15/02/2023 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat, depremden etkilenen lubunyalar hakkında genel bilgilendirme yayınladı.

Depremden etkilenen lubunyalar hakkında genel bilgilendirme Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği, depremden etkilenen lubunyalar hakkında bilgilendirme yayınladı:

“6 Şubat 2023 tarihinde merkezi Kahramanmaraş olan depremde depremin merkez üssü çevre illerdeki lubunyalar depremin ilk anından bugüne birçok problemle karşılaştı:

Depremin ilk günü şebeke, internet ve dijital iletişim kanallarının bloke olması sebebiyle çoğu LGBTİ+ bulunduğu konumda depremin yıkımıyla birlikte yıkılan evlerin göçüğünde kaldı ve arama kurtarma çalışmaları yetersiz ve gecikmeli ilerlediği için hayatını kaybetti. Deprem anında yıkımdan kurtulabilenlerle ilk gün iletişim kurulamadı yahut kurulabilenlerle acil ihtiyaçları konusunda bilgi ve psikolojik ilk yardım haricinde herhangi bir hizmet ulaştırılamadı. Depremden etkilenen ve etkilenmeyen bölgelerdeki lubunyalar örgütlü ya da örgütsüz bir şekilde dayanışma içinde iletişim kurup neler yapılabileceği konusunda iletişim kanalları açtı.

Depremin ilk ve ikinci gününde bizlere ulaşabilen danışanlar üzerinden alınan bilgilere göre; içme suyu, yemek, barınma (güvenli alan), ısınma ve sağlık ihtiyaçları vb. temel ihtiyaç konularında AFAD tarafından yapılan yardımlar zaten yetersiz olduğu için; ayrımcılığa maruz kalanlar, şiddet görme ihtimallerinden dolayı zaten yetersiz olan yardımlardan talepte bulunamayanlar oldu. Cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimleri sebebiyle, depremin sebebi oldukları gibi söylemlere, fiziksel saldırılara ve psikolojik şiddete maruz kalan lubunyalar kalabalık çadırlarda barınamadıkları için, artçı depremler devam ederken depremden hasar görmüş evlerinden acil ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kaldı yahut hiçbir şekilde sahadaki yardımlardan yararlanamadı, şehri terketmek için arayış içerisinde oldular ancak ulaşım da çift yönlü bir şekilde tıkandığı ve yine kimlik ve yönelimlerinden dolayı araçlara alınmayanlar da olduğu için deprem bölgesinde kuytu köşelerde yalnız ya da yakın arkadaşlarıyla kaldılar.

Bölgedeki lubunyalar başlarına gelebilecek olası şiddet durumları ve depremin travma edici etkisi sebebiyle stres, kaygı, korku, çaresizlik, çözümsüzlük ve üzüntü gibi yoğun bir şekilde deneyimledikleri duygular sebebiyle tedirgin ve tetikte oldukları bir bekleyiş içerisine girdiler.

Depremin üçüncü günü yerelde ulaşılabilen ve sahaya giden LGBTİ+ kapsayıcı olduğunu bildiğimiz arkadaşlarımız, dayanışma grupları ve kurumlar üzerinden gıda, barınma ve ısınma gibi temel ihtiyaçlar konusunda yetersiz kalınan ancak aciliyeti geçirebilecekleri şekilde ilk fiziksel temaslar ve yardımlar ulaştırılmaya çalışıldı. Deprem bölgesinden Mersin, Ankara başta olmak üzere birçok şehire ulaşımları için lubunya dayanışması üzerinden destek sağlanmaya çalışıldı. Bu süreçte mülteci lubunyalar da çevirmen desteği bulunabilen kurumlar üzerinden destek alabilmeleri için yönlendirildi.

Bölgede ulaşabildiğimiz lubunyaların temel ihtiyaçları; barınma (kışlık çadır), gıda, sağlık hizmetlerine erişim,  battaniye, ısıtıcı, HIV baskılayıcı ilaçlar, hormonlara erişim, kışlık ve büyük beden kıyafetlere erişim, (bot, mont vb.) ulaşım ve psikolojik destek. 

Ankara’ya gelebilen lubunyalar şehre ulaştıklarında deprem bölgesindeki araçlara alınmadıkları, temel yardımlardan yararlanamadıkları, daha öncesinde tanıdıkları kişiler üzerinden ayrımcılığa maruz bırakıldıkları, hiçbir şeyleri olmadan çok ince kıyafetler ve terliklerle bölgeyi terk etmek zorunda kaldıklarını ve birçok nefret suçu ve söylemine maruz kaldıklarını aktardı. Her ne kadar Ankara’daki birçok lubunya evini depremden hayatta kalan lubunyalara açsa da başta uzun süreli barınma, gıda, ekonomik yoksunluk ve kışlık kıyafet konusunda ihtiyaçları acil bir biçimde devam ediyor. 17 Mayıs, Pembe Hayat, Kırmızı Şemsiye ve KAOS-GL psikososyal danışmanlık ve destek sağlama noktasında sahada olan ve diğer illerdeki lubunyalarla dayanışarak ellerinden gelen desteği en iyi biçimde sağlamaya çalışıyorlar.

Mersin’de geçici kalacak yer ayarlamaları da devam ediyor, çevre illerde otel doluluk oranları çok yüksek ve lubunyaların güvenli bir şekilde kalabileceği uzun süreli barınma, yemek ve nakit para erişimi konusu oldukça önemli. Aile desteği alamayan ve mülteci statüsünde olan translar başta olmak üzere bütün lubunyalar kaynaklara ulaşma konusunda oldukça zorlanıyorlar.” 

Depremin etkileri devam ederken hayatta kalanlarla dayanışmak ve nasıl destek alabileceğinizi öğrenmek için Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması ve Lubunya Deprem Dayanışması’nın sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
nefret