05/03/2024 | Yazar: Deniz Öztürk

“Afette Kadınlar” paneli Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşti.

“Depreme yol açmakla suçlanan LGBTİ+’lar şehirlerinden ayrılmak zorunda kaldı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çankaya Belediyesinin düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü & Eşitlik ve Farkındalık Ayı Programı kapsamında “Afette Kadınlar” paneli Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleşti.

4 Mart Pazartesi günü 17.30’da Kadın Koalisyonu üyesi İlknur Üstün moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında Seçin Tuncel, Sinem Mısırlıoğlu ve Sevinç Koçak yer aldı.

İnsan hakları ve çocuk hakları hareketinden Sevinç Koçak, dünya genelinde afetlerde çocuklara yönelik şiddet ve istismarın arttığını belirtti. Kesişimsel kırılganlıkları hatırlatan Koçak, çocuk işçiliğine değinerek özellikle de kız çocuklarına ev işleri ve kardeşlerine bakım yükümlülüğünün dayatıldığını ifade etti.  Koçak, “Yok dersem yoktur” anlayışıyla ilerleyen bir devlet anlayışının ayrıştırılmış, düzgün ve sistematik veri akışına engel olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kadın Koalisyonu’ndan Sinem Mısırlıoğlu, afette temel mesele olan toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde kültürel kodların kadınlar ve kız çocukları için eğitim, barınma, hijyen, üreme sağlığı hizmetleri, erken yaşta evlilikler, cinsel taciz ve psikolojik şiddet bağlamında pek çok soruna yol açtığını belirtti. Mısırlıoğlu, afet planlarının katılımcı odaklı ve çok yönlü olması gerektiğini vurguladı.  

“İkili cinsiyet sistemine dayanan yerel yönetim politikaları çözüm olmayacak”

Gerçekleşen panelde Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel, 6 Şubat Depremlerinin LGBTİ+’lara etkisinden bahsetti. Tuncel, bu alanda hak ve özgürlük mücadelesi yürütmenin önemini aktardı. Heteronormatif aile düzenine uymayan LGBTİ+’ların depremin nedeni olarak suçlanmalarına kadar ilerleyen kurumsal yapılara değinen Tuncel, depreme yol açmakla suçlanan LGBTİ+’ların şehirlerinden ayrılmak zorunda kaldığını ifade etti.  

Tuncel, şehirlerinden ayrılan LGBTİ+’ların yaşadığı barınma sorununu Ankara’da Lubunya Dayanışma Ağı üzerinden açıkladı. Psikolojik destek mekanizmalarına erişemeyen LGBTİ+’ların derneklerden yararlandığını ifade eden Tuncel, sistematik ve yapılandırılmış çalışmalar olmadığı için belediye çalışanlarının da zorlandığını belirtti.

Yerel seçimlere sayılı günler kala yerel yönetimler hakkında da  konuşan Tuncel, nefret ve ayrımcılık içeren söylemlere yer vermeme, ayrımcılığa dair politikalar oluşturma, sivil toplumla iş birliği kurma, farkındalık eğitimlerinin düzenlenmesi ve sağlık hizmetlerinin çeşitlenmesi gibi çeşitli öneriler sundu. Farklı grupların ihtiyaçlarının göz önünde bulundurulmasının önemine dikkat çeken Tuncel, ikili cinsiyet sistemine dayanan yerel yönetim politikalarının çözüm olmayacağı tespitinde bulundu.  


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı, barınma, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam