23/02/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Romani Godi’nin bilgi notuna göre depremzede Romanlara ayrımcılık derinleşiyor. Roman kadınlar, LGBTİ+’lar, engelliler ve çocukların sorunları ise tamamen görünmezleşti.

“Deprem bölgelerinde Roman LGBTİ+’lar tamamen görünmez hale geldi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Romani Godi (Roman Hafıza Çalışma Derneği), Sivil Düşler Derneği işbirliğinde Maraş depreminin Romanları nasıl etkilediğine ilişkin bilgi notu hazırladı.

Göktan Yıldırım’ın hazırladığı “Eşit Gözüken Şeyler Gerçekten Eşit mi?” alt başlığıyla yayınlanan bilgi notunda, “İlk günlerde bölgede yaşayan tüm grupların eşit etkilendiğine yönelik görünüm olsa da ilerleyen günlerde depremin etkilerinin göçmenleri, azınlıkları (Roman gruplar vb.), kadınları, LGBTİ+’ları, çocukları ve engellileri vb. gibi grupları daha derinden etkilediği görünür hale gelmiştir” ifadeleri yer alıyor.

Önyargılar ve yoksulluk, eşitsizliği derinleştiriyor

Bilgi notuna göre, Roman gruplara yönelik yerleşik önyargı ve hurafeler, Romanların deprem öncesinde de yaygın olarak yoksul bir grup olması sebebiyle birikimlerinin olmaması gibi gerçekler eşitsizliği daha da derinleştirdi.

Bilgi notunda şu ana kadar görünür olan sorunlar şöyle sıralanıyor:

*Depremin ilk haftası; bazı yerleşim yerlerinde ortak oluşturulan çadır kentlere; Roman grupların ayrımcılığa uğrama çekincesiyle gitmeye çekinme eğilimi gösterdiği

*Farklı gruplara göre yoksulluğun daha yüksek oranda olduğu bilenen Romanların nakdi birikimlerinin yeterli olmaması sebebiyle deprem bölgesinde başka şehirlere veya depremden daha az etkilenen bölgelere kendilerini ve hasar almayan eşyalarını tahliye etmekte zorlanmaları

*Bu durumun doğal afetten Romanların daha uzun zamanlar diliminde etkilenmesine neden olma riski doğurması

*Depremden sonra depremzedelere sağlanan insani yardımlar ve desteklerden Romanların haberdar olabileceği kanalların kısıtlı kalması (Dijital araçları kullanımdaki kısıtlılıklar)

*Deprem sonrası süreçte sesini duyurma noktasında sosyal medya platformlarının özellikle de ‘Twitter’in işlevsel bir görev gördüğü ama Romanların erişiminin kısıtlı olması sebebiyle seslerini geniş kitlelere duyuramadığı

Görünür dahi olamayan sorunlar

Öte yandan bilgi notunda bazı sorunların görünür dahi olamadığı da vurgulanıyor. Bu sorunların başında ise Roman kadınlar, Roman LGBTİ+’lar, Roman engelliler ve Roman çocukların ve dolayısıyla sorunlarının tamamen görünmez hale gelmesi yer alıyor.

Romani Godi, ayrıca Ankara, Adıyaman, Urfa, Mersin, Antalya ve Muğla’da geçici barınma imkânlarına, insani yardımlara erişimde ve kamu kurumlarında depremzede Romanlara yönelik ayrımcılık ve nefret söyleminin bildirildiğini de vurguluyor. Yağma gibi suçların Roman kimliğiyle bağdaştırıldığını da belirten bilgi notu, geçici barınma alanlarında Roman çocukların “başkalarını rahatsız ettiğine” yönelik nefret söylemlerinin de çok olduğuna dikkat çekiyor.

Rapora ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam