı.

Le Monde’nin haberine göre mahkemede Romanya hükümetini temsil eden yetkili, Romanya’da toplumun eşcinsel evlilikleri desteklemediğini ileri sürdü. 2007'den beri Avrupa Birliği üyesi olan Romanya'da eşcinsellik ancak 2001'de suç olmaktan çıkarıldı.


Etiketler: insan hakları, aile, dünyadan
İstihdam